Dagens ungdom

Av , , Bli först att kommentera 11


I går fick vi ett samtal från en norsk företagare som sökte arbetskraft. Han ville rekrytera några för minst ett år och helst flera, om man trivdes och allt fungerade. Bostad skulle ordnas 5 minuter från arbetsplatsen. Det fick gärna vara nysvenskar, om svenskan var så bra att norrmän förstod dem.
Företagaren hade rekryterat via ett Eductuskontor i Mellansverige tidigare, men tänkte nu prova ett på närmare håll. En första koll gav bilden av ett seriöst och stabilt mindre familjeföretag.

Det var speciellt en sak jag fäste mig vid. Han har svenskar anställda och har mycket goda erfarenheter. Han nämnde särskilt unga svenskars serviceförmåga och arbetsmoral.

Visst önskar man att svenska jobb och unga hittade varandra ännu oftare och snabbare, men det är roligt att höra när det talas väl om våra unga i grannlandet.

Just bemötande och serviceförmåga är ofta det viktigaste och mest avgörande för inträdet på arbetsmarknaden. En arbetsgivare i en stor och växande bransch vi snart kommer att börja utbilda för uttryckte det ungefär så härom veckan: ”-Bemötandet är allt, många nyutbildade kommer hit och är smånervöst fokuserade på datasystemen och annat. Här är bemötandet av människor avgörande, allt annat kan vi egentligen lära dem.”

I många fall är det faktiskt så. Inte när det gäller hjärnkirurgi och brokonstruktion, men även skickliga läkare och ingenjörer tjänar förstås omgivningen och verksamheten bättre med ett bra bemötande.

Av och på

Av , , Bli först att kommentera 7


Nu har det varit tyst ett tag igen, från mitt lilla hörn av bloggosfären. Det är en krävande tillvaro nu. Oftast rolig, men krävande.

Nuet och det närmaste kvartalet innehåller rejäla utmaningar med utökade, förändrade och tillkommande verksamheter. Innehållsligt och geografiskt. Skarpa deadlines och utvecklande samarbeten med andra finns också med som krydda.

Det mesta av jobbet görs av duktiga medarbetare på Eductus Umeå, men det blir en hel del över till mig också. Gemensam nämnare är människors utveckling, jobb eller förbättrade jobbmöjligheter. Vilket känns meningsfullt.

I dag kom det ett underlag för en ny spännande verksamhet. Förmodligen räknar vi inte på det, men den som har kapaciteten och får uppgiften kan göra stor individ- och samhällsnytta. Triggande.

En del fritidspolitik har också hunnits med. Trots Vännäs svaga ekonomi och konsekvenserna av detta har det också funnits ljusa inslag på politikområdet den här veckan. Hoppas det håller i sig.

Återkommer om både det ena och det andra.

Det viktiga gymnasiet

Av , , 1 kommentar 7


Den här krönikan är viktig läsning nu när gymnasiet ska göras obligatoriskt av vår nytillträdda regering.

Visst är gymnasiet viktigt, en väldig möjlighet i vårt land där utbildningen är fri. Sant är det att det är tufft för dem som inte gått det, osant att det alltid är Absolut nödvändigt för alla. Som artikeln visar.

Det finns unga som är för trasiga att fixa gymnasiet just i tonåren. Några av dem kan vara rasande begåvade. Det är bara inte där och då de kan fokusera på lärandet. Några är så jagade av prestationsångesten, dyslexin, adhdn eller mobbflocken att de hellre kan välja döden än att gå färdigt gymnasiet. För andra kan det vara mer irriterande banala orsaker som gör att det inte fungerar. Livet blir ändå inte bättre av att gymnasiet görs obligatoriskt. Kommer någon dragande med att det här bara är en fråga om resurser till elevhälsan så tror jag inte man jobbat med unga.

Gymnasiet är viktigt och ska verkligen lyftas fram, men det är onödigt att ytterligare traumatisera en liten sliten skara med att göra det obligatoriskt. Gymnasiet kan ersättas med annat för den grupp som inte kan förmås börja eller gå ut det. Komvux, folkhögskolan, universitetet via andra ingångar, lärlingsutbildning, LHS (Livets Hårda Skola), jobb och kanske senare studier som journalisten i artikeln.

Och några riktigt få, de lär sig alldeles själva.

De folkvalda

Av , , Bli först att kommentera 9


Ikväll har det varit utbildning för Vännäs kommunfullmäktige 2014-2018. Många nya ansikten har setts och fotograferats.

Två av de nya och yngsta ledamöterna är ersättare i Moderaterna, Fredrik Jacobsson och Antonia Lundberg. Hon startar sin politiska karriär med att vara ordinarie vid nästa KF då vi tar budget.
Jag hoppas att de nya ska få en bra och utvecklande första mandatperiod i medborgarnas tjänst. Själv börjar jag andra perioden i KF. Det känns längre sedan, men jag startade 2010.

