Underskott

I kommunfullmäktige i Vilhelmina diskuterades den ekonomiska situationen i kommunen. Den är inte alls bra. En majoritet i kommunfullmäktige beslutade om en budget för 2023 med ett underskott på ca 8 miljoner, vilket vi reserverade oss emot. Nu ser underskottet ut att bli betydligt större. Kanske det dubbla. Moderaterna föreslog att se över vår budget för nästa år för att säkerställa kommunfullmäktiges beslut om ett överskott på ca 6 miljoner. Tyvärr så röstades vårt förslag ner.

Grunden för en positiv utveckling i vår kommun är en sund ekonomi med god ekonomisk hushållning och ett överskott i finanserna. Vi hoppas att vi kan få en större uppslutning kring det.

6 kommentarer

 1. Jörgen K

  Går vi tillbaka ett antal år och summerar finner man en riktig bedrövlig lösning.

  Det verkar inte finnas förmåga, det är som att man trallar på och hoppas på något sagoväsen ska komma och ösa pengar över år av dåliga beslut och bristfällig omvärldsanalys.

  Nej, det blir liksom en märklig attityd då man aldrig ser de egna bristerna utan lägger ner all energi att söka fel på alla andra, illa.

  Blir det bättre då? Nej är nog det mest rättvisa svaret.
  Skulle ett år, mot all förmodan, gå i verklig balans återfinns åtskilliga miljoner som lånats upp för att täcka tidigare år av vanskötsel. Nära nog typexempel på hur SMS-lån missbrukas….

 2. edor, Vilhelmina

  Såg vi fått hem en skrift om ny avfallshantering. Nu ska tydligen flera kärl till och ytterligare en sortering av matavfall. Vad jag kan minnas var det föregående regering som bestämde det och V-minas dåvarande ledning var inte sena haka på. Visst kan det vara bra sortera även matavfall, men på såna här små ställen skulle vi varit undantagna. Jag menar blir inte det onödigt dyrt även för en liten kommun som V-mina? Vi kunde lagt pengarna på annat som kommunen ligger efter med. Mycket i miljö- och klimatpolitiken är ju bara trams och till ingen nytta. Blir det bättre för oss här i glesbygden om vi ska följa vad Sverige i övrigt kräver, främst i de mera tätbefolkade delarna i vårt land? Mycket av det den förra regeringen drev igenom är absolut inte till gagn för oss. Om det blir bättre med den här regeringen återstår att se.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Man har infört samma regler i hela landet. Det som passar i storstäder passar inte i andra delar av landet. Allt blir dyrare vilket vi alla får betala. Om det blir någon miljönytta kan man ifrågasätta.

 3. kenth

  Inlandsbanan finns ,då borde det inte vara tvärstopp etablera nya satsningar…men vill politiken på plassn ha hit någe?

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Att det behövs fler företag tycker nog de flesta. Men hur vi arbetar för det finns ju olika meningar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.