Elmarknad

Sverige ingår i den Europeiska elmarknaden. Priset på el styrs av tillgång, efterfrågan och produktionskostnad. Sverige är indelat i 4 elprisområden. I norr har vi stor produktion av el från vattenkraft och en allt större produktion från vindkraft. I söder har vi nu 6 kärnkraftverk i drift efter att 4 kärnkraftverk stängts ner sedan 2015.Därtill vattenkraft. En mindre del el produceras i kraftvärmeverk eldade med biobränslen eller olja.

Det som Svenska Kraftnät påpekade 2015 var att om man lägger ner elproduktion i Sydsverige, prisområde 4, så kan inte elproduktionen inom området täcka behoven. Då måste el komma utifrån. Riskerna för instabilitet och bortkoppling av abonnenter ökar. Prispåverkan från länder som Polen,Tyskland och Danmark ökar i prisområde 4. Många farhågor som fanns har sedan besannats. Svenska Kraftnät har varnat för eventuella bortkopplingar av elabonnenter. Elprisområde 4 har den sämsta situationen i hela Europa vilket skapats helt och hållet av Svenska politiker.

Statistik om Sveriges elförsörjning är lätt att ta del av. Det är sant att Sverige exporterar el sett över helår. Det är också sant att Sverige tidvis importerar el från utlandet. Problemet är ju vindkraften som är beroende av väder och vindar. När det inte blåser produceras ingen el och då blir elen också dyr. När det blåser mycket blir elen billig.

Vissa gillar inte kärnkraft och hävdar därför att just el från kärnkraft inte påverkar elpriset. Vilket naturligtvis inte är sant. Vi ser ju tydligt att elpriset stiger när kärnkraftverk stängs och att priset sjunker när kärnkraftverk startas.

Den som vill veta mer om Sveriges elförsörjning ska nog inte lita på varken VK:s ledarsida eller bloggare. Läs istället vad experter skriver. Svenska Kraftnät är en utmärkt källa till kunskap. Deras sida Kontrollrummet upplyser om kraftförsörjning i nutid. Man kan läsa om hur mycket el som olika kraftslag producerar och om export och import av el.

5 kommentarer

  1. Jonsson

    Jag tycker att Bengt Ekenstierna och hans kollegor verkar trovärdiga. Det senaste jag läst är att elbolagen nu även vill ha betalt för att hålla vatten i magasinen. Elpriset beräknas då bli cirka 2,50 kr/ kWh, exkl. avgifter och skatt. Trots gaspristaket.

    Fossil gas används tydligen även vid tillverkning av biobränsle, så bensin och diesel väntas bli ännu dyrare framöver.
    Svenska Kraftnät hade problem med hemsidan i höstas. Elområde 2 visade för låg förbrukning, och därmed stämde inte heller uppgifterna om export. Alla aktörer rapporterade inte in sin framfart i svenska elnätet. Hette det då.

    Storbritannien har lagt ner merparten av sin kärnkraft, en del i förtid. De bygger endast 2 nya reaktorer, som kan vara klara om 4 år. Svensk el lär fortsätta exporteras till Norge, för britternas behov och högt norskt flaskhalspris. Norrmännen försöker nu själva få separera exportelen och få rimliga norgepriser hemma.
    Elkalkylen ser inte bra ut. Så det spelar ingen roll hur Mirjamsdotter utgjuter sig om vems felet är. Den kan skatta sig lycklig som inte köpt på sig en swish-stuga vid havet.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Helt klart att el från vindkraft har ett lägre värde egentligen då den varierar så med vinden och att det måste finnas backup.

  2. brorson

    Danmark har haft planer på egen kärrnkraft, men valde att köpa el från Sverige. Danmark (eller danska ”intressen”) drev på att det skulle byggas ett kärnkraftverk i Barsebäck – för att minska staden Köpenhamns kolberoende. Danmark (eller danska ”intressen”) drev på nedläggningen av Barsebäck. Danmark (eller danska ”intressen”) anmälde efter nedläggningen Sverige till EU-kommissionen för de uteblivna el-leveranserna från Barsebäcksverket, med följd att Sverige tvingades återuppta el-leveranserna till Danmark, men från andra kraftverk.

    Förre kommunalrådet i Umeå slår knut på sig själv. Han förnekar at vi har elbrist i Sverige, men kräver att det byggs havsbaserad vindkraft i södra Sverige för att avhjälpa den obefintliga elbristen. Men Danmark har långt framskridna planer att bygga havsbserad vindkraft och har kanske redan börjat. Man har ju gott om kuster runt landets många öar. Och kommer otvivelaktigt att vara före Sverige med att avhjälpaelbristen med mer vindkraft, om det ö.h.t. är lösningen. Så. varför förstöra svenska skärgårdshav?

    För det kan väl inte vara så, att det börjar blåsa i Danmark i samma stund som Sverige slutar exportera el? Att Sverige exporterar norrländsk el till övriga EU-länder, har jag inte hört tals om. Nej, det sker nog via den nya överföringsledningen Sydvästlänken genom Mellansverige

  3. Basic Rules

    Varför förbigå den verklige experten på energiproduktion, professorn i tillämpad kärnfysik Jan Blomgren – han finns bla på Youtube och Swebbtv.
    Civil ing. Elsa Widding går inte att förbi heller.
    Själv är jag bara en simpel civilekonom, vore jag agronom så vore saken biff !

    • brorson

      Blomgren har också skrivit boken Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning. Efter flera faktaspäckade kapitel görs en beräkning av vad den förda politiken har kostat och vad de hisnande beloppen hade kunnat användas till i stället (sid196): ”Tar man med alternativa kostnader utomlands kan man konstatera att dessa pengar hade med lätthet räckt till att förse all människor i världen med rent vatten.” Eftersom boken handlar om Sverige nämns inte vad motsvarande vansinniga politik har kostat i andra länder. Och eftersom boken handlar om energiförsörjningen nämns inte heller hur mycket invandringen . och den åtföljande höga arbetslöshet bland utlandsfödda – har kostat.

      Men en kvalificerad gissning är att den politiska lyx, som den ”gröna” politiken i de från början rika länderna har kostat, hade räckt till att ge jordens alla invånare ett drägligt liv, om pengarna i stället hade använts till bistånd, så att ingen hade behövt emigrera, utan fått chansen till en bättre framtid i sina egna länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.