Älvor đŸ§â€â™€ïž eller hĂ€xor đŸ§Ÿâ€â™€ïž

Det börjar kĂ€nnas lite smĂ„trist att man blev halvt handikappad. Det Ă€r sĂ„ mycket jag skulle vilja ha gjort…typ nu. Men det gĂ„r inte, det hĂ€r Ă€r inte kul. SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt har jag haft vĂ€rsta natten och morgonen, fast jag har dĂ„ haft turen att fĂ„ lite starkare smĂ€rtstillande tabletter att kunna ta dĂ„ det börjar kĂ€nnas övermĂ€ktigt.

Tror ocksÄ att en del av smÀrtan kommer av att man inte har samma rörelsemönster som dÄ man inte har gjort sig illa. Det ena ger det andra och man överkompenserar och anvÀnder kroppen pÄ ett sÀtt man inte Àr van vid. Och det fÄr man betala för.

Var upp till mamma igĂ„r dĂ„ jag Ă€ndĂ„ skulle in pĂ„ Apoteket. Hon visade pĂ„ hĂ€xringen, hon har utanför balkongen. HĂ€xring eller stĂ€llet dĂ€r Ă€lvorna dansarđŸ§â€â™€ïžđŸ§™

Jag kanske skulle ha stĂ€llt mig dĂ€r en stund och hokus pokus hade jag varit helad…eller med min tur, flög vĂ€l en fĂ„gel förbi och sket i skallen pĂ„ mig. Sedan hade jag i förskrĂ€ckelsen, halkat och brutit ett annat revben.

NĂ€r jag googlar hĂ€xring och folktro, sĂ„ tĂ€nker jag att jag inte ens ska gĂ„ i nĂ€rheten, dĂ„ den inte alls helar mĂ€nniskor, utan tvĂ€rtom. Älvorna som sĂ€gs ska ha dansat dĂ€r, kan slĂ€nga sjukdomar pĂ„ en. Och skulle man lĂ€gga sig i en sĂ„n ring för att sova, sĂ„ kommer du att sova i 100 Ă„r…jisses 😬

NÄ, hÀxringen Àr inte en ring, just nu, utan hÀr kan ni se vart den Àr, eller vart de kommer att vara dÄ ordningen Àr ÄterstÀlld. Under det gula strecket kan ni ana mönstret.

Mamma berÀttade att ringen bestÄr av svampar, och dÄ grÀsmattan Àr klippt och svamparna Àr borta sÄ tar det ett tag innan mönstret kommer tillbaka. Och efter ett tag kommer Àven svampen upp igen. I en absolut rund cirkel.

PÄ Wikipedia kan man lÀsa följande och jag citerar.

”En hĂ€xring (Ă€ven kallad Ă€lvring och Ă€lvdans Ă€r en cirkel- eller bĂ„gformad sammanhĂ€ngande grupp av svampar. Fruktkropparna vĂ€xer utmed cirkelns kant och inne i hĂ€xringen Ă€r vĂ€xtligheten ibland förtvinad och svag, ibland extra kraftig. HĂ€xringar kan bli mer Ă€n 10 meter i diameter, men hĂ„ller sig vanligen inom ett fĂ„tal meter.

Ringformen beror pÄ att mycelet efter att ha etablerats pÄ ny plats vÀxer radiellt utÄt. Den allra vanligaste hÀxringsbildande svampen, som ofta förekommer i grÀsmattor, Àr nejlikbroskskivlingen, men Àven andra och giftiga svampar kan förekomma i hÀxringar.

Orsaken till den förĂ€ndrade vĂ€xtligheten i hĂ€xringens inre Ă€r inte helt klarlagd, men teorier finns om att svampens mycel förĂ€ndrar jordens genomslĂ€pplighet för vatten. Det Ă€r Ă€ven pĂ„visat att svampen slĂ€pper ifrĂ„n sig Ă€mnen som Ă€r skadliga för grĂ€sets rötter.” slutcitat

Jag anmÀlde mig till GlÀdjeruset som God Assistans, Ärligen anordnar. Det brukar dÄ vanligtvis utföras i Sundsvall, men i dagslÀget och som det sett ut sÄ gör man nu detta pÄ egen hand. Jag vann ju att delta gratis ifjol, sÄ det var inte sÄ mycket att fundera pÄ, att Àven stÀlla upp i Är.

Nu tĂ€nkte jag, skadad som man Ă€r, att jag kanske skulle skippa detta, men… Att röra pĂ„ sig Ă€r aldrig fel, jag ska ju anvĂ€nda mina ben inte ryggen. Jag tĂ€nker lĂ€mna Winstone hemma, Ă€r lite rĂ€dd för att han kanske mĂ„ste tillrĂ€ttavisas eller att han tvĂ€rrycker, och det vill jag inte. SĂ„ det Ă€r planen idag, att gĂ„ 5 kilometer, Ă€r förberedd pĂ„ att det kommer att ta tid, men dĂ„ fĂ„r det vĂ€l göra det.

Man fÄr ocksÄ dela upp lÀngden, sÄ jag kan gÄ halva nu och halva senare idag, vi fÄr se hur jag löser det. Klicka pÄ bilden för eventuell anmÀlan eller bara för att ni Àr nyfikna.

Ha en fin mÄndag, allihop!

Maria Lundmark HĂ€llsten