Räddad cement

Cementtillverkningen i Slite på Gotland är räddad. Verkligen ett behövligt besked för Sverige och för allt byggande i vårt land.

Mark och Miljödomstolen gav först Cementa tillstånd att bryta kalk i ytterligare 4 år.

Sedan på Onsdag förklarade Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, att Cementa är betydelsefull för totalförsvaret. Detta säkrar Cementas bergtäkter. Totalförsvaret står över miljölagstiftningen och rikets säkerhet står över EU:s lagstiftning. Det betyder att Cementa är räddat till vidare.

Vi har haft en märklig rapportering i media om detta där Sveriges säkerhet och försörjning helt kommit bort och miljöintressen dominerat totalt. Media får skärpa sig!

 

6 kommentarer

  1. arbetare

    Enligt miljöpartiet är det tydligen viktigare att stoppa all form av utveckling än att Sverige ska fungera .
    Utan elström , skogsbruk , byggindustri , transporter eller gruvnäring blir det inte mycket kvar som upprätthåller ett modernt samhälle eller bidrar till utvecklingen mot ett mer miljövänligt .

    Att ersätta kärnkraften med olja och kol är i mitt tycke inte speciellt miljövänligt men Bolund är åtminstone stolt ….

  2. brorson

    Det är väl snarare industrijobben på Gotland, och med dem kanske även socialdemokratin på ön, som har räddats. Cementa är öns största industriarbetsplats och industrifacken inom LO brukar vara frikostiga med partistöd till S. Att Sveriges försvar ska bara beroende av en cementfabrik långt ute till havs ser jag som mycket dålig beredskap.

    Under 1920-talet gjordes en stor inventering av kalkfyndigheter på det svenska fastlandet. Men frakta kalk från fastlandet till Gotland skulle bli mycket dyrt, varför en sådan lösning skulle leda till nedläggning, åtminstone på sikt, av fabriken på Gotland. Det skulle krävas investeringar i transport-infrastrukturen och troligen även statliga subventioner till fabriken på Gotland, så länge den finns kvar. Förlusten av industrijobb på Gotland borde dock kunna kompenseras med annan industriell verksamhet och framförallt genom nya jobb inom besöksnäringen.

    Det behövs enorma mängder cement till vindkraftverkens fundament och MP har mig veterligt varit beredda att offra ett enda vindkraftverk för att rädda värdefull naturmiljö. Inget av de förutvarande regeringspariterna har haft något intresse av att i handling stödja den gotländska miljörörelsen. Det har varit tillstånd för fyra år framåt till Cementa på Gotland, utan förberedelser för en långsiktig lösning någonstans i Sverige. Som med nästan allting annat, exempelvis energiförsörjningen.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      60% av Sveriges behov produceras på Gotland. Svårt att vara utan. Finns en fyndighet utanför Jokkmokk tror jag.

  3. ivar

    Kanske du inte vet att det har funnits flera ställen med kalkbrott inom Vilhelmina kommun. De har konkurrerats ut av firmor utifrån som har kunnat leverera billigare cement men den största håller på att ha slut på kalktillgången utan att riskera grundvattnet för de omkringboende. Det finns flera ställen med kalktillgångar i Sverige men inte lika stora som Cementas på Gotland.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det finns väl en stor fyndighet i Jokkmokk som inte används. Vi bör ju se till att vi säkrar tillgången på kalk i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.