Otrygg regering

Det känns otryggt i Sverige med nuvarande regering som sprider konstiga och felaktiga uttalanden om Sveriges säkerhetsläge och behovet av ett starkare skydd. Statsministerns uttalande att ett medlemskap i NATO skulle destabilisera läget i vårt närområde har väckt förvåning i världen. Det är ju precis tvärtom vilket ledande politiker i Finland och Baltikum påpekat. Medlemskap i NATO stärker säkerheten för de Baltiska staterna och gör dem tryggare. Ett svenskt och finskt medlemskap skulle öka tryggheten i norra Europa. Nu har vi en statsminister som sprider det ryska budskapet. Det är tragiskt.

11 kommentarer

  1. leif

    Roligt att Moderaterna ropar högt och vilt när Magdalena A säger något. Men är helt tysta när Finlands motsvarighet säger exakt samma sak.

    Tänk att ni vedervärdiga moderater även beter er såhär i kristider.

    Förrädare är vad ni är!

    Hade ni haft makten hade väl vi invaderat Ryssland vid den här tiden.
    Galna krigskåta moderater.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Finlands statsminister har aldrig sagt att ett NATO medlemskap destabiliserar norra Europa. Du sprider lögner!

      • Håkan

        Det där var den osmakligaste kommentaren man läst på länge.Självklart har du rätt i vad du säger omvärlden har höjt på ögonbrynen över STATSMINISTER Anderssons uttalande.Nu tror jag inte våra grannar i första hand är så förvånade,dom har höjt på ögonbrynen många gånger över hur Sverige sköts.Finland är ett mycket bättre land än detta totalt nerkörda land.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Finland har större vana att hantera Ryssland genom de krig man genomlevt. Man monterade aldrig ner försvaret som vi gjorde och verkar nu vara på väg att att ansluta sig till NATO.

          • Håkan

            Finland har framförallt aldrig påstått sig vara en moralisk stormakt.I motsats till makten i detta land så har man alltid haft fötterna på marken.

  2. HERMAN

    Senast i dag sa Stubb vid intervju att Finland är bara månader bort med ansökan till Nato. Leif vilket osympatisk språk du använder. Sossarna är så glada att dom slipper MP och skyller alla dåliga beslut på dom. Sanningen är att MP har fått igenom sin politik med Sossarnas goda minne. Allt för att få behålla makten. S väljarna verkar inte fatta att det är deras eget parti som är orsak till att
    6el och drivmedel är på de nivåer vi har idag

  3. Tommy Streling

    Geopolitiskt destabiliserar ett NATO-medlemskap direkt när tidigare buffertländer försvinner.
    När ”Sverige” undertecknade sitt ”letter of intent” med USA 2016 gav man signalen att det inte var NATO utan USA som fördjupar samarbete med.
    När strategiska offensiva B52 (kärnvapenbärare) övar över Sverige tränar man offensiva bombanfall och inget annat. Alla vet vilken ”fienden” är. Det vet Ryssland också.

    Olof Palme skulle vänt sig i graven, över att satans hantlangare befinner sig i svenskt luftrum.

    I Ryssland ögon hade Sverige närmast klivit in i NATO genom dessa idiotier. Närmar man sig NATO gör men det genom organisationen NATO och inte mot USA som ligger tusen mil bort och tillika är Ryssland arvfiende. Bara associationen med USA skapar dussintals fiender runtom i världen för Sveriges del, helt gratis. Samarbete med Finland och fördjupat samarbete inom EU är enda vägen. Och att hålla sig borta från NATO, i dag och i morgon. Vilket inte är ett utslag av dagens situation utan en välgrundad geo-politisk säkerhetsanalys.

    Det intressant är, varför tror och följer INGA SVENSKA RIKSDAGSPOLITIKER solidaritetspakten i EU?!
    Lissabonfördraget (avsnitt 2, artikel 42) säger så här:
    7. Om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationernas stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik.

