Gott samarbetsklimat i framtidens Vilhelminapolitik?

Efter en lång tids väntan har vi nu börjat gå mot dagen då det nya styret ska klubbas i Vilhelmina kommun och imorgon, måndag kommer klubban att falla och mest troligt kommer vi att få ett maktskifte i Vilhelmina. Av de 27 fullmäktigeplatser som står på spel kommer 14 av dem att besittas av en konstellation av fem partier.

Jag har här tänkt redogöra lite hur vi Sossar tänkt under den process som nu varit, men även ge min syn på saken på vad som nu verkar komma från den nya konstellationen.

Centern (8 mandat), Kristdemokraterna (3 mandat), Politiskt alternativ (1 mandat), Moderaterna (1 mandat)  och Feministiskt initiativ (1 mandat). In alles 14 mandat.

Sverigedemokraterna står utanför med 1 mandat.

Socialdemokraterna (10 mandat) bildar koalition med Vänstern (2 mandat). In allas 12 mandat.

Vi har sedan valet haft dörren öppen till alla partier (Utom SD) och sett två möjliga vägar. En liknande den som nu görs av Centern med småpartierna. Den andra tillsammans med Centern. Den senare har ansetts som ”smakligare” då den skulle spegla valresultaet på ett bra sätt både då det gäller röstetal och antal mandat, men även om man tittar på de personkryss som har avgetts.

Denna dörr stängdes fort av Centern och allt eftersom såg vi att ”småpartierna” anslöt sig till dem.

Sista veckorna här har vi fått inse att det mest troligt blir så att vi får gå i opposition och det har vi ställt in oss på.

Vi (jag och K G Abramsson) informerade Centerpartiet via deras tilltänkta KSO Annika A om att vi förbereder oss på det genom att planera för det.

Vi informerade om att vi kommer att bedriva stenhård oppositionspolitik där vi kommer att försöka få igenom så mycket som möjligt av den politik vi gått till val på och att vi även kommer att ligga på för att de politiska processerna drivs på, men även att de görs rätt i enlighet med formalia och de olika regelverken. Allt för att slippa onödiga dröjsmål. Vi har varit noga med det under vår egna ”regeringstid” och kommer sålunda att fortsätta med det. Det goda samarbetsklimatet lyftes även och vi var överens om att vårda detta. Stenhård politik, men med respekt för varandra. Precis som det ska vara.

Det delade ledarskapet har vi ställt oss frågande till då vi ser att det rimmar illa dels till vårt egna kommunala regelverk och hur oppositionen ska delges information och kunna jobba med den framtida oppositionspolitiken.

Vi har sett detta som ett hastverk som inte förankrats i den förtroendemannaberedning vi haft under året där denna fråga INTE tagits upp till diskussion. En beredning som haft ett tiotal möten med förtroendevalda från alla partier och som kostat ca ett hundratusental kronor förutom tid och energi.

Det vi fick veta av Annika A (C) var att man ville utreda detta delade ledarskap och att det inte skulle kosta med pengar för kommunen.

I fredags träffades vi återigen, nu även med Ivan Larsson (C) för att sätta ihop de nomineringslistor som ska upp på valfullmäktige. Detta för att underlätta proceduren och för kommunkansliet som ska hanteras dessa.

Nästan direkt på mötet släpptes en bomb från Annika och Centern där man sa att man INTE kommer att nominera någon från oppositionen till vice kommunstyrelseordförande utan kommer att för egen del lägga beslag på denna post till förmån för Ivan Larsson (C). Undertecknad skulle nomineras till 2:a vice ordförande.

Vi sossar flög i taket under högljudda protester. Det ses som en ren och skär krigsförklaring och ett tillbakasteg till en politisk tid som jag tror ingen i Vilhelmina vill tillbaka till.

Vad är det att bråka om säger då vän av ordning?

I Vilhelminapolitiken har det rådigt en princip sedan decennier att oppositionen och ledande oppositionsledare har tilldelats vice kommunstyrelseordförandeposten, v.kso. Annika A (C) har innehaft denna post de senaste åtta åren och arvoderats för den.

Det är mycket att jobba med även i opposition. God insyn och goda arbetsmöjligheter är a och o och för att man ska ha en rimlig chans att hinna med detta jobb så har posten arvoderats med 11 000 kr/månaden för att göra det möjligt att kunna ta tjänstledigt från sitt jobb för att kunna jobba politiskt. Man kan kort och gott säga att man inte ska bestraffas ekonomiskt för att man väljer att jobba politiskt och som ledande oppositionspolitiker.

Nu, tre dagar före valfullmäktige frångår Centern vedertagen princip och ”lägger rabarber” på både ordförande och v.ordförandepost och tilldelar oppositionen 2:e v. ordf. Detta med gott minne från sina fyra nya koalitionspartier. 

Kontentan är att den framtida oppositionspolitiken som arvoderats i åratal nu får bedrivas på ideell basis, på kvällar och helger.

Att säga att jag är besviken på hur man beter sig från den ”nya majoriteten” är att uttrycka det milt och jag ser det som ett övergrepp på demokratin att komma med ett sådant här förslag tre dagar i förväg och driva igenom det, och vilka motiven som ligger bakom kan jag bara spekulera i.

Sist måste jag säga att det är en mycket dålig start på den nya mandatperioden med tanke på hur man från Centerhåll vurmat för ett gott samarbetsklimat och är detta ett mått på den standard man nu kommer att hålla från dem framtida majoriteten så förutspår jag en stormig mandatperiod.

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Jag kan nog förstå din frustration, även om nu dina tidigare partiföreträdare knappast varit några änglar vad avser moralisk högstämning.
  Det tar tid att bygga upp ett förtroendefullt samarbete, men väldigt fort att rasera!
  Om dig som kommunstyrelsens ordförande har jag inget ont att säga, utan tackar för den tid vi kunnat dra lasset i samförstånd och hoppas att inte det återgår till skyttegravspolitik!
  Sköt om dej!

  • Magnus Johansson (inläggsförfattare)

   God kväll Göran!
   Ja vi har