Företagsklimat

Ett bra företagsklimat är avgörande för att en kommun ska utvecklas. Kommuner som aktivt satsat på ett bättre företagsklimat har i många fall vänt en negativ utveckling till att vara positiv.

Attityder, handläggning av ärenden hos kommunen, taxor och skattesats är viktiga för ett bra företagsklimat.

Moderaterna i Vilhelmina anser att ett bättre företagsklimat är helt nödvändigt för att befintliga företag ska vilja satsa och expandera, nya företag ska flytta hit och etablera sig samt att människor ska få jobb och flytta hit.

Vi måste ha en effektiv kommunförvaltning som anpassas efter förändrade förutsättningar och befolkningsmängd. Därför måste vi ständigt se över kommunens verksamhet. Vi vill se över den centrala administrationen, värna kärnverksamheterna och säger nej till högre kommunal skatt. Hög kommunal skatt drabbar de med lägsta inkomster och är negativt för kommunens utveckling.

Vi tycker därför att det är oerhört tråkigt att partier nu i budget för 2025 föreslagit skattehöjningar på upp till 50 öre. Tillsammans med regionens förväntade skattehöjning riskerar vi då att hamna i absoluta toppen av skatteuttag bland Sveriges kommuner. Det kommer inte att vara positivt för kommunens utveckling och motverka vår ambition till att istället utveckla kommunen.

5 kommentarer

 1. Jörgen K

  Med beaktande av att Vilhelmina kommun harvar i bottenskrapet av landets kommuner, och har så gjort under många år, så har man uppenbarligen aldrig berört frågan.

  Bevisligen har man inte haft intresse, kunskap eller helt enkelt inte haft en politisk vilja att adressera företagande eller företagsklimat.

  Ser man på Lycksele så är bilden beviset på hur de vänsterblivna inte förstår värdet av företagande, att gå från något bättre i bottenskrapet upp den övre tredjedelen i Sverige på några år visar att det politiska styret är avgörande. Man kan lägga till att kommunen har gjort regelbundna plusresultat plötsligt, vilket de vänsterblivna inte lyckats under väldigt många år.

  Vilhelmina kan också är jag övertygad om, men det kräver verkligen att det sker något i folks hjärvindlingar, framför allt vid valurnorna.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Lycksele har ju ett stabilt borgerligt styre. I Vilhelmina finns inte en samlad borgerlighet då Kristdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet bedriver en populistisk politik där man vill höja skatten med 50 öre. Det främjar inte ett bra företagsklimat.

   • Jörgen K

    Då målsättningen saknas blir det bara sand av orden, det har faktiskt hänt att en övervintrad kommunist har börjar förstå hur ekonomin är sammanflätad, bara målsättningen är väldefinierad.

    Jag påstår inte att det har skett ofta, men det har faktiskt hänt…..

    Så alldeles hopplöst är det inte.

    Apropå skattehöjningar så har det visat sig att bristande förmåga, är den enskilt största anledningen till skattehöjningar. Så enligt det kommer, om inget händer, både nya skattehöjningar och nya lån att tecknas för att gömma skulderna och verksamheter man inte klarar av att hantera

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Att höja skatten är ju bara ett bevis på att man inte klarar av att minska kostnaderna. Man skjuter problemen framför sig därför man inte törs ta tuffa besparingsbeslut. Men hur gör man då nästa år? Och nästa? Samtidigt försämras kommunens företagsklimat och konkurrenskraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.