Vindkraft och elpris

Vi vet att den billigaste elen kommer från våra vattenkraftverk. Här i norr är vi självförsörjande på el. Vi har fått höra att el från vindkraft är billigt. Det konstiga är att ju mer vindkraften byggs ut ju högre blir elpriset för oss i norr. För 25 år sedan fanns inte mycket vindkraft här. Då var elpriset sällan över 60 öre /kwh. Nu har vi betydligt högre elpriser.. Elproducenterna med stor andel vattenkraft tjänar stora pengar när produktionskostnaden är 10 öre kwh.

Just nu producerar vindkraften i Sverige 0 kwh. Hur kan man fortfarande hävda att vi kan förlita oss enbart på vindkraft?

6 kommentarer

 1. brorson

  Riksrevisionen har beslutat granska statens insatser för en effektiv hantering av avfallet. Avfallet från vind- och solenergi innehåller en rad ämnen, som inte återvinns, eftersom det inte anses lönsamt. Dessa miljöskurkar har tydligen rätt att skita ner miljön så mycket de behagar. Däremot belastas kärnkraften med kostnader för slutförvar under hundratusentals år, trots att teknik finns för återanvändning av det radioaktiva avfallet, som ger en restprodukt som kommer att vara farligt under högst 300 år.

  Det är alltså förr-förra regeringen med miljö- och klimatminister Per Bolund i spetsen, som givit tillstånd till denna gigantiska nedsmutsning av miljö och natur, som på flerfaldiga sätt kommer att drabba kommande generationer. Eftersom MP också haft posten som kulturminister, med ansvar för public service, har MP effektivt mörklagt den miljöförstörelse, som MP själva har främjat med lagstiftning och enorma subventioner. MP är inget miljöparti.

  Det handlar inte bara om avfallet från kasserade vindkraftverk och solpaneler, det som riksrevisionen ska granska, utan även om miljöföroreningarna under drift, fibrer som lossnar från vindkraftens rotorblad, samt rovdriften på sällsynta metaller och det till stor del radioaktiva avfall, som denna gruvdrift ger upphov till. Det mesta bryts fortfarande i Kina, men har där givit upphov till så stora avfallsmängder att Kina vill starta nya gruvor i andra länder. Det är sanslöst att avfallet, även från mobiltelefoner och datorer, inte återvinns av ekonomiska skäl. Det är stöld från kommande generationer.

  Allting har en baksida, naturligtvis även kärnkraften. Men kärnkraften måste betala för sig. Det behöver inte vind- och solkraft.

 2. Kenth

  Det spekuleras för mycket i elströmmen…det är vi brukare som får betala
  för att de giriga ägarna vill fylla sina plånböcker.
  Då elen är relativt billig när det är låg förbrukning och sen
  skjuter i höjden när det förväntas bli hög åtgång.
  I slutändan är det fult leva på en annans beroende men de har
  ju velat ha det ditåt.
  Vindkraften producerar när inget stort behov finns och när det är
  mellan -20 till -30 då det finns behov blåser det inte och då måste
  elpriset tokhöjas när den lilla produktion som finns inte räcker till.

 3. Ove

  Alla med något sunt bondförnuft borde ju inse att vindkraft är en miss. Hur kan vi helt plötsligt ha lika högt elpris som i södra sverige? Hur mycket vattenkraft produceras här. Våra förfäder fick flytta pga vattenkraftens utbyggnad, ändå så frodas avundsjukan i söder. När får vi drivmedels kompensation? Så härligt att det snöar i Stockholm, kanske dom inser att vi bor i ett vinterland. Men det hörs ju vara klimatförändringarna som ligger bakom det också.
  En annan ny sak är kraftbolagen helt plötsligt skylker på att vattendragen håller på att frysa. Det minns jag då inte att dom sa något om tidigare, ändå har jag bott 60 år intill umeälven. Allt går ut på att lura konsumenten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.