Stora rovdjursstammar

I Sverige har vi historiskt stora rovdjursstammar. Vi får gå tillbaka till början av 1800-talet för att hitta något liknande. Stammarna måste regleras genom jakt. För att kunna bo på landsbygden, bedriva tamdjursskötsel och renskötsel kan vi inte ha hur stora rovdjursstammar som helst.

I Sverige finns ca 460 vargar.I årets vargjakt får 75 vargar skjutas. Ungefär lika många som föds under ett år. Därmed förändras inte populationens storlek. Riksdagens mål ligger på mellan 170-270 vargar i Sverige. Det är ett rimligt mål. Hittills har 46 vargar skjutits i årets jakt.

9 kommentarer

  1. arbetare

    Jag har svårt att se någon som helst fördel med att ha varg i Sverige , allra minst en stam av dagens storlek .
    De som vill ha varg bor till största delen i centrala Stockholm och de som drabbas av vargarnas härjningar får sällan komma till tals i dagens välregisserade media eftersom deras berättelser ”saknar nyhetsvärde” .

    Varför inte släppa vargjakten fri ?
    Det finns ca 45.000 vargar i Ryssland så vargstammen är ju inte direkt hotad av inavel eller utplåning om de flesta av de svenska vargarna skjuts bort .
    Om bönderna och jägarna tilläts skjuta de vargar som anfaller boskap eller husdjur utan månader av pappersexercis före och polisiära övergrepp efteråt skulle acceptansen för varg ökas i takt med att de aggressiva och för människor farliga vargarna skjuts bort , kvar blir de skygga vargarna som håller sig undan från bebyggelsen .

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Internationella åtaganden gör att vi inte kan skjuta ned vargstammen helt. Men en halvering vore behövlig.

  2. Jörgen K

    Det är obalansen som skapas för och av jägarnas skull som är grunden. Tillåter man fritt med föda för rovdjuren så ökar naturligtvis rovdjursstammarna okontrollerat.

    Riklig tillgång på älg, hjortdjur och svin som jägarkåren har låtit expandera utöver vad som är rimligt för att någon form av balans ska kunna ske

    Reducera mängden överflödiga byten annars är avskjutningen inom kort verkningslös.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Håller med om att hjortdjur och vildsvin på många håll tillåts bli alltför många.

  3. brorson

    Oj. Jag skulle vilja se ett experiment med licensjakt en gång per år för att reglera stammen och rätt för markägare / jakträttshavare att själva besluta om skyddsjakt, men med anmälningsplikt, resten av året, för att skjuta bort särskilt närgångna vargindivider. Skulle det hålla övriga djur borta från bebyggda områden. Vargen är ett intelligent djur, som förhoppningsvis kan dra egna slutsatser om farliga områden för vargar

    .Princip: 1. Markägaren beslutar att en närgången varg ska skjutas, 2. anmäler beslutet till länsstyrelsen 3. skjuter vargen utan att avvakta svar från länsstyrelsen, som 4. utreder om markägaren verkligen hade rätt enligt regelverket att skjuta vargen. och 5. beslutar om eventuell påföljd a)- godkänt, ingen påföljd. b) anmärkning, men ingen ytterligare påföljd (ärendet svårbedömt och ursäktligt),, c) erinran (har inte följt regelverfket, men det var en engångsförseelse) d) varning + straffavgift, e) förlust av jakträtten + anmälan till åklagare om jaktbrott.

    Enligt uppgift behövs 800 vuxna individer för en livskraftig rovdjursstam. Med 460 vargindivider i Sverige + 100 i Norge före årets parningar, finnas 560 vargindivider på den skandinaviska halvön, vilket är 240 färre, om stammen ska hållas på nivån 800., Problemet är för få i södra Sverige och att den skandinaviska halvön delas i två delar av trafik-korridoren Västra stambanan + europaväg E 20 genom Sydnärke + nordvästra Götaland, vilket reducerar det genetiska utbytet mellan dessa två områden.

    Västra stambanan skulle med fördel, även för tågtrafiken, kunna läggas i en 5 km lång tunnel mellan Laxå och Finnerödja. Det borde också ha gjorts med väg E20, som löper parallellt med järnvägen. I stället har man under 2000-talet, sprängt ner vägen i en öppen bergsskärning och byggt viltstängsel som ytterligare försvårar viltpassage, trots tillräcklig nivåskillnad för tunnel mellan vaägbanan och ursprunglig marknivå.. Varför har inga rovdjursvänne r(eller jägare) bevakat detta? Man har ju byggt viltpassager över trafikleder i andra länder.

    Jag har naturligtvis också tänkt på användningen av djurparker till genetiskt utbyte mellan de rysk / finska och den skandinaviska vargstammen. Trots uppgifter om utplantering av svenska djurparksvargar, tror jag att den ursprungliga skandinaviska vargstammen är utdöd, att beslutet av fridlysning kom för sent. Vad är det egentligen som ska bevaras, en unik skandinavisk undervariant av arten varg, eller en nyinplanterad rysk/ finsk variant?

    Värmeförlusten av en kropp beror på förhållandet mellan yta och volym hos kroppen, vilket gör att de nordliga undervarianterna av samma djurart är större än de sydliga. Så är exempelvis sibirisk tiger dubbelt så stor som indonesisk tiger. De gräsätande bytesdjuren följer samma mönster, vilket leder till stora skillnader i revirstorlek mellan kalla och varma trakter, beroende även på skillnad i grästillväxt.¨ Det är helt klart att det ryms fler vargar i Sydeuropa än i Nordeuropa på samma arealstorlek. Jägare kan i viss mån reglera de vilda djurens kroppsstorlek.

    Det är dock inte (?) önskvärt att minska den skandinaviska vargstammens kroppsstorlek gen ”jaktavel”, om vi vill att vargen ska hålla ner vildsvinsstammen. Vildsvin är nämligen ett farligt djur även för våra storväxta vargar, varför en varg måste vara rejält hungrig innan den ger sig på ett vildsvin. Men varför inte minska vildsvinens kroppsstorlek genom ”jaktavel”. Samarbete mellan jägare och varg är kanske framtidens melodi, speciellt i Södra Sverige?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Vargen är ju inget utrotningshotat djur. Finns gott om dem. Vi måste ha en lämpligt stor vargstam i Sverige.

      1979 läste jag Biologi vid Umeå Universitet. Då kom den överraskande nyheten att det fanns en varg i Stora Sjöfallets nationalpark.Minns att vi lyssnade till ett föredrag av Anders Bjärvall på naturvårdsverket som berättade om det som hände. Detta var en stor händelse eftersom det inte fanns någon vargstam i Sverige. Den vargen sköts senare.

      Sedan dess har vargstammen vuxit främst genom invandring österifrån som sedan förökat sig. Rapporter om utplanteringar finns. Jag tror att en vargstam på 170-270 djur är alldeles tillräcklig. Vargarna måste dock hållas borta från renskötselområdet.

      • brorson

        Stora rovdjur i Sverige och världen har varit ett av mina specialintressen. Förslaget om rätt för markägare / jakträttshavare att besluta om skyddsjakt utan att invänta beslut från någon myndighetr är mitt eget förslag. Jag har inte sett det någon annan stans. Är det alltför djärvt att ge ett så stort förtroende till ”vanliga” människor? Det är kanske ett bra sätt att få stopp på tjuvsr? Det är ju mest glesbygdsbor, som sysslar med sådant. Deras förtroende för politiker och myndigheter ökar kanske, om politiker och myndigheter börjar visa förtroende för dem?

        Jag ser två tänkbara strategier för vargpolitiken: 1) En liten (halverad jämfört med den nuvarande) vargstam i kombination med en hårt reglerad jakt. 2) En ännu större vargstam än den nuvarande i kombination med en kraftigt ökad avskjutning, både genom den årliga licensjakten och genom i praktiken fri skyddsjakt hela året.

        Detta mitt förslag bygger på visserligen faktabaserade, men i den praktiska verkligheten, obevisade antaganden om både människo-psykologi och djur-psykologi. Men finns det något annat sätt att få fram bevis än genom ett storskaligt experiment under några år? Vargstammen torde nu vara tillräckligt stor för att överleva ett sådant experiment, även om det skulle misslyckas totalt. Det kan ju i så fall avbrytas i förtid.

      • brorson

        800 vuxna djur för en livskraftig rovdjursstam är en gammal uppgift, som jag inte minns varifrån den har kommit och bör därför inte uppfattas som sista ordet i den frågan från min sida. Och om, som jag tror, den ursprungliga svenska vargen är utdöd och den nuvarande är invandrad eller inplanterad österifrån, år ju måttet 800 uppfyllt flera gånger om, sett till hela utbredningsområdet.

        Varg ska inte alls finnas i renskötselområdet. Precis som Norge bör vi ha ett vargområde med bestämda gränser, men till skillnad mot Norge bör det – enligt min mening – omfatta hela landet utom just renskötselområdet. Alla vargar, som påträffas inom renskötselområdet ska skjutas eller jagas ut därifrån.

        Jag tror att eller hoppas att man kan lära vargen att undvika kontakt med människor, att sådana kontakter slutar olyckligt för vargen och att den erfarenheten sprider sig inom flocken. Men det räcker inte att föra oljud eller spruta vatten på närgångna vargar. De lär sig snabbt att det är ofarligt.

        Bönder i södra Sverige har mycket stora problem med vildsvin. De bökar upp åkrar och förstör ensilage-balar. och orsakar därigenom skador för mycket stora belopp, vartill mat till människor går förlorad. Kan samarbete mellan jägare och varg vara en lösning?

        Många tror att vargen inte fäller fler bytesdjur än de kan åta upp, men det stämmer tyvärr bara om bytesdjuren är svårfångade. En varg, som kommit in i en fårhage, hinner döda många får, innan mättnadskänslan sätter stopp. Det tycker jag i.o.f.s. inte är något argument mot vargstammen, menen sak, som man bör tänka pä, både vid utformningen av vargpolitiken och ersättningen till djurägare samt bidrag till stängsel..

        Man bör också tänka på att vargreviren är ofantligt mycket större i Nordeuropa än i Sydeuropa, både beroende på vargens egen kroppsstorlek och tillgången på bytesdjur och tillgången till föda för bytesdjuren.

        • arbetare

          Vargen , i likhet med många andra rovdjur , dödar så länge det finns levande bytesdjur i närheten .
          Det är energieffektivt och har lett till att arten överlevt .
          I naturen springer alla djur undan när vargen kommer och den river i bästa fall en enda individ ur en flock .
          I en fårhage kommer inte bytesdjuren undan och jaktinstinkten triggas gång på gång tills allt är dött eller bonden lyckas skrämma iväg marodören .
          Vildsvin står inte på vargmenyn överhuvudtaget med undantag för självdöda djur eller någon vilsen kulting som irrat bort från flocken .
          När det gäller vildsvinen är det vår (S)venska lagstiftning som hindrar avskjutningen , ingen normal jägare vill ju skjuta mer än han och hans vänkrets kan äta upp så eftersom det är mycket mat på ett vildsvin och man i praktiken inte kan sälja vildsvinskött så blir frysen snabbt full och man slutar skjuta av beståndet .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.