Erkänn misstagen

Det vore bra om Regeringen erkände att det var ett misstag att i förtid stänga kärnkraftverk i södra Sverige. Nu är det brist på elproduktion där. Det påverkar elpriset i hela landet. Mest i syd, prisområde 4, där det idag kostar 2,46 kr kwh enligt Nordpool. I norr, prisområde 1 och 2 är priset 50 öre per kilowattimme. Att kärnkraften stängdes på grund av politiska beslut har ju erkänts av miljöpartister. Det var ett misstag som folket får betala för.

6 kommentarer

  1. Brorson

    Det är tydligen regeringens linje att svensk vindkraft ska ersätta inte bara svensk och tysk kärnkraft, utan dessutom polsk kolkraft och rysk naturgas. På något annat sätt kan man ju inte tolka:
    1. Den tidigare energiministern Anders Ygemans, S, prat om att Sveriges export av överskottsel vid kraftig blåst ger färre drifttimmar i polska kolkraftverk. Och att det räddar klimatet.
    2. Den svenska regeringens instämmanden i USA:s och Natos krigsretorik (Ja, jag har hört sandlådeargumenten från båda sidor: ”Det var inte vi som började, det var dom”) att Ryssland ska få känna på de värsta sanktionerna någonsin. Ska naturgasen undantas?

    Nej, regeringen kommer inte att erkänna några misstag, trots att man nu har chansen att skylla ifrån sig på MP som ensamt ansvarigt parti. Man skyller ifrån sig på Putin .Och bidrar därigenom till att driva Ryssland i armarna på Kina. Gamlingen i Washington verkar tro att dagens Kina är samma kaotiska land som under ordförande Maos tid. Vart tog det säkerhetspolitiska samarbetet med Ryssland, ”partnerskap för fred” vägen?

    Förr var kärnvapen-nedrustning och icke-spridning av kärnvapen sossarnas utrikespolitiska paradnummer. Numera varje lands rätt att hysa andra länders kärnvapen på sina territorier. Förutom då svenska elkonsumenters skyldighet att betala för de tyska vansinnigheterna med stängning av ytterligare tre reaktorer mitt under Ukraina-krisen.

    Sverige borde följa den franska linjen och säga nej till ett enhetligt elpris inom EU. Ska Ukraina också inlemmas i EU:s enhetspris-system? Verkligen smart om Ryssland stänger gaskranen till Ukraina – och dessutom kol från det upproriska östra Ukraina ska bojkottas.

    Om Ryssland förklarar tidigare sovjetrepubliker som ryska intresseområden, där inga främmande trupper får inhysas, bör Sverige svara med att förklara tidigare svenska territorier på andra sidan Östersjön för svenska intresseområden, där inga främmande (läs: ryska) trupper får inhysas, varken nu eller i framtiden.

    Varför lönar sig svensk kärnkraft i Estland, men inte i Sverige? Därför att investerare ser svenska politiker som ett värre hot mot Sveriges stabilitet än de ser risken för ett ryskt angrepp mot Estland som ett hot mot det landets stabilitet.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag tycker att Finland bör få tillbaka Karelen: Det kan vara en avmilitariserad buffertzon mot den aggressiva Ryska staten.

      • Brorson

        Det tycker jag också. Och dessutom att de ryska kärnvapnen ska bort från ( Lilla Ryssland (Kaliningrad-enklaven). Ska Nato:s kärnvapen bort från Rysslands närhet, ska de ryska kärnvapnen bort från Nato-ländernas (och Sveriges) närhet. Jag tycker att Sverige agerar alldeles för mycket som en vasallstat till Nato, som ber Nato att lägga ett ord för Sverige i stället för att agera som en självständig part. När Ryssland ställer krav, som är ”oacceptabla” för andra, kan väl andra ställa krav, som är ”oacceptabla” för Ryssland – dock utan att hota med krig, som Stoltenberg har gjort idag,

        Sedan kan jag förstås tycka, fastän jag vet att det är orealistiskt, att det för Sveriges vidkommande är mer angeläget att Finland återfår Karelen än att EU / Nato lägger beslag på Ukraina. Som man försökt göra sedan ”euromaidan” genom löften att det ska regna euron över det ukrainska folket. Notan för EU:s utvidgning ska väl i vanlig ordning skickas till svenska skattebetalare?

        Tyvärr finns inget utrymme för den demilitariserad zon i de baltiska staterna, någon mil frän gränsen kanske, men på den ryska sidan finns gått om utrymme för en sådan zon.

        Slutligen bör Sverige följa den franska linjen och säga nej till ett enhetligt elpris inom EU.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Du använder den Ryska retoriken. Fria stater måste kunna avgöra sin framtid själva. Det är överenskommet i FN stadgan och i den Europeiska säkerhetsordningen. Det är inte Nato som lägger beslag på något land. Det är fria demokratiska stater som väljer att samarbeta för att skydda sig mot hotat frän Ryssland.

          • Brorson

            Det är väl snarare Putin som använder min ”retorik”. Det, som jag har skrivit, hade han inte kunnat tänka ut själv, efter alla idiotförklaringar, som svenska Nato-vänner har förärat honom med.

            Vad hade du sagt om tre svenska landshövdingar hade förklarat Sverige upplöst och ersatt med ett frihandelsområde, som det stått övriga f.d. svenska län, som plötsligt blivit suveräna stater, att ansluta sig till? Observera att de tre baltiska staterna redan före Sovjetunionens upplösning hade beviljats utträde ur Sovjetunionen på egen begäran och med folkligt stöd. Varför beviljas inte Katalonien utträde ur Spanien, trots att en folkmajoritet där har krävt detta genom en folkomröstning? Och varför beviljas inte Skottland, vars folkmajorltet tydligen vill stanna kvar i EU, utträde ur Storbritannien? Kalifornien borde kanske också bli en egen stat, med ryska kärnvapen sin försvar mot ett aggressivt Washington? Om Trump hade suttit kvar som presdent, efter stormningen av Capitolium hade han kanske förklarat USA upplöst. Etc, etc.

            Varför hotas demokratin om en mobb stormar regeringsbyggnader i Washinngtom, me inte om en mobb stormar regeringsbyggnader i en f.d. sovjetrepublik? Tillskriv mig inte ¨åsikten att det finns en demokrati i Kazakstan, vilken kan hotas. Men hade landet kommit närmare demokrati, om våldsverkarna hade lyckats?

            Sverige behöver ett eget försvar, oavsett vad vi tror om Putin och Nato..

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Demokratiska stater väljer ju själva hur de ska styras. Spaniens konstitution måste ju ändras om Katalonien ska tillåtas utträda. USA har ju demokratiska val som Trump ville stjäla och själv behålla makten. Ryssland. Belarus, Kazakstan och de andra staterna är ju inte demokratiska. De styrs av makteliter som suger ut folket. Putin, en simpel KGB agent, är en av världens rikaste genom att plundra statskassan. Inte undra på att han förgiftar och fängslar sina motståndare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.