Kredit till Mp

Miljöpartiet ska ändå ha kredit för att de erkänner sin roll för att lägga ner kärnkraften när andra bara försöker föra befolkningen bakom ljuset.

 

 

 

15 kommentarer

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Mp har ju en katastrofal politik men lyckades få med sig Socialdemokraterna hösten 2014 på att stänga ner kärnkraft i förtid. Resultatet ser vi idag med skyhöga elpriser och risk för bortkoppling av elabonnenter.

  1. brorson

    Man ska aldrig överskatta sin egen betydelse. Men det känns nästan som om Kristersson har läst något som jag skrev på en blogg för ett år sedan, nämligen att Sverige och Frankrike bör samarbeta om ny kärnkraft. Nåja, om två (eller fler) personer kommer på samma idé oberoende av varandra, så tyder ju det på att det är en bra idé.. Så här sa Kristersson enligt media efter mötet med den franske presidenten: ”Här finns goda möjligheter att samarbeta mer. Det kan vara att man handlar av varandra, alltså verkligen köper, det kan också vara att man jobbar med den gemensamma standarden, så att man får ned kostnaden på nya kärnkraftverk.” Det är precis vad jag tänkte för ett år sedan.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är ju utmärkt om man kan samarbeta och få ner kostnaden. Sverige har ju medvetet avvecklat förmågan att bygga kärnkraft.

  2. brorson

    Nu förbereder sig de stora leverantörerna Vattenfall, Eon och Fortum för en anstormning från kunder som inte kan betala, skriver TT. Det finns flera möjligheter för den som har svårt att betala. Fortum-kunder erbjuds uppskov med räkningen och en avbetalningsplan med slopad avgift. Vattenfall erbjuder också uppskov och delbetalning. Eon gör bedömningar i varje enskilt fall,

    Hittade detta på nätet. Och ngt har elbolagen råd med detta efter de stora vinster de har gjort på de höga elpriserna. Men S vill göda elbolagen med ännu mer pengar som kompensation för den lilla extrakostnaden. Det är lätt att vara frikostig med statens pengar, när man inte själv sitter i regeringen. Det är skamligt. Jämför med vad jag själv skrev i min kommentar till ett tidigare inlägg. Låt Kronofogden (som är en myndighet som redan finns) hjälpa det fåtal, vars elräkningar hamnar hos dem, genom att skilja obetalda elräkningar från andra skulder.

    • Jonsson

      Det kan säkert bli fråga om hård kreditprövning för att få teckna elavtal inom en snar framtid. Elbolagen kommer inte vara särskilt frikostiga och förlåtande i fortsättningen. De som bor i hyresrätt måste förvisso, för närvarande, ha ett avtal för hushållsel (ett dyrt anvisningsavtal ifall man inte tecknat något själv). Och, ovanpå det, hyreshöjning på grund av fördyrad el och varmvatten.
      Mp existerar ju bara på valdagen, dopade av V och främst S, som en krockkudde som förväntas lösa ut. Så S är i högsta grad skyldiga till elkatastrofen. Det är där ansvaret vilar (Sveavägen 68). Min spådom är: massor av hemlösa i spåret av katastrofen, vilket slår in tämligen snart. Är man inte likvid, då blir det ju heller ingen bostad, inte i ”allmännyttan” ens.

      • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

        Det måste komma någon form av hjälp för hårt prövade elkonsumenter. Vissa elproducenter gör ju enorma vinster som på något sätt borde komma folk och företag till del som hjälp med höga elräkningar.

        • brorson

          Kreditförluster (att en del kunder inte kan betala) är en risk i all affärsverksamhet, som inte kräver förskottsbetalning eller betalning vid varans utlämnande, men i sådan affärsverksamhet uppstår ju i stället förluster genom nedsatta priser (realisation) eller helt osålda varor. Denna risk måste man kalkylera med. och täcka genom det, som andra kunder betalar. När, som i detta fall vissa kunders betalningssvårigheter beror på att säljaren fått onormalt stora vinster genom höga priser, bör säljaren klara större kreditförluster än normalt. Och så tycks ju elbolagen själva resonera, när man erbjuder uppskov eller avbetalningsplaner utan extra kostnader för kunderna. Eller individuella lösningar, som i bästa fall kan innebära att en del av skulden skrivs av.

          Och om man då inte lyckas lösa problemet på frivillig basis genom en överenskommelse med kunden, och skulden hamnar hos Kronofogden, har ju denna i egenskap av myndighet tvångsbefogenheter både gentemot kunden (indrivning) och säljaren (skuldsanering). Regeringen har dessutom möjlighet att ge fogden ytterligare befogenheter att tillgripa tvångsåtgärder i första hand gentemot säljaren (elbolaget) i syfte att rädda såväl privatpersoner som företag, som hotas av konkurs, när det gäller just elskulder. Det kan finnas sociala skäl, att ingen ska mista hus och hem. ¨

          Om detta skulle leda till konkurs för något elbolag, vilket alltså är ytterst osannolikt, får väl regeringen rikta ett särskilt stöd till just det företageat, kanske i samband med företagsrekonstruktion genom Ackordcentralen. Elbolagen måste också tänka på risen att förlora kunder för gott, vilket kan leda till större förluster genom förlorade intäkter än genom frivilliga överenskommelser med kunderna eller genom tvångsåtgärder av Kronofogden. Därför jag att regeringen / staten inte ska göra mer än nödvändigt för att rädda såväl privatpersoner som företag och gärna ha lite is i magen. Därför tycker jag att oppositionen agerar ansvarslöst när man skrämmer upp förtvivlade människor och lovar bort miljarder till företag som haft onormalt höga vinster.

