Vilhelminas ekonomi

Kommunfullmäktigegruppen fick en bra genomgång och analys av Vilhelminas ekonomi av SKR i veckan. Den visade på att kommunen ökade sina kostnader kraftigt under åren 2015-2016 vilket avvek från liknande kommuner, från kommuner i länet och hela riket. Vår ekonomiska kris var alltså självförvållad. Vi har fortfarande högre kostnadsnivå än de flesta kommuner vilket vi måste arbeta vidare på. Den ekonomiska dikeskörningen som våra styrande politiker orsakat medför att vi har ett sämre utgångsläge inför framtiden. Våra stora låneskulder riskerar att orsaka avsevärda bekymmer när nu inflationen exploderar och räntorna börjar stiga. De politiker som inte tar ansvar för sina misstag utan skyller haveriet på utomstående borde diskvalificeras från inflytande i framtiden. Tuffa beslut har tagits och verksamheter lagts ned, däribland 2 byaskolor. Det hade inte behövt ske om man skött ekonomin.

Nu måste vi se framåt och jobba för en stark ekonom. En förutsättning för att kunna utveckla kommunen. Här finns möjligheter till att nyttja våra resurser ännu bättre för att utveckla företagande, jobb och en trevlig boendemiljö för våra medborgare och kommande generationer.

2 kommentarer

  1. edor Vilhelmina

    Du menar kompetensen hos de styrande är undermålig? Skulle den vara så undermålig att det krävs tvångsförvaltning?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det har uppenbarligen varit brister i kompetensen. Förhoppningsvis så har man lärt sig en del av misstagen. Tror inte tvångsförvaltning behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.