Ny skogspolitik

Regeringen tillsätter en ny skogspolitisk utredning. Det är väldigt bra. Man vill se till att främja ett långsiktigt , hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk. Målet är att öka den skogliga tillväxten för att få en ökad tillgång till skoglig biomassa.

Det är en svår balansgång att öka produktion samtidigt som miljömålen och krav från EU ska tillgodoses. Men det är helt nödvändigt. Nu råder stor osäkerhet om vad som gäller och många skogsägare kommer i kläm.

2 kommentarer

 1. sven

  Detta med hur skogsbruket ska vara enligt myndigheterna har svängt mycket.
  På 70 talet var det på ett sätt .Då fick man fan om man inte röjde tillräckligt , idag är samma skog konfiskerad på grund av artrikedomen . Oftast myndigheterna som haft fel under åren , skogsägaren vet ofta bäst vad gäller sin egen skog som ofta varit i samma ägo i generationer. Sen finns avarten med stadsboende skogsägare som vill göra snabba klipp och som knappt sett skogen. Skogsägande är bäst för personer med långsiktligt tänk . Men det fordras också långsiktlighet i skogspolitiken och inte de snabba kast som är idag. Och ett EU som ser Svensk skog på samma sätt som i centrala Europa

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   När jag körde en fällare efter Gäddbäcken i början av 80-talet så fick jag skällning för att jag lämnat några tallar på en stenig kulle. All skog skulle bort och jag fick lov att fälla tallarna.
   Skogsbruket har förändrats kraftigt sedan dess. Nu är kalytorna betydligt mindre. Kantzoner mot bäckar, sjöar och myrar lämnas. Trädgrupper ,grova träd och torrträd lämnas.
   Söder om skandinavien har de inte samma skogsbruk som här och det är viktigt att vi ökar kunskap, förståelse, och betydelsen av vårt skogsbruk för den fortsatta utvecklingen av bioekonomin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.