          Jag har några egna förslag i detta.
          1. Inrätta en ”elräkningsakut” hos Kronofogden, så att elskulder hålls åtskilda frän övriga skulder och inte leder till betalningsanmärkningar i första taget (innan det har bevisats att kunden varit grovt försumlig),

          2. Inför leveansplikt för elbolagen till hushållen, eventuellt med en effektbegränsare, exempelvis tilll 75 % av normal förbrukning för aktuell lägenhetsstorlek, tills obetalda skulder blivit betalda eller överenskommelse om uppskov eller avbetalningsplan har ingåtts.

          Skuldsanering (som bör vara en sista utväg) beslutas av Kronofogden efter ansökan av den enskilde och noggrann utredning, som görs av fogden om sökandens ekonomiska och personliga förhållanden. Fogden undersöker då vilket betalningsutymme, som finns hos den enskilde, och bestämmer hur mycket som ska betalas varje månad under fem år, varefter återstående skuld skrivs av. Det blir förvisso inga sötebrödsdagar för den enskilde, men inte heller något liv i misär. Och elbolaget kan behålla den enskilde som kund.

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Elhandelsbolag som köper och säljer el kan ju få problem när elpriserna varierar så kraftigt. De som producerar el däremot måste ju göra enorma vinster när priset till kund överstiger produktionskostnaden tiofalt.

          • Jonsson

            Jag kan ta Umeå Energi som avskräckande exempel. Direkt kundens faktura förfaller så säljer UE densamma till ett inkassobolag. Ett inkassobolag som saknar kontaktuppgifter. Som saltar notan. Umeå Energi skickar aldrig ut någon betalningspåminnelse. Det är inte elbolaget som riskerar något här. Så hur gör andra elbolag? Undviker hängslen och livrem?
            Umeå Energi kan däremot lägga upp en avbetalningsplan, men då ska kunden höra av sig i god tid före förfallodagen. Och hur länge klarar en villaägare att skjuta det växande skuldberget framför sig? Till sist stängs elen av. Jag tror inte Kronofogden avskriver något någonsin, då ska man nog gå ut i media och klaga.

          • brorson

            Till Jonsson. Kronofogden skriver inte av en enskild skuld, men däremot alla skulder och med lika mycket i procent, om villkoren för skuldsanering är uppfyllda. Du kan själv kontrollera på fogdens hemsida att jag har rätt. Och om du tittar på vad jag har skrivit på den här bloggen, så har jag föreslagit att en ”elräkningsakut” ska införas hos fogden, varigenom elskulder hålls åtskilda från andra skulder. Men det har fogden ingen befogenhet att själv besluta, utan den beslutet måste tas av regeringen. . Det kunde oppositionen ha fört fram, när man begärde ett extramöte i Riksdage, i stället för allmänt svammel om ”elräkningsakut” (en ny myndighet?), vars verksamhet ska finansieras med ännu fler statliga miljarder. Man har svårt att tro att Magda är en f.d. finansminister.

            Om vi antar att en villaägare har en skuld till en byggfirma för renovering, och drabbas av en skyhög elräkning, och inte kan betala båda i tid, och väljer att betala elräkningen för att inte få strömmen avständ, och drabbas av en lika hög elräkning nästa månad också, med följd att skuldberget växer tills de hårda villkoren för skuldsanering har uppfyllts och begär och får beslut om skuldsanering, vad händer då`? Jo, byggfirman dras med i skuldsaneringen och får indirekt avstå pengar till elbolaget.

            Det här kunde Magda, som har varit ansvarig minister även för Kronofogden och dess verksamhet, ha tagit reda på själv – och föreslagit adekvata åtgärder, i stället för att skräna och skrika.

          • Jonsson

            Senaste statistik från KRFM: drygt 28 000 ansökte om skuldsanering, omkring 11 600 beviljades. 75% var äldre än 40 år, 13 % över 67 år. Jättemånga var det inte. De var de som satt ordentligt i ”skiten”. Äldre personer prioriteras.
            Ja, jag skulle tro att en elakut behövs. Priserna kommer att stiga, så även mat och mediciner (2 kronor mer än vad som stod på hyllkanten, fick jag ge för några Ipren, i veckan). Det är inte en elchock längre, utan en epidemi. Och kronan är en skräpvaluta.
            Vattenfall har investerat 40 miljarder sedan 2018, okänt resultat, okänt i vad.

  3. Jonsson

    Ja, hilfe! Miljöpartiets sakkunnige i klimatfrågan, med butiksjobb som meriterande kvalifikation. Tovatt har visst hoppat av politiken nu. ”Två hål i väggen” var väl allt han behövde själv. Så att kärnkraft verkade säkert helt överflödigt. Uppdraget slutfört, nya stordåd väntar honom.
    Tårtätande Miljöpartiet drar bara olycka över Sverige.
    Igår afton när jag gick ut i den kalla krispiga luften, då låg vedröken tät över Umeå. Jag trodde först att det brann. Men, det var bara snåleldning, pyreldande i kaminerna. Tovatt ska absolut ha kredd … host, host.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.