Ja till samarbete

Kommunstyrelsen i Vilhelmina röstade igår ja till samarbete om vatten och renhållning. Ett gemensamt bolag kommer att bildas tillsammans med Lycksele. Känns väldigt positivt även om frågetecken finns kring kostnaderna. Flera kommuner kommer troligen att ansluta sig. Vi behöver mera samarbete i Södra Lappland för att klara framtida utmaningar och hålla nere kostnader.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    En av de mest anmärkningsvärda bristerna över omfattande tid är just detta med samarbete. En för övriga världen så självklar egenskap men inom den offentliga sektorn så binds förnuftet upp av kommungränser och regiongränser, och inom dessa återfinns revirområden beroende vem som bor var och var den sugit fast sig i maktens boning.

    Även om kommuner har likvärdig politisk hemvist verkar det fullständigt omöjligt att plocka upp telefonen och skapa något långsiktigt klokt…….

    Det spelar ingen roll om det är renhållning, skola, teknik eller sociala tjänster så garanteras det gå åt helvete i samma ögonblick som men försöker något.

    Vilhelmina är inget undantag, inga andra kommuner heller.

    Tittar man på gruppen Region 10 så har den varit igång ett hyfsat tag nu och kostat en sabla massa miljoner där skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR saknas fortfarande allt på intäktssidan. Jo, någon enstaka vinst kanske det finns i någon kommun, oftast den starkaste/största emedan kringområdet står med mössan i hand och bockar med tom börs och ett irriterat inre.

    Här kan man inte bara skylla på EU och Regelverken utan här bör man sätta upp en spegel och låta blicken falla på sig själv och ställa den simplaste av alla frågor :

    På vilket sätt kan jag bidra till det bästa för de som lämnat sitt förtroende till mig, då faller revir och maktfullkomligheten platt.

    Men verkligheten ser inte ut så, tyvärr…..

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Många gånger är det tyvärr politikers egenintresse som styr. Man vill inte förlora sina arvoden. Då är det svårt att ta rationella beslut för kommunernas bästa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.