Skogsägare vinner mot staten

Mark och Miljööverdomstolen har slagit fast att skogsägare har rätt till ersättning från staten då de hindras att bruka sin mark på grund av artskyddsregler. De aktuella fallen är det mest Tjäder och Knärot som behandlats. Dag att se över vilka arter som ska anses rödlistade. Tjäder och Knärot är ju knappast hotade av utrotning i Sverige utan väldigt vanligt förekommande. Statens kassa är inte outtömlig utan bör användas till prioriterade ändamål.

2 kommentarer

  1. tjalle

    Intressant med Tjädern , har alltid jagat Tjäder på egen skog och ett arrende på Holmen.
    För många år sen när det var storskog på Holmens skog fanns väldigt lite Tjäder där och de flesta sköt jag på mina marker . Men nu har all tjäder försvunnit från mina marker och tydligen ”flyttat” in på Holmens skog där denna kalavverkades för 25 år sen. Och det blev väldigt mycke Tjäder i ungskogen . Spetsen skäller fågel efter några minuter när jag släpper honom i ungskogen . Detta fenomen ser vi även när vi jagar på andra områden där ungskogen (tall) är ca 25 år och uppåt. Skogsfågel har ökat generellt och att skjuta 3-5 st orrar per jaktdag är inga problem om man skulle vilja detta .Detta var omöjligt på dessa marker för 20 år sen . Sen vad gäller arter säger jag inte så mycket ,på mina egna marker finns de och jag avverkar bara det som är färdigvuxet .Eftersom jag inte har några lån att betala på skogen . Så jag ”odlar” artrikedom och ändå ska jag straffas av staten . Däremot på grannes beslagtagna skog har staten en uppfödning av barkborrar ,sen dom snodde skogen har den förfallit och ingen sköter om den och skapar inte nåt mervärde åt arter som vi små skogsägare.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är verkligen ingen brist på Tjäder och Orre här uppe. Varierar lokalt. Men att skogsbruket skulle vara ett hot mot Tjädern är ju inte sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.