Kommunstyrelse

I dag har vi haft kommunstyrelsesammanträde i Vilhelmina. De partier som lett kommunen  de senaste åren och också orsakat den svåraste ekonomiska krisen vad jag vet, har nu tagit över ledningen av kommunen. I en ovanlig manöver föreslår de kommunfullmäktige att centern och socialdemokraterna besätter samtliga ordförande, vice ordförande och 2:e vice ordförandeposter i styrelser och nämnder. Oppositionen lämnas helt utanför. Man bryter härmed en praxis gällt i kommunen där även oppositionen haft vice ordförandeposter.Man föreslår fullmäktige ett hårt sparpaket med nedläggning av 2 byaskolor och hårda besparingar I Volgsjö, Hembergs och Malgomajskolan.

8 kommentarer

 1. Fredrik

  Ja det här bevisar väl att Magnus Johansson är en perfekt socialdemokrat, de skriker högst men likt i riksdagen är de även först med att bryta praxis! Remma upp en tjej eller piskor som bestämmer över dej och mej för maktbegäret är sossarnas grej… ”Nästan direkt på mötet släpptes en bomb från Annika och Centern där man sa att man INTE kommer att nominera någon från oppositionen till vice kommunstyrelseordförande utan kommer att för egen del lägga beslag på denna post till förmån för Ivan Larsson (C). Undertecknad skulle nomineras till 2:a vice ordförande.

  Vi sossar flög i taket under högljudda protester. Det ses som en ren och skär krigsförklaring och ett tillbakasteg till en politisk tid som jag tror ingen i Vilhelmina vill tillbaka till.

  Vad är det att bråka om säger då vän av ordning?

  I Vilhelminapolitiken har det rådigt en princip sedan decennier att oppositionen och ledande oppositionsledare har tilldelats vice kommunstyrelseordförandeposten, v.kso. Annika A (C) har innehaft denna post de senaste åtta åren och arvoderats för den.

  Det är mycket att jobba med även i opposition. God insyn och goda arbetsmöjligheter är a och o och för att man ska ha en rimlig chans att hinna med detta jobb så har posten arvoderats med 11 000 kr/månaden för att göra det möjligt att kunna ta tjänstledigt från sitt jobb för att kunna jobba politiskt. Man kan kort och gott säga att man inte ska bestraffas ekonomiskt för att man väljer att jobba politiskt och som ledande oppositionspolitiker.

  Nu, tre dagar före valfullmäktige frångår Centern vedertagen princip och ”lägger rabarber” på både ordförande och v.ordförandepost och tilldelar oppositionen 2:e v. ordf. Detta med gott minne från sina fyra nya koalitionspartier.

  Kontentan är att den framtida oppositionspolitiken som arvoderats i åratal nu får bedrivas på ideell basis, på kvällar och helger.

  Att säga att jag är besviken på hur man beter sig från den ”nya majoriteten” är att uttrycka det milt och jag ser det som ett övergrepp på demokratin att komma med ett sådant här förslag tre dagar i förväg och driva igenom det, och vilka motiven som ligger bakom kan jag bara spekulera. ” Citat Magnus Johansson

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det går snabbt att vända helt om när det gäller egen och partiets makt och arvoden.

 2. Jörgen K

  Så havererade det återigen, man anammar samma lösning som man alltid har gjort av det resultat man själva orsakat.
  För varje gång man läser i protokoll återfinner man i grund samma orsak och verkan som alla årtionden bakåt i tiden.
  Var är insikten och självkritiken? Någon är lärare, men är han läskunnig? Någon är revisor, men klara hon siffror? Om några år är vi där igen och samma lösningar läggs då återigen på samma grundfel som återigen man själva ställt till med.

  Saknas förmågan helt att utvecklas?!

  Vilhelmina är inte beskaffad att återigen få någon taskig 70-tals lösning påförd, det leder ingenstans och skadar mer än det löser några problem.

  Det är inte frågan om vem som sitter på vilket post längre, uppenbart så suktar man efter stolarna för helt andra anledningar än att värna kommunens bästa. Tjänstemännen och småchefer som gömmer sig i korridorerna bakom dörrar som mera liknar luckor i adventskalendern ska avkrävas arbetsplikt i verksamheter de själva beslutar i. På så sätt kommer alla beslut att drabba dem själva, vilket ger omedelbar orsak och verkan i genomförandet, inte som ett resultat genom sjukskrivningar och resultatrapporter ett halvår senare………

  Har KG, Magnus eller någon annan jobbat några veckor på Tallbacka eller i hemtjänsten för att koppla ihop orsak och verkan, att förstå sjuktalen eller konsekvenserna av indragningarna. Nu är det några byskolor, nästa gång ryker de som är kvar och den enfaldige tror att detta är lösningen på de självförvållade problemen………

   • Jörgen K

    I grunden är det hur kommunen har agerat runt återbetalningarna av AFA premier och intäkter från invandrarverket. Man har intecknat dessa som det vore något löpande framtidssäkrat och inte hanterat det som den extraordinära intäkt som det i realiteten var.

    Idag så står kommunen för försörjningsstöden och nära nog varenda unge i skolan ska sin unika handledare, vilket naturligtvis belastar allt utanför redovisningskontot invandring. Sedan spelar det ingen roll vad som sägs, minusposterna börjar och accelererar härifrån.

    Kreativ bokföring kallas det då en spade inte längre är en spade….

    Att påstå att gamlingarna är belastningen eller personalen inom vårdsektorn inte gör sitt är att fjärma sig från verkligheten och är dråpslaget för möjligheterna till förändring.

    Bokslutet för 2019 lär nog visa på närmare 200 miljoner fel innan budgetbalansen har infunnit sig vilket direkt ger besparingar på 50-60 miljoner även 2021 och 2022, lägg då till pensionsskulden kommunen har…..

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Otur för Vilhelminaborna att 2018 var ett valår. Vem vill spara då. Det viktigaste av allt är ju att vinna val.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Ja om man nu ska respektera förtroendemannaberedningen så ska man inte ändra förtroendemannaberedningens och fullmäktiges beslut att även ersättare i styrelser och nämnder ska arvoderas. Det är viktigt för att partier ytan ordinarie ledamöter ska ha rimliga förutsättningar att delta i det politiska arbetet. Det handlar om demokrati! Moderaternas förslag att sänka arvoden och partistöd är en bättre besparing som är bättre för demokratin. Men allt handlar om makt och inkomster för partimedlemmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.