    Åtagandena och samarbetet på detta område ska vara förenliga med åtagandena inom Nordatlantiska fördragsorganisationen, som för de stater som är medlemmar i denna också i fortsättningen ska utgöra grunden för deras kollektiva försvar och den instans som genomför det.

    SENTENS: Antingen är EU en genomrutten stock ingen tror på och då måste väl solidaritetspakten i NATO var lika lite värd för övriga ”försvarsexperter”. Precis som storpappa (USA) nu säger att Polen inte får sända sina ryskbyggda 29:or till Ukraina. Precis om man inte vågar skicka avancerade anti-missil system (borde gjorts för månader sedan). Helt idiotisk vändning, men USAs ord är lag…

    Vad ska Ukraina med NATO och EU till när de sistnämnda sitter på parkett och vittnar om ett folkmord? Här kan man tala om att man ”lyder” Rysslands agendasättning!! Varför reser man (EU) inte frågan om internationell insats i säkerhetsrådet eller generalförsamlingen med FN-mandat? (självklart säger Ryssland m.fl. nej i säkerhetsrådet)

    EU ska garantera skydd för varje medlemsstat och NATO ska vara helt onödigt. Tron på NATO som nödvändig part, är rent religiös. Eller vill man bara bli rövknullad av USA om och om igen, bara för att känna närhet till den enorma supermaktens finfina arsenaler (varför Sverige är livrädda för att markera: Förbjud kärnvapen och inrätta kärnvapenfria zoner).

    I kristider gör man inget som ökar spänningar eller eskalerar konfliktnivåer. Men hur många politiker och ledarsidor gör nu inte partipolitik av detta nu? Sverige är ett skämt, i att sakna förmåga att inse när man bör stå samlade, istället för att elda på.

    USA borde sparkas ut ur både NATO (men USA är NATO) och EU/Europa som kronisk krigsförbrytare (som vägrar acceptera ICC som entitet och förbjuder USA-medborgare att prövas eller utlämnas), kuppmakare och geo-politisk sabotör. Det här påpekar många tidigare företrädare för amerikansk militär resp. NATO, att man gick för långt i östutvidgningen. Amerikanska trupper, militärbaser och robot-anläggningar, ett stenkast från ryska gränsen i tidigare öst-stater är de facto ett återupprättat kallt krig som USA själv skapat med NATO som bräckjärn och dörrhål. Där EU tittat på, som en nyttig idiot.

    I en kristid när det är svårt att veta vad som är hårdför retorik eller förtäckt sanning, ska man inte kasta bensin på elden.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Sanningen är ju den att det var Erlander och Palme som åkte till USA och förhandlade fram kärnvapenskydd från USA när Sverige lade ner sitt eget kärnvapenprogram på 50-talet. Man talar inte öppet om vilka försvarsgarantier som vi har från USA men talar ofta om den transatlantiska länken. Vi ska vara glada att USA har kvar sina militärbaser i Europa. Det var i valet 2010 som S, V och Mp förde fram kravet att USA skulle avveckla sina militärbaser. Hade det skett så skulle nog Baltikum redan varit under ockupation igen och Sveriges självständighet varit begränsad. Det är så tråkigt att den så kallade fredsrörelsen fortfarande verkar vara styrd från Moskva. Varför går man annars inte ut på gatorna och protesterar mot mördandet av kvinnor och barn i Ukraina?

  4. Kenth

    Jag är född 1961…Putin raserade just hela min värld…från födsel till nutid.
    Allt jag levt för och efter tog just slut…mina ideal sopades bort på en gång
    Den fina uppväxten på 60-talet blev liksom bortspolad och overklig.
    Nu sitter man bara ängslig för vad framtiden skall ge oss.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Många har ju trott att det skulle vara fred i Europa efter kalla krigets slut. Men nu får vi tänka om och stärka vårt försvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.