Har vi råd?

Har vi råd med mera vindkraft i Sverige? Elen från vindkraftverk är inte så dyr. Men när man räknar på de kostnader som tillkommer i elsystemet så blir elen dyr eftersom det inte blåser jämt och då måste andra kraftslag komma in för att täcka upp.

Vissa tycker att vindkraftverk är vackra och andra tycker att de är fula. Det viktiga är dock att vi får en stabil elförsörjning som fungerar i alla väder. När det är soligt eller molnigt, blåser eller är vind stilla. Många har trott att man kan basera elförsörjningen på enbart sol och vind, men det är nog en utopi.

Danmark har satsat på elförsörjning från sol och vind. Men det räcker inte. Man har även stor elproduktion i kolkraftverk. Man har även ett betydligt högre elpris än i Sverige.

Det är utmärkt att vi har en regering som förstått att vi behöver mera kärnkraft i Sverige. Det behövs för en stabil elförsörjning till rimligt pris. Det går även att effektivisera befintlig vattenkraft. Men när en kraftigt utbyggd vindkraft kräver mera reglerkraft, är vi då beredda att offra de sista utbyggda älvarna?

3 kommentarer

  1. tjalle

    Helt rätt , det de åsyftar när de säger hur mycket vi får ut av vindkraften är märkeffekt, vad snurrorna KAN producera när det blåser. Ingen talar heller om vilket kaos den reaktiva effekten skapar i vårt elnät. Vi har energi med för liten svängmassa. Den reaktiva effekten upptar ca 30 % i ledningsnätet men är inte användbar. Som skummet i ett ölglas, glaset är fullt men det är ölen vi vill åt inte skummet

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Som jag förstår det kan en kraftigt utbyggd vindkraft skapa stora problem för elförsörjningen

  2. Kenth

    Kärnkraft håller i ~100år vindkraft ~25år innan det är dags att förnya(skrota ner)
    Vindkraften sägs på annat forum bara vara till för att tillverka vätgas?
    Det vi skall oroa oss för är all trådlös komunikation…rön finns att 5G tar död på våra insekter.
    Ett vindkraftverk likaså…samt att dem kan ändra på en luftströms väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.