S hotar demokratin

Vi har en energiminister som röstat nej till vindkraft i sin egen hemkommun, Nacka ; men som nu vill hindra andra medborgare i andra kommuner att stoppa vindkraftsprojekt. Man hotar den lokala demokratin! Medborgare i landets kommuner måste få säga sitt om utbyggnad av vindkraft genom sina folkvalda. Människornas inflytande över sin närmiljö måste värnas. Vi har fått offra så mycket natur genom den omfattande utbyggnaden av vattenkraften och bara fått småsmulor tillbaka. Våra bästa fiskevatten har offrats för landets elförsörjning. Nu när elbehovet ökar på grund av kraftig utbyggnad av elslukande industri, laddning av elbilar och vätgasproduktion måste naturligtvis produktionen av el öka. Det talas om en femfaldig utbyggnad av vindkraften trots att alla vet att vindkraftverken inte producerar el när det inte blåser. Men vindkraftslobbyn är stark och styrs av väldiga ekonomiska intressen. Vår elförsörjning är avgörande för vårt lands utveckling och välstånd och måste fungera även när det inte blåser. Vi måste ha mera av den planerbara elproduktionen och där är kärnkraft det enda fossilfria alternativet.

5 kommentarer

  1. edor Vilhelmina

    Blåslampan på, det är bra. ”De” ska ska känna sig stressade och inte kunna sitta där i lugn och ro utan att något händer. Jag skulle tro vi är många som ser fram emot en förändring. Demokratin måste hållas vid liv, inte gömmas undan som ”de” så gärna önskar.

    Bra skrivet i övrigt och du har rätt i vi har skänkt bort så mycket utan att egentligen få något tillbaka. Att vi/du nu ställer högre krav är på sin direkta plats. Det är dags vi börjar få igen lite av det vi offrat. Det duger inte sitta stillatigande och ”hoppas”, det ger ingenting.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Vi inlandsbor har nog varit för snälla och tysta och väntat på att staten ska fixa allt.

      • Jan Sjöström

        Hej!

        ”För snälla”, ja kanske. Men mer troligt är att vi precis som alla
        andra är produkter av vår historia. Vi i Norrland verkar inte inte
        längre intresserade – varken av vår samtid eller vår framtid…

        Personligen så tror jag svaret ligger i den undergivenhet som
        kommer ur det senaste århundrandet av allmänt hunsande. En
        likhet som ses i b l a Stockholmssyndrom. Vi känner oss knutna
        till våra ”kidnappare”. Den Svenska socialdemokratin med dess
        krav på total och oinskränkt makt m a o.

        M v h / Jan

  2. edor Vilhelmina

    Allt kan inte staten fixa håller jag med om, men nog vore det bra med ett större stabilt företag eller en statlig institution av något slag här också Vilhelmina. Ta ex Arvidsjaur i ungefärlig storleksordning som V-mina. Här har vi militären som placerat sig och i jämförelse med V-mina är det rena förfallet här. Vi saknar de stora musklerna. Att företagen som vi har kämpar på sitt vis, men det räcker inte. Folk måste ha arbeten gå till som i sin tur generar inkomster och inte minst köpkraft. När vi blir bara pensionärer och unga kvar, eller de som flyttar härifrån utvecklas inte samhällen i stort. Jag vet inte vad du tänker dig, eller hur V-mina ska vidareutvecklas? Genom skogen och skogsbruket, men har vi inte det redan och generar det så mycket när timret och virket körs härifrån? För den enskilde skogsägaren kanske det ger inkomster och även vissa skatter till kommunen vilket i sig kan vara viktigt. Det är ju på det sättet vi kan ha en kommunal ordning, eller oordning om man så vill. Vi kan tyvärr inte packa in alla människor här, vilket sker nästan överlag i alla kommuner, Umeå inte minst. Kommunerna har som regel alltför stora organisationer liksom övriga inrättningar, exempelvis sjukvården och dess organisation som ”äter upp” medel som borde gått till annat. Men det kanske vi får ta upp i en senare fråga.
    Men en statligt stabilt företag vore inte dumt. Det har pratats om ett fängelse, en byggnation av det, men det vet jag inte om det skulle passa här. Jag tror den personal som finns inom kommunen och som har till uppgift styra den måste lägga på några kol och inte bara vara intresserade av sin egen situation. Jag vet inte vad du har för planer om du skulle få chansen till ett mera bestämmande. Jag tror inte det skulle skada med lite bredare vyer och insikter hur vi för V-mina framåt.

    Gott Nytt År

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Du har rätt i att det viktigaste för att få folk att bo i Vilhelmina är att det finns jobb. Det är tråkigt att stora arbetsplatser försvunnit som senats Vilhelminasågen med över 50 anställda. Ska mera och mera skog sparas som reservat så minskar ju råvaran till lokala industrier. Skogen ger ganska många jobb idag för tjänstemän/kvinnor, entreprenörer och åkare och där finns nog inte stora möjligheter till ökningar. Den stora möjligheten till mera företagande och jobb ligger inom besöksnäringen och där händer ju en hel del också.
      Tyvärr så jobbas inte så mycket aktivt för att få nya företag att etablera sig i Vilhelmina. När jag satt i kommunens näringsutskott så lyckades jag få hit en känd företagare från Skellefteå som ville expandera sin verksamhet och såg Vilhelmina som en möjlig etableringsort. Näringsutskott,kommunledning och företagaren hade en träff på hotellet Men kommunledningen ville inte stöta sig med sina partikamrater i Skellefteå och var inte intresserade.
      Visst skulle det vara bra om någon statlig verksamhet kunde lokaliseras till Vilhelmina och ge nya jobb. Det behövs verkligen.
      Vi har ju en bra service, fin miljö, natur och ganska tryggt samhälle. Efter pandemin ser vi ju hur folk lämnar städer och flyttar ut på landsbygden. Det går ju med dagens teknik att jobba hemifrån.
      För att kommunen ska utvecklas krävs att vi har bra kommunikationer. Bra vägar,bredband, flygförbindelser och gärna en utbyggd Inlandsbana. Inlandet är inte dömt att dö ut men vi som bor här måste kämpa för vår utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.