Vätgas

Många tror att vätgas är framtidens drivmedel. Vätgasdrift kan användas i flygplan,tåg,lastbilar och personbilar. En nackdel har varit hög produktionskostnad.

Nu har man i USA kommit på en metod att producera vätgas med hjälp av solpaneler. Då sänker man produktionskostnaden rejält. Verkar mycket lovande.

3 kommentarer

  1. brorson

    Såvitt jag vet produceras vätgas med el. Och el kommer från kärnkraft, vattenkraft, fossila bränslen, biobränslen, vindkraft och solkraft.. Har man kommit på ett smartare sätt än tidigare metoder att producera el med solpaneler, eller att producera el med solpaneler utan el som mellanled? Har svårt att tro att den nya (?) metoden skulle vara överlägsen de gamla, särskilt i jämförelse med kärnkraft och vattenkraft. Och ännu märkligare, om man tänkt använda solpaneler, och inte den metod för produktion av solel, som används i bl.a. Marocko.

    Jag vill också se en kostnadsjämförelse med infångning av koldioxid ur atmosfären och omvandling av densamma till nya drivmedel samt råvaror till industrin, vilka kan ersätta plasten. Kostnaden för infångning torde kunna sänkas rejäl, om infångningen sker direkt vid större utsläppskällor. Men varför pumpa ner den infångade koldioxiden i berggrunden? Jag tycker att den nuvarande svenska regeringen är inne på rätt väg, men inte vågar tänka sig att gå den vägen hela vägen.

    Vi får inte glömma de naturliga sätten för infångning och omvandling av koldioxid genom främst växande skog, varför de artificiella metoder, som nu utvecklas, bara är ett komplement, Och då är ju frågan om vätgas verkligen är ett smartare sätt än konventionella drivmedel, som kan användas i konventionella förbränningsmotorer?

    Regeringen tänker gå vidare med stark sekretess vilka som får elstöd och hur mycket var och en får. Oppositionen vill hjälpa tjuvar och bedragare att lura till sig pengarna. Personnummer och adresser fvinns ju redan i offentliga register, men bara jag vet hur mycket som sätts in på mitt konto, Det vill Magda ska bli offentligt och motiverar med att betald skatt är offentlig uppgift. Javisst, och det är illa nog, och dessbättre handlar det om redan betald skatt, inte om pengar som andra kan lura till sig..

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Att använda kolets naturliga kretslopp i fotosyntesen är ju det bästa. Där vill ju ”miljövännerna” minska kolupptaget på lång sikt genom begränsningar av skogsbruket. Det är klart att de har svårt att se konsekvenserna av sin politik när man lägger ner kärnkraft och bränner kol istället. Vansinnigt!

  2. arbetare

    Med tanke på att världens största biltillverkare Toyota samt jätten Hyundai/KIA lägger miljarder på forskning och utveckling av just vätgasfordon känns det som att det finns en framtid för detta drivmedel .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.