35 ordinarie ledamöter plus ersättare har varit samlade ikväll. Knappt en halv procent av Vännäs befolkning är ordinarie i KF. Skulle samma andel i Stockholms kommun sitta i KF skulle de vara drygt 3 500 ordinarie ledamöter.

Den halva procenten och ersättarna har en tuff period framför sig. Vi ska möta medborgarnas behov och önskningar samtidigt som vi enligt lag ska se till att Vännäs kommande år och nästa period har ekonomin i balans.
En utmaning.

IMG_1674.JPG
Fredrik och Antonia

De överkvalificerade

Av , , 2 kommentarer 9


Har på sistone mött två personer som av olika och högst relevanta anledningar söker jobb ”under sin kompetensnivå”.
De är inte de första jag träffat i år.

Anledningarna kan vara så olika. Man kanske inte längre vill vara chef, vill ha ett jobb som inte följer med hem, vill ha mer tid med familjen eller vill gå tillbaka till ett tidigare kompetensområde. Kanske vill man jobba mer med människor, eller tvärt om.
Jag har träffat arbetslösa som faktiskt är ekonomiskt oberoende, men som vill göra nytta och ha en arbetsgemenskap på deltid.

Hur kompetent och behörig man än är kan man då få uppleva att man inte blir kallad på intervju trots goda referenser och högt ”nyttoindex”. Man blir ofta utrensad per automatik.

Rekryterarens tanke är kanske lite som så: Personen slutar säkert när man får möjlighet till avancemang. Det är något fel på en människa som söker sig ”neråt”. Kanske blir en mellanchefen själv orolig över att bli utmanad på olika sätt av någon med mer utbildning eller erfarenhet.

Jag ser att arbetsplatser för ofta går miste om veritabla guldkorn när man utan nyfikenhet går förbi välkvalificerade som inte följer gängse mönster. Det tycks mig mindre klokt.

Roliga jobb

Av , , Bli först att kommentera 6


Vet inte något om själva jobben eller företaget i det här fallet, men visst är det roligt när Norrlands inland och glesare bygder får betydande etableringar av internationella företag. Särskilt när det ofta brister så mycket från de flesta håll, även statens, när det gäller att decentralisera verksamheter. Digital teknik och andra kommunikationer gör ju att mycket borde kunna placeras betydligt mer decentraliserat än förr. Ett mer diversifierat arbetsliv behövs i glesare bygder. Fördelen för en arbetsgivare brukar bl.a. kunna vara en stabilare arbetskraft.

Mannesmann försvann vad jag vet som koncern för över tio år sedan. Om detta företag har något som helst med den att göra har jag ingen aning om. Hoppas att det är seriöst och att det fungerar. Grattis Arvidsjaur!

Skördetid

Av , , Bli först att kommentera 4

En partivän frågade idag om jag slutat blogga, men så var det inte tänkt i alla fall. Det har bara inte funnits tid. Det har varit mer än fullt upp ett tag och fortsätter så en period till, som det ser ut.

I veckan står tre politiska kvällar i almanackan. Det är ett par för mycket för en hyfsat sysselsatt fritidspolitiker, men det är framför allt jobbet som tagit sitt och lite till. Både nära och fjärran. Mycket känns väldigt roligt och spännande, kommer kanske tillbaka till en del av vad som är på gång.

Några kvällar har gått åt till helt andra saker. Att ha ett äppelträd var en barndomsdröm som omsider gick i uppfyllelse och vårt äppelträd levererade verkligen i år. Hade vi 12 äpplen i fjol så fick vi nog närmare 1200 i år.

IMG_1665.JPG

Dödgrävare

Av , , Bli först att kommentera 10


Hoppas att säcken med de 44 SD-rösterna som försvunnit i Västerbotten har ställts undan av misstag och snabbt kommer fram.

Skulle något ljushuvud ha kommit på tanken att han eller hon skulle ”hjälpa demokratin” genom att gömma SD-röster så kan väl någon upplysa om vilken enorm insats som gjorts – mot demokratin och för SD.

Allvarligast är kanske dem misstro som planterats mot valsystemet.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , , ,

Senkommet, men ändå

Av , , Bli först att kommentera 6


För några dagar sedan blev det klart med personrösterna till Västerbottens olika kommunfullmäktige.

Jag vill tacka er som här i Vännäs röstade in mig även på det sättet. Tack för ert förtroende!

Färre arbetslösa i inlandet

Av , , Bli först att kommentera 7


Nog räcker siffrorna till, men faktum är att arbetslösheten i Västerbottens inland sjunker och är lägre än Sveriges genomsnitt. Två av länets kommuner ligger lägre än Stockholm.

Det här stämmer inte in i den gängse bilden, kanske varken söderöver eller här hemma. Visst kan utflyttning påverka siffrorna, glädjande är det i alla fall med minskad arbetslöshet. Små och medelstora företag står för en stor del av jobbtillväxten.

Jag hoppas att utvecklingen får fortsätta.