Ät kött

Det debatteras ständigt om vad som är lämpligt att äta. Många vill sluta med att äta kött. Då tycker jag att man ska se på hur det ser ut i naturen. Gör som lejonen. Ät kött och bli stark.

11 kommentarer

  1. Drutten

    Ja många jorden runt kommer svälta utan kött. Eller vill förespråkarna till köttfritt att bara svenskarna ska sluta. Jag äter vad jag vill och ikväll tänder jag grillen.

  2. brorson

    Kattdjur är extrema köttätare. Det sägs visserligen att tamkatter äter gräs, men det gör de för att förbättra matsmältningen. De kan inte tillgodogöra sig näringsinnehållet i gräs. Människor är däremot all-ätare, som behöver en viss mängd animalist protein, utom möjligen i tropikerna, där det finns gott om växtproein, som människor kan tillgodogöra sig.. På kallare breddgrader samt högre höjder över haven behövs gräsätande djursom ”foderomvandlare” (för omvandling av växtprotein till animalist protein, som vi människor behöver.

    Stora mängder växtprotein importeras från tropikerna till EU. som sannolikt inte skulle vara självförssörjande med livsmedel utan denna import. Odlingen sker på stora plantager i före detta regnskogar,. vilket driver upp matpriserna i odlingsländerna och dessutom påverkar klimatet negativt. En minskning av animalieproduktionen i en del EU-länder verkar därför rimligt.- Men dock inte i Sverige, so m i stället bör ÖKA sin animalierproduktion, genom att bl.a ersätta importerat kött med svenskproducerat kött.

    Vi har åkermark, som inte odlas, och som kan användas för produktiion av både kraftfoder och grovfolder åt kreaturen. som därmed kan födas upp med enbart svenskproducerat växtprotein. Den nu nästan helt utrotade fjällkon var särskilt lämplig för marker med sämre beten i bl.a. Norrland. Det behövs ett omedelbart avelsprojekt för att återskapa fjällkon. Den s.k. klimatförsämrngen måste,. om den blir bestående, inte ses som en försärming utan som en förbättring och möjlihet till ökad svensk livsmedelsproduktion.

    Renskötseln – gärna i kombination med småskaligt jordbruk med fjälltkor – inte vindkraft – måste göras till framtidens melodi i Norrlands inland. Fjällkons mjölk var särskilt bra för produktion av smör och ost.I södra Skåne torde det snart vara möjligt att odla sydfrukter på naturmark .Vi måste slå tillbaka mot klimatextremisterna, som förstör både miljö och klimat-både här hemma och regnskogarna. Mälardalsklimat längre upp längs Norrlandskusten, kustklimat längre inåt landet och nya renbete på tidigare kalfjäll är ingen klimatförsämring.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jordbruket är hårt pressat och behöver stöd. Viktigt att jordarna brukas för livsmedelsförsörjning och öppna landskap.

  3. petter

    Testade att vara vegan 2 månader bara för att testa.
    Maten smakade inte bra , det tror jag man kan vänja sig vid
    Problemet var att jag inte mådde bra, och fick då rådet att gå en kurs i vegankost.
    Gjorde givetvis inte det men insåg då att människan ska äta allsidig kost ,det är det vi är skapade för.
    Ska man vara utbildad för att äta enbart grönt då är det ju inte rätt

  4. brorson

    EU betalar svenska bönder för att inte odla på alla sina ägor. Dessutom inkräktar vindkraften och i synnerhet servicevägarna till dessa på de odlade arealerna. Och samma är det väl i skogen? Såvitt jag förstår har bönderna i vissa EU-länder för stora djurbesättningar för att förse dessa med både grov- och kraftfoder från de egna markerna

    .Minskad animalieproduktioni de länderna borde alltså ge förutsättningar för ökad animalieproduktion i Sverige- med hundra procent svenskproducerat djurfoder .Det svenska klimatet, som kännetecknas av försommartorkaoch sensommarregn är ett problem. Det regnar inte för lite i Sverige, men inte när regnet behövs som mest för att utnyttja den övriga tillväxtpotentialen, främst mycket sol plus koldioxid. Varför inte spara regnvatten i magasin för bevattning av åkrar under kommande försomrar?

    Det behövs stora investeringar i den svenska livsmedelsproduktionen. Regeringen måste sluta med den form av statskapitalism, som har ärvts från tidigare regeringar. Trädplanteringar är långsiktiga investeringar, som kan behöva statlig finansiering .Med nya sorter, som klarar de sydsvenska vintrarna, borde sydfrukter kunna odlas i södra Skåne.

    Samt trädslag, som ger flytande honung på Gotland. Vanlig honung är flytande nyskördad, men stelnar efter några veckor. Den vanligaste birasen i Sverige torde vara buckfast,. men det finns också en nordsvensk ras, som klarar mycket kalla vintrar, varför honung kan produceras i hela Sverige, som borde vara självförsörjande även med honung.

    Kylvattnet från kärnkraftverken borde användas för tomatodling i växthus, i stället för att värme upp haven. Koldioxidhalten i atmosfären torde fortfarande ligga under den optimala nivån, men när den är nådd behövs teknik för både infängning av koldioxid och omvandling av densamma till nya motorbränslen till bl.a. flyget. Elflyg är inte framtiden Det är i stället välfungerande järnvägar för gods och resor på korta och medellånga avstånd samt nya flygbränslen.

    Elektrifiering har blivit en ny religion, som tyvärr uppfattas som en frälsningsv’g även av den nuvarande regeringen Försommartorka är typiskt svenskt klimat, alltså ingenting nytt, och inte början på jordens undergång. Vem är egentligen ”klimatförnekare”?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Om några är kan elflyget fylla en viktig uppgift för transporter på korta och medellånga avstånd. I Norrlands inland finns inte en fungerande järnvägsinfrastruktur och här kan vi se fram emot elflygplanen som kommer om några år.

      • brorson

        Med nya flygbränslen, som framställs ur infångad koldioxid, kommer flyget att bli koldioxidneutralt och bättre än elflyg även på korta och medellånga avstånd. Elflyg har större startvikt för samma nyttolast än konventionella flygplan och är därför särskilt olämpligt för glesbygd. En leksak för storstadsbor.

  5. brorson

    Min poäng var att det behövs statlig finansiering till omställning av jordbruket i syfte att öka Sveriges självförsörjning med livsmedel genom att utnyttja de nya förutsättningrna för ökad avkastning i stället för att stödja socialistiska stolleprojeht, som ärvts från den förra regeringen. Om de projekten är framtiden, borde väl de dra til sig privat kapital? Beträffande järnvägen är Trafikverkets monopol på tågledningen orsak till problemen med trafiken. Men det är för tekniskt komplicerat för att ansvariga ministrar ska begripa hur illa det är.

    Det behövs dessutom en utredning om det inte är möjligt att använda de ellok, som används i godstrafiken på Norra stambanan för batteridrift (med el från en tillkopplad batterivagn) exempelvis vid tillfälliga omledningar av godstrafiken över Inlandsbanan. Ellok för både kontaktledningsdrift och batteridrift har ju funnits i Sverige med bra prestanda (hastighet och dragkraft), Efter c:a 40 är stod man inför valet att byta batterier eller skrota loken, och valde tyvärr det senare, Vilket i efterhand, med de bättre batterier som har utvecklats, visat sig vara ett felbeslut.

  6. Agneta

    Visst kan vi äta kött och ffa svenskproducerat kött. I många länder som vi importerar från är djurhållningen urusel och kreaturen utsätts för stort lidande.
    Tror dock inte att någon tar skada av att minska lite på sin köttkonsumtion. Finns gott om vegetariska alternativ som är näringsriktiga och goda.
    Animalieproduktionen står för 15% av världens utsläpp av växthusgaser enligt
    FAO, FN:s livsmedel och jordbruksorganisation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.