Energiomställning utan MP

När vi går från fossila energislag till fossilfria kommer mera fossilfri el att behövas. Vi har i Sverige haft en stabil elförsörjning som tyvärr började monteras ned av den förra regeringen när S och Mp lade ner kärnkraftverk i förtid. Kraftverk som hade kunnat producera el i tiotals år framåt.

Det sker en enorm utbyggnad av vindkraften. Mängder av nya vindkraftsparker tillkommer varje år. Trots svag lönsamhet och stora variationer på grund av väderförhållandena. För att kunna producera el när det inte blåser krävs planerabar el i form av el från kärnkraft och vattenkraft.

Nu säger Miljöpartiet nej till ny kärnkraft och vill inte ingå i en ny S regering som bygger ny kärnkraft. Man vill istället ha vattenkraft, batterier och energilagring mm. Samtidigt vill man ha en enorm ytterligare utbyggnad av vindkraften. Om man bygger 100 Twh ny vindkraft så kommer det att behövas stora mängder ny reglerkraft. Vad finns det då för möjligheter? Batterier som lagrar såna mängder el finns inte. Befintlig vattenkraft kan effektiviseras något, men inga enorma tillskott av el.

Risken med Miljöpartiets politik är att man för att klara Sveriges elförsörjning tvingas att offra de sista outbyggda älvarna för att klara reglerkraft till ett enormt antal vindkraftverk.

Miljöpartiet är ett känslostyrt farligt parti utan konsekvenstänk. Hoppas att svenska folket inser det innan det är för sent.

6 kommentarer

 1. kenth

  Och nu vill EU vi skall hjälpa kontinenten i Europa med el?
  Eu har varit ett enda enligt mitt tycke ”Ett Sattyg” sen den dagen
  vi gick med. Vete tusan om det var fejlkad omröstning och redan
  förbestämt?

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Omröstningen var nog OK. Jag tror att EU behövs men det finns mycket som oroar och tyder på att det går åt fel håll med en enorm byråkrati som ska lägga sig i det mesta i Sverige.

 2. brorson

  ”När det byggs ny kärnkraft menar regeringen att den ska subventioneras och ska man då sälja subventionerad el utomlands då blir det helt fel”, har förra kommunalrådet i Umeå skrivit på sin blogg. Förstår han inte vad som menas med garantier? Det är ju pengar, som med största sannolikhet aldrig kommer att behöva betalas ut. Anledningen skulle kunna vara att MP återigen ställer som krav att kärnkraftverk läggs ner i förtid för att MP ska stödja en S-ledd regering. Det nyvalda språkröret Daniel Helldén har ju grötmyndigt förklarat att han inte tänke rsätta sig i en regering, som bygger ny kärnkraft. Kan då MP tänka sig stödja en S-ledd regering utan ministerposter till MP? Troligen inte, men tänk bara vad MP har offrat för makten:

  1) Först var det nej till EU. Nu är det ja till EU-
  2) Först var det nej till Nato. Nu säger MP ingenting om Nato, vilket är öppning för att säga ja.
  3) Först skulle ändliga naturresurser sparas till kommande generationer. Nu driver MP fram fram skövling i jakten på sällsynta metaller till elbilsbatterier.
  4) Först var MP mot massbilismen. Nu vill MP återinföra subventionerna till nybilsköp (elbilar).

  MP hade redan från början svåra motsättningar inbyggda i sina partiprogram. Först ville man inte ha någon partistyrelse, nu har man det, och ingen partiledare, utan två ”sppråkrör”, som skulle föra ut partimedlemmarnas interna åsiikter, nu har man en partiledare, som forffarande k allas sprpåkrör, som vald med bara en rösts övervikt, uttalar sig som en diktator- och blåljuger.För att politiska uppdrag inte skulle bli ett yrke på livstid, bstämdes att en MP-politiker ska sitta i högst två mandatperioder. Man tänkte inte på nackdelarna:

  1) Bristande politisk kontinuitet-
  2) Man har gjort sig beroende av framtida arbetsgivares välvilja för att få nya,. högavlönade jobb som miljöchefer m.m. Varför vill Bolund ösa statliga subventioner över bilbransckhen och vindkraften med det uppdiktade klimathotet som förevändning? Efter att ha förlorat språkrörsstriden blev MP:s tidigare ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson vd för Friskolornas riksförbund, som hon stött som politiker.
  3) Åsa Domeij, som gjort sig känd, som ung och uppkäftig mot etablerade borgerliga politiker är numera miljöchef. Har glömt om det var i ett företag eller branschorganisation.

  Om någon tycker att det är bra att MP har stött det privata näringslivet, så håller jag inte med. I regeringsställning har MP gjort både statliga och privata sorföretag korrupta. Kapitalismen har blivit korruptalismen. Företagen jagar statliga subventiner i stället för försäljningsintäkter. Det är därför – ett må vara senkommet – friskhetstecken att fyra debattörer. därav tre före dett vd:ar för svenska storföretag nu ryteri ifrån om vindkraftens olönsamhet, Det är dags att stoppa den fortsatta utbyggnaden av vindkraften och riva de befintliga i takt med att nya kärnkraftverk tas i drift. Men det måste gå fortare än regeringens planer.

  Det är möjligt att bygga en stor reaktor på fem år, och med en förberedelsetid på två år, bör de två första reaktorerna kunna tas i bruk i december 2030 samt i december 2031 -. inte först 2035, då de fyra första bör vara i drift.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.