Bruka skogen

I Sverige har ca 15% av naturen ett formellt skydd som nationalpark, naturreservat, natura 2000 och biotopskyddsområden. Till det kommer lågproduktiva områden, så kallade impediment. Även frivilliga avsättningar, hänsynsytor och strandskydd mm. Beroende på hur man räknar så kan man komma över 50% skyddad natur. I Sverige så räknar myndigheterna på ett annat sätt än man gör i andra länder och därför blir vår andel skyddad natur lägre i jämförelse.

Den tidigare dåliga naturhänsynen i skogen har förbättrats genom åren och nu ökar andelen gammal skog. Mera kan göras när det gäller kantzoner sparade träd mm. Men det är viktigt att komma ihåg att i en gammal skog sker inget nettoupptag av koldioxid utan många gånger är nedbrytningen och avgången av koldioxid större än nettoupptaget. Det är därför det är så viktigt att bruka skogarna. För bindningen av koldioxid, för produktion av virke, för jobb och exportinkomster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.