Rovdjur

De 4 stora rovdjuren i Sverige är Björn,Lo,Järv och Varg för de som inte känner till det.

4 kommentarer

  1. brorson

    Ett nytt vargrevir har upptäckts i Småland och det är första reviret i hela Kalmar län. Hanen har setts förut i Småland och honan kommer från Östergötland. Hittills har inga tamdjur angripits. Som jag skrivit i tidigare kommentarer finns utrymme för fler vargar i södra Sverige. Vilket skulle kunna lätta på vargtrycket – genom ökad avskjutning – i västra Värmland, där folk är rent förtvivlade. Stängsel för tamdjur torde göra nytta bara om vargen har tillräcklig tillgång till vilda bytesdjur.

    Många norrlänningar tror tyvärr att det inte finns skog i södra Sverige, men Småland torde vara ett av våra mest skogrika landskap. Med en tre gånger större skogstillväxt per hektar än genomsnittet för Norrland, vilket visserligen ger sämre virkeskvalitet än den norrländska skogen, men duger ju bra som massaved. Och ger mer näring till vargens bytesdjur, varigenom vargen klarar sig med mindre revir än i Norrland..

    Om man vill begränsa vargstammen, men ändå ha en god bevarandestatus, utan regelbunden import från Ryssland, måste vargens (och andra vilda djurs) vandringar mellan Svealand och Götaland underlättas och där är ”trafikkorridoren” (Västra stambanan / väg E20) genom Sydnärke och nordvästra Västergötland ett sort hinder. En järnvägstunnel här vore en välgärning inte bara för viltet, utan även för tågtrafiken, som skulle slippa nuvarande hastighetsbegränsningar,

    De, som pratar om att bygga helt nya stambanor, ser inte möjligheterna till förbättringar – till en mycket lägre kostnad – av dem, som redan finns. Stockholm – Göteborg är f.ö. den järnvägssträcka i Sverige, där tåget kan ta betydande marknadsandelar från flyget genom en jämförelsevis liten investeringskostnad.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det viktigaste i förvaltningen av våra viltstammar är ju ett lokalt inflytande. Människor måste kunna påverka sin närmiljö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.