Kommunfullmäktige

I Måndags hade vi vårt sista kommunfullmäktige innan sommaren. Sammanträdet började med några mindre frågor och sedan en allmänpolitisk debatt. Där förde vårt kommunalråd fram SCB:s prognos att befolkningen ska minska till 5500 personer till år 2040. Vi Moderater ifrågasätter sådana prognoser, då de kan bli självuppfyllande. Med en sund kommunal ekonomi och satsningar på ett bättre företagsklimat och ökat företagande där kommunen inte konkurrerar ut företagen så kan vi få en positiv utveckling där företagandet och jobben ökar i kommunen. Då kanske vi inte får en minskad befolkning utan en ökande?

Vi har en märklig situation i Vilhelmina där Kristdemokraterna slagit sig samman med två extrema partier och kräver ökade kommunala utgifter och ökade underskott. En politik som vi Moderater är helt emot! En ekonomi i balans är en förutsättning för en positiv framtid. En framtid där vi kan successivt bygga upp kommunens soliditet igen , efter den raserats av huvudsakligen Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Vi Moderater vill krympa den stora kommunala kostymen och successivt sänka skatten. Vi har nu lagt ett skarpt förslag om att sänka kommunalskatten med 25 öre i ett första steg. En sänk kommunalskatt betyder mycket för låginkomsttagare och inte minst för småföretagare som kämpar med att få sitt företag på fötter och har små inkomster.

En sänkt kommunalskatt är en viktig signal till ägare av fritidshus i kommunen som kanske kan tänka sig att skriva sig här om inte ökningen av skatten blir alltför stor.

Vi röstade igenom ett gymnasieförbund med Storuman. Ett första steg mot ett bredare samarbete på gymnasieområdet inom Södra Lappland. Tråkigt att Kristdemokrater, FI och Politiskt Alternativ var emot. Tyvärr så¨finns det alltid bromsklotsar mot nödvändiga samarbeten som kan ge en bättre framtid för oss i Södra Lappland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.