Fakta om elpriser

Energiforsks VD slår fast att stängningen av kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 medförde ökade elpriser i södra Sverige, prisområde 4, med upp till 50%. Verkar som att han inte läst Dagens Nyheter och Västerbottens Kuriren som påstår att stängning av kärnkraftverk inte påverkar elpriset.

17 kommentarer

  1. Jörgen K

    Nä, det påverkade inte alls och inget efter det heller.

    Effekten man är ute efter är att harva in mer skatt, så det är en medveten politisk hållning.
    Återbetalningen till hushållen är bara en bråkdel av vad som tas in, både till staten och till kraftföretagen.

    Så ja, ingen överraskning att man kablar ut att det inte påverkade något…..
    Att det är samhällsomstörtande var tydligen inget som existerade hos de som klubbade igenom vansinnet….

  2. Jonsson

    Indirekt är de höga elpriserna Sverigedemokraternas fel, enligt Stenevis twitter 30/1 (MS refererar till DN). SD smeker Ryssland, längs ryggraden, vilket gör oss beroende av skurkstater; *vi* ser på elräkningen hur det går när Ryssland får sätta priset på energin, påstår Stenevi-kontot.
    Låter skumt, som från ett trollkonto. (Men sedan hyllas MP:s räddning av fjällskogen av dito, i nytt utspel).

    Hur hade elprisets utveckling sett ut om Mp fått fortsätta råda!

  3. Kenth

    Hur det än blåser och svänger är vi medborgare lurade i grund och botten.
    Och så här kommer det vara i all framtid.I alla fall detta århundrande

  4. brorson

    Det är förfärligt hur MP ljuger. Sverige har lite handel med Ryssland. och ännu mindre nu sedan Ukraina-kriget började. Dessutom var ett motiv för att bygga ut kärnkraften att minska oljeberoendet. Så, om det är något parti ”som smeker Ryssland längs ryggraden”, så är det MP, som lagt ner fungerande kärnkraft. Sedan Norge blev en oljeexporterande nation, kommer mycket olja och naturgas därifrån. Dessutom har världens fem största urangruvföretag amerikanska ägare och deras flesta urangruvor ligger i Nordamerika. Så, om MP anser att vi är beroende av ”skurkstater” för att få uran till våra kärnkraftverk, så är det tydligen USA som åsyftas. Men varför säger inte MP i så fall rent ut att USA-imperialismen och svenskt Nato-medlemskap ska bekämpas? Nehej, det har inte MP tillräcklig ryggrad för – av rädsla för mothugg. MP är ett parti, som inte vågar tycka någonting, förutom att kärnkraften ska avvecklas. Men det vågar man inte heller säga, utan skyller på ”marknaden”. Och elpriserna skyller man på Putin, trots hans ytterst begränsade möjligheter, kanske inga alls, att styra över svensk elproduktion. Faktum är att om något parti kan göra oss beroende av import från Ryssland, så är det MP. Och orsaken år bristen på ryggrad hos MP.

  5. Kenth

    Politiker är bra på att gnälla och skylla på andra
    bara för att inte själva bli tvungna göra något åt saken…
    klaga och lämna över är en devis politikerna tyvärr kör med.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ja det är tragiskt att man förstört en stabil elförsörjning och sedan skyller på andra. Men nu har ett arbete påbörjats med att bygga ny planerbar elproduktion.

  6. brorson

    Det är svårt att greppa vad som egentligen har hänt. Och ännu svårare blir det med all desinformation från de rödgröna. Men, när nuvarande regelsystem och mekanismer för prisbildningen på el, bestämdes, förutsattes minst tio av de tolv ursprungliga reaktorerna vara i drift nu och kanske en eller två nya. Förlusten av Barsebäck-reaktorerna hade inte betytt så mycket, eftersom de hade ganska låg effekt (tillsammans inte ens motsvarande en reaktor av större modell). Till detta kommer dammrivningarna i södra Sverige av ”naturvårdsskäl”), varigenom en effektreserv, som kunnat användas under de kallaste vinterveckorna, har förlorats.

    Många av dessa dammar byggdes redan under 1600-talet för vattendrivna sågverk och stångjärnshammare, och togs i bruk för elproduktion före utbyggnaden av Norrlandsälvarna.. Som en direkt följd av dammrivningarna har man nu svåra översvämningar i södra Sverige, under regniga somrar och höstar, då hela byar sätts under vatten. Denna vanvettiga natur- och kulturminnesförstörelse har i några fall drivits fram av MP-aktivister i länsstyrelserna. Fantasier om att återställa bäckar och åar som de var under medeltiden .Även om någon kommersiellt lönsam elproduktion inte hade varit möjlig i dessa små vattenkraftverk, hade de kunnat användas för att kapa de högsta elpristopparna och därigenom göra elpriskurvan något flackare.

    Dessa små vattenkraftverk bevarades som en yttersta effektreserv till kärnkraften för att ersätta oljekraftverken som effektreserv, och har alltså förstörts under de senaste tio åren samtidigt med nedläggningen av kärnkraft. För att nu återgå till regelverket och prisbildningsmekanismerna, hade prisbildningen kanske varit något mindre volatil, (d.v.s spretig) om regelverket hade ändrats samtidigt med förlusten om både reaktorerna och den fossilfria effektreserven. Men det vågade den rödgröna regeringen inte ens prata om, för hade man gjort det, hade svenska folket (väljarna) förstått vad som höll på att ske.

    Vi, svenska folket, hade kanske krävt en ny folkomröstning om kärnkraften .Vad koster inte dessa onödiga översvämningar och de i all hast uppförda skyddsvallarna för att inte kyrkogårdar ,m,m, ska spolas bort?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Visst är det bra att kunna återställa naturliga strömmande vatten och naturliga fiskvandringsvägar. Men det måste ju även bedömas kulturmiljövärden och risker för översvämningar.Förnuft måste råda när besluten tas.

      • brorson

        Man återställer ju inte landskapet som det var under medeltiden, eftersom det har varit stora utdikningar, särskilt under 1800-talet, när bönderna skaffat redskap, som rådde på de tunga lerjordarna på slätterna i bl.a. Uppland. Under medeltiden bestod samma landskap av enorma träskmarker, som var naturliga vattenreservoarer, Dammarna kom gradvis att ersätta dessa naturliga vattenrservoarer och kom i takt med utdikningarna att få en ny funktion att stabilisera grundvattnet på en rimligt hög nivå. Nya fiskvandringsvägar kan nog behövas, men borde ha skett på annat sätt än att tömma dammarna. Som hur som helst borde ha bevarats som effektreserv. I stället för att återställa medeltidens träsklandskap, är man i färd med att skapa ett slags halvöken. Och det är nog samma orsaker bakom översvämningarna på den europeiska kontinenten (Tyskland / Belgien). Som miljö-extremister inom EU-byråkrain ligger bakom.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Tyvärr så finns en skadlig EU- byråkrati som förstör mycket. Sedan brukar vi i Sverige inte tillämpa EU beslut på ett vettigt sätt utan överimplementerar alla regler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.