Vargar

Riksdagen har tidigare satt ett mål på att Sverige ska ha mellan 170-270 vargar. Nu har vi i Sverige troligen över 400 vargar. Nu har en riksdagsmajoritet förnyat målet till 170 vargar. Naturligtvis röstade s,mp o v emot. För en drägligare tillvaro i vargtäta områden måste vargstammen minskas. För rennäringen är frånvaro av vargar av absolut högsta betydelse. Socialdemokraterna vill nu tillsätta en utredning. Är det någon som har förhoppningar  på att  en ny s -mp regering kommer att minska vargstammen??

8 kommentarer

  1. edor vilhelmina

    Man S har gått ut i tv och säger sig villiga minska vargbeståndet genom landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Visserligen luktar det valfläsk, liksom det du håller på med. Vargfrågan har nu blivit lämplig ta upp i debatt när valet stundar. Visst kan vi ha för mycket vargar i landet, speciellt i den södra delen som de varit i princip utrotade sedan lång tid tillbaka. Det är ju den ständiga laborationen med vargarna som gör att vi fått som vi har. Utsättning där de inte direkt hör hemma. I Norrlands skogar passar de bättre men där har vi samerna. Så vart hör vargen, hemma? Samma sak med björnstammen. Den var decimerad till nästan 0 under en tid liksom vargen. Båda verkar ha ökat i en omfattning som inte är önskvärd. Båda är rovdjur, så vad är att vänta. Små gulliga varelser som äter ur handen?

  2. Lars Eliasson (inläggsförfattare)

    Man har ju struntat i Riksdagens beslut om att vargstammen bör vara mellan 170 – 270 djur. Även om S nu säger sig vilja minska stammen så saknar de modet att besluta i frågan. Man skjuter det framför sig över valet och en ny s-mp regering kommer inte orka minska vargstammen.

  3. Kenth

    Utan rovdjur som håller ner stamen av andra djur som i sig själv är rovdjur.
    Råttor älgar rådjur m.fl kommer då öka till förtret för skogsägare.
    Rådjur älgar m.fl klövdjur kommer synas mer i trafiken och nära bebyggelse.
    Vargar är nyttodjur som gör sitt i vår natur… det är människan som är vår tids
    största rovdjur som tycks ha rätten bestämma över natur o djur och då får vi
    aldrig någon balans i naturen.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Vi har historiskt stora rovdjursstammar i Sverige. De måste regleras genom jakt för människornas skull som lever på landsbygden och lever nära naturen.

  4. Kenth

    se gärna dokumentären ”Yellowstone och vargarna”
    Hur ett område där vargarna varit helt utrotade kommer
    tillbaka i balans när vargarna återiplanteras.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ja det är fantastiskt. Problemet i Sverige är ju att det ska kunna bo människor här också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.