400 miljoner

Varje år planteras 400 miljoner skogsplantor i Sverige. Det sker på skogsmark som ägs av stat,kommuner, allmänningar kommuner och enskilda privatpersoner. Vi är många som i unga år utfört vårt första jobb som skogsträdsplantörer. Oftast planteras förädlade plantor som växer bättre än de naturligt föryngrade. Sverige är världsledande när det gäller skogsbruk. Allt från skogsträdsförädling till skogsmaskiner. Skogsnäringen är en hörnsten i Sveriges ekonomi och skapar jobb och ger exportinkomster. Samtidigt nyttjar vi en förnybar resurs som bidrar till att binda koldioxid och och skapar materiel som ersätter fossilbaserade materiel.

2 kommentarer

  1. edor vilhelmina

    Det är inte sant, jag håller inte alls med dig. Speciellt då du anger skogen som ersättare av fossila bränslen där utvinningen av biobränsle (främst diesel) som en del från skogen kostar idag i runda tal 30 kr/litern. Vem har råd med det? Bönder som använder biodiesel får ingen kompensation av det djur-/bondestöd som nu kommer utgå. Är inte det för jävligt, man säger sig vilja gynna miljön och så blir den som gör det rent ut sagt blåst rakt upp i ansiktet.
    Dessutom dör var femte planta därför man har lurat i människor att ju mer man visar upp hur många plant som sätts får man människor tro det är mängden som är avgörande för hur mycket tillväxt vi får av ny skog. En undersökning är på gång som ska ta reda på det här. Är det den du är för att den ska visa motsatsen av vad du nu påstår?

  2. Lars Eliasson (inläggsförfattare)

    Jag har inte skrivit att skogen ska ersätta fossila bränslen. Skogsbaserade produkter kan ersätta plast och annat baserade på olja. Till en mindre del kan bränslen från skog ersätta fossila bränslen. Håller med om att det är konstigt att man inte kan ge bidrag till biodiesel.
    Vi som jobbar med skog vet att en viss mängd plantor dör av naturliga orsaker. Det är inget nytt. Därför planterar vi lite extra så att det ska finnas tillräckligt med plantor kvar. Ibland måste man hjälpplantera när många plantor dött, exempelvis vid råttår, insektsangrepp eller svampangrepp. Det är på grund av alla fina planteringar och växande ungskogar som vi får mera och mera virke i skogarna.Jag har planterat hundratusentalsplantor och tycker om att se fina planteringar och ungskogar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.