Uppvaknande om ekonomin?

När ska en majoritet av Vilhelminas politiker vakna upp och förstå att vi måste få ordning på vår ekonomi?

I Juni 2022 antogs en budget för 2023 med ett beräknat underskott på ca 8 miljoner. Trots att vi var mitt i en exploderande inflation som såg ut att spräcka alla kostnadskalkyler. Vi moderater röstade nej och reserverade oss.

I Juni 2023 antog ett relativt enigt kommunfullmäktige en budget för 2024 med ett prognostiserat överskott på 6 miljoner kronor. Det tyckte vi var en bra ambition men insåg naturligtvis att det skulle bli svårt att klara.

När detaljbudgetar för 2024 skulle antas så började man grymta från verksamheterna att det inte skulle gå ihop vilket var fullt förståeligt med de stora kostnadsökningar vi haft.

Därför föreslog vi moderater i kommunfullmäktige i December 2023 att vi måste gå igenom budget 2024 på nytt och uppgradera den efter aktuella förutsättningar. Då röstades vi ned och stod helt ensamma.

Det var därför inte särskilt förvånande att man från den politiska ledningen fick kalla fötter och i Januari föreslog nya besparingar. Helt nödvändigt för att få ordning på ekonomin tyckte vi.

Nu kommer ett extra kommunstyrelsesammanträde på Måndag förhoppningsvis besluta om nya besparingar. Det är tufft och inte roligt. Men tyvärr helt nödvändigt. Vi kommer troligen inte nå hela vägen med ekonomin i år men förhoppningsvis med en budget för 2025 som ger kommunen ett ekonomiskt överskott, större handlingsfrihet och en stärkt framtidstro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.