Unga politikprofiler

Av , , Bli först att kommentera 3


Unga profiler i politiken, det är riktigt roligt. De som inte bara glider förbi det stora och gemensamma, utan nyfiket närmar sig samhällsbyggandet. Orädda och insatsvilliga, trots att det är så mycket man inte vet.

Särskilt roligt tycker jag det är när unga startar av egen drivkraft, på egen hand och utan ”flock”. Fullt kapabla att kommunicera med andra generationer. Sådant tycker jag är speciellt lovande. Visst är det positivt att man kommer med i ungdomsförbund och kursverksamhet, här finns ingen motsättning. Blir man inte en del i ett lag och lär sig demokratins villkor att ge, ta, vänta och kompromissa lyckas man inte med mycket. Och man behöver den unga gemenskapen. Men det är något friskt över dem som biter med egna tänder och inte bara äter förtuggad mat.

Jag har ikväll haft kontakt med tre sådana ungdomar från ett par kommuner, två från min egen.

Om de blir kvar i politiken blir de säkert inte bara lätta att tas med i alla lägen. Men hundra gånger hellre lite egensinnighet och hälsosamt blåsväder än total likriktning och stiltje. ;-)

När bären bara kommer

Av , , Bli först att kommentera 3


Det här blir en minnesrik höst i det lilla och nära. När frun var på kurs härom veckan storgjorde jag det, i mina egna ögon, och kokade sylt på ett par kilo skogshallon. Aldrig provat sånt förr. Minns inte riktigt om jag kom ihåg att berätta för Agneta att jag lejde min kusin till plockningen, man behöver inte alltid upplysa om allt.

Alldeles nyss upptäckte jag att någon ställt en liten hink med utsökt goda röda krusbär utanför dörren. De ska bli marmelad. Nu är jag inne i ett stim!

Hjärtligt tack för krusbären, vem du än är! Har mina aningar. :-)

Äldreomsorgens guld

Av , , Bli först att kommentera 4


Det finns fantastiskt fina människor i olika delar av vår viktiga äldreomsorg. Sådana som är på precis rätt ställe i livet. Idag har jag träffat en till, en ung.

Inte ett ögonblick under detta möte kom känslan att man störde, hade fel tankar, dumma frågor eller tänkte och handlade för långsamt. Det var bara bemötande, professionalism och medmänsklighet. Så långt ögat nådde.

Idag går det

Av , , Bli först att kommentera 7


Idag kan du förtidsrösta. Jag kommer inte att göra det idag, men snart nog tänker jag rösta på Moderaterna i kommun-, landstings- och riksdagsval.

I riksdagsvalet är det så oerhört viktigt att en samlad och samövad Allians får fortsätta ta ansvar. Skillnaderna mellan partierna är ett intet om man jämför med alla mer och mindre tänkbara alternativ.

Här hemma i Vännäs är det också viktigt med en alliansröst, och jag vill även säga en röst på Moderaterna. Vi har nog reserverat oss för sällan efter diskussionerna i KSau, KS och KF. När resonemangen har slutförts skulle vi kanske oftare präntat fast vår mening i reservationer. Det gör att det inte alltid varit så lätt att se vilka skiljelinjerna faktiskt varit, och det är väl inte den enda bristen. Samtidigt har det hänt mer än en gång att majoriteten bytt ståndpunkt under pågående sammanträde i KSau eller KS efter ett inlägg från oss eller något annat alliansparti. Ganska ofta har förslagen modifierats och landat i kompromisser. Den prestigelösheten och det klimatet hittar man inte överallt.

Vännäsmoderaterna ska inte ta för stora ord i sin mun, men jag tror att vi bidragit en del till det samtalsklimat och den kreativitet som ofta fått råda i Vännäs kommunpolitik. Du kan se till att vi får fortsätta att bidra på det sättet, kanske ändå mer. Du kan rösta på oss även om du mot förmodan tänker rösta på ett annat parti till riksdagen. ;-)

72 timmar hanns inte

Av , , Bli först att kommentera 4


Gruppen var större än väntat när Civilförsvarsförbundet gick igenom HLR, hjärtstartare och andningsstopp med en av integrationsgrupperna på Eductus Umeå. Mycket information blev det också. Det blev inte tid till ”överkursen”, men man kommer tillbaka med den.

”72 timmar” är inte bara tre dygn, det är Civilförsvarsförbundets svar på en informationssatsning som regeringen gett MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) i uppdrag att verkställa. Målet är att vi som enskilda och allmänhet ska ha beredskap för att klara tre dygn då ”inget” fungerar. Vi ska ha att äta och kunna klara värme, ljus, vatten och samhällsinformation när mobilen, Internet, el m.m. har lagt av. Vid en större kris kan samhället verkligen behöva minst den tiden för att organisera det som krävs.

Jag tror många av våra integrationsdeltagare har större insikt om att sådant kan hända än vi ömhudade infödingar vars krav på omgivning och samhälle ofta går så långt att vi blir korttänkta.

Men, Civilförsvarsförbundets kostnadsfria entimmeskurs kan vara mycket bra ändå. Det är en annan sak att klara sig tre dygn i en utkyld stadslägenhet i en stad där annars allt ”alltid” fungerar än där man är van en mer varierad standard på samhällsservicen.

Civilförsvarsförbundets pigga, pedagogiska pensionärer dyker upp här igen.

IMG_1477.JPG

Bli först att kommentera

Kan du starta?

Av , , Bli först att kommentera 5


Efter den traditionella hjärt- och lungräddningen (numera 30 bröstkompressioner och 2 inblås ”gånger många”) fick våra språkdeltagare undervisning om hjärtstartaren. Ett hjälpmedel som blir allt vanligare, vi får snart vår här på Eductus Umeå.

Civilförsvarsförbundets pigga pedagoger levererade och intresset var stort.

IMG_1465.JPG

IMG_1473.JPG

Hjärtesaken

Av , , Bli först att kommentera 5


Civilförsvarsförbundets drivande pensionärer Curt-Olov och Lars undervisar Eductus språkdeltagare om hjärt- och lungräddning.
Den f.d. televerkaren och flygteknikern använder sin tid till att undervisa ”nya och gamla” svenskar i konsten att klara krissituationer.

Vad skulle vi göra utan frivillig-Sverige? Allt nyttigt kan inte göras med tjänster och anställningar. Så mycket pengar finns inte.

Det kan bli en extrakurs idag, om det hinns. Återkommer i så fall om det, för den är sannerligen också aktuell för oss alla.

IMG_1464.JPG

Inte som många tror

Av , , 6 kommentarer 13


Fick idag tillfälle att småretas lite med några som jobbar åt en städfirma. Jag sa att de väl mest var städade hos rika människor.

De log och erbjöd mig att följa med en dag. Förutom hos företagen sa båda att det mest var pensionärer och barnfamiljer man städade hos. Inte så ofta hos var och en, men hos många som behövde få en lättnad ibland.

Man vågade inte tänka på vad som skulle hända om RUT skulle försvinna, som några tänkbara regeringspartier vill. Många jobb skulle försvinna, för både svensk- och utrikesfödda. Många viktiga jobb.

Söndagens Agenda

Av , , Bli först att kommentera 6


Det kan sägas mycket om gårdagens debatt mellan Borg och Andersson, men jag lämnar det. Konstaterar bara än en gång, Borg är bäst. :-)

Du som ska titta på Agenda i efterhand, lägg märke till gruppen med välutbildade SFI-elever. Hör den unge mannen med mål och ambitioner att bli en som bidrar och betalar skatt i det nya land han håller på att lära sig älska. Ett härligt litet inslag.

Missa inte detta

Av , , Bli först att kommentera 6


Jag tror inte att SCB:s jobbstatistik skulle fortsätta utvecklas som nu om MP, V och F! skulle ges chansen att styra Löfven och S framför sig.

Missa inte hur det ser ut:

IMG_1387.JPG