Nästa skatt

Jag undrar vilken skatt som regeringen ska införa eller höja härnäst? Hoppas inte det blir ved. Är glad att vi bytte ut den gamla vedpannan i fjol när den gamla var 30 år och började läcka vatten. När det är 33 grader kallt som igår känns det så skönt att elda sin egen ved. Även om det är ganska mycket jobb med den. Men det är väl ett hål som Magdalena snart täpper till?

En kommentar

  1. Christer

    Du undrade vilken nästa skatt att höja skulle bli.
    Nu har vi svaret. Alkohol och tobak blev valet den här gången.
    Valet av skattekälla kan ju naturligtvis diskuteras och att dessa varor kan ses som icke livsnödvändiga är det väl ingen tvekan om.
    Likväl är det varor som många köper och konsumerar vilket innebär att det återigen drabbar vanligt folk som ju faktiskt redan har skattat på sin lön (flera gånger om, när vi räknar in arbetsgivaravgifter och andra sätt av konfiskation vilket sossarna gör, så fort det passar deras agenda).
    Att skatter för, exempelvis, bränsle ska täcka upp för de kostnader staten har för byggande och underhåll av vägar och liknande är ju helt riktigt. Problemet är då bara att för de allra flesta av dessa skatter (inkl. nu aktuella tobaks- och alkoholskatten) vida överstiger samhällets kostnad för dem.
    Så frågan som måste ställas är ju helt enkelt var tar dessa enorma summor vägen? Tyvärr är svaret att mycket av dem försvinner i det enorma svarta hål som byråkrati och sk. overheadkostnader som staten har dragit på oss. Återigen är vi inne på att staten tar på sig och skapar kostnader som på inget sätt ger samhället något av relevant värde tillbaka.
    Självklart ska vi ha en välfärd, helst på en nivå som vida överstiger dagens, men det får vi inte för våra ”surt förvärvade löner”. Tvärtom så urholkas värden inom sjukvård, skola, äldrevård, infrastruktur osv. Som exempel ökade de administrativa tjänsterna 4 gånger mer än de faktiska vårdtjänsterna inom sjukvården mellan åren 2010-2017. Är det väl använda skattepengar?
    Den företagsledare (minns inte exakt vem det var) som för några år sedan gick ut i media och ställde frågan: ”Vad f-n får vi för våra skattepengar?” hade en mycket relevant fråga.
    Det är dags för kommun, region och stat att sluta pungslå oss medborgare och börja leverera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.