Elstöd

Den utredning som ligger som grund till det föreslagna elstödet utfördes av Svenska kraftnät och påbörjades i Augusti på uppdrag av den socialdemokratiska regeringen.. Uppdraget var tydligen att det skulle gå snabbt och att stödet skulle utgå till södra Sverige, elprisområde 3 och 4. Bra att ha fakta på bordet i den aktuella debatten.

8 kommentarer

  1. Jonsson

    Tvivels förutan. Man kan kanske till och med tala om en elstöt, då pengar frysts och inte kommer att återbetalas till kund.
    Framtiden är väldigt oviss på lång sikt, vad gäller energin. Och priserna.
    Mitt sparförslag, som ett första steg, är att alla Miljöpartister med dess sympatisörer helt kopplar ner från Internet och mobilnätet. Ett önskemål är att de monterar ringklocka på elmuskedundren (lådcyklar) de kör så vårdslöst med på g/c-banorna. De kan ju åka kollektivt istället, så sparas el.

  2. Jörgen K

    I grunden är det fel väg att gå.

    Enbart hälften av den förbrukade energi borde utgå stöd för, på så sätt finns ett tydligt sparkrav.

    Därefter skall enbart energileverantören sköta den ekonomiska hanteringen. De har alla uppgifter redan och kan sätta framräknade beslutade stöd som tillgodohavanden för abonnenterna.

    Beloppen borde gälla i hela landet genom principen ”allt över beslutat belopp”.

    I övrigt så måste laddning av elfordon fördelas så att ingen laddning får ske under högeffektstid, det är här boven i dramat återfinns.

  3. tjalle

    Fattar inte varför S har mage till att kritisera sittande regering vad gäller sen utbetalning av elstöd. De borde istället rannsaka sig själva varför det blev som det blev under deras tid vid makten.Hände ju inte så mycket vettigt under deras tid , tyvärr får nuvarande ärva skiten . Och den andra sidan bara kastar skit. Samarbete ,samarbete enda vettiga men då utan MP som kör utpressning

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det var oerhört korkat att stänga ner Ringhals 1 och 2. Svenska Kraftnät varnade för konsekvenserna. Nu får Sverige lida för det.

  4. brorson

    Den förra regeringen har ljugit om den nuvarande regeringen, men den nuvarande regeringen har inte ljugit om den förra regeringen, utan har sagt som det var, att elstödet hade fungerat dåligt under den förra regeringen, som därför hade tillsatt en utredning om en bättre modell. Vilket givetvis var ett bra initiativ av den förra regeringen, men sannolikt är orsaken till att elstödet dröjer. Det kallar Ygeman ”ynkedom”. Det är alltså förra regeringen, som han själv satt med i, som är skyldig till den ”ynkedomen”, för det hade ju blivit samma fördröjning, även om det inte blivit något regeringsskifte. Det är fortfarande oklart om alla, som skulle ha fått stödet i april, verkligen har fått stödet.

    Som bevis för att den nuvarande regeringen har ljugit, spelade Agenda upp ett uttalande av Svantesson före valet, där hon sa ”Man kan tänka sig att….” Men var det ett vallöfte? Hon lovade ju inte att det som ”man kan tänka sig” var just det som den nya regeringen verkligen skulle komma att genomföra. Jag reagerade mot att programledaren Kvartoft ljög om vallöftena. Det gjorde också en god vän till mig, som är bosatt i elområde 3 men fortfarande inte har fått de pengar, som hon skulle ha fått i april. Hon reagerade mot att Kvartoft tjatade om samma sak gång på gång i troligt syfte att få Busch att erkänna att hon ljugit i valrörelsen.

    Men något sådant erkännande kom inte. Frågan är nu om tidigare ”erkännande” av Busch att hon ljugit är påhittat av media, Som har övertolkat något uttalande av Busch på samma sätt, som Kvartoft har övertolkat det nämnda uttalandet av Svantesson .Kvartoft verkar ha bestämt sig i förväg vad intervjuoffren ska svara, och struntar i vad de verkligen svarar. Liknar partiledardebatterna i TV , som liknar TV-teater, med nära nog färdigskrivna rebpliker, son partiledarna förväntas säga.

    Jag tycker också att det är dags att avskeda kommentatorerna Mats Knutsson och Elisabeth Marmorstein och i stället bjuda in sossar, med partibeteckning, som får kommentera regerings politik. I stället för denna låtsas-opartiskhet.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Tycker att Ebba Bush gjorde ett bra framträdande i agenda tillsammans med representant från Svenska Kraftnät. Man fick en förklaring till hur det gått till. Tragiskt att elområde 4 i Sverige har de sämsta förutsättningarna att klara elkrisen i hela Europa på grund av nötterna som lade ner kärnkraftverken i Ringhals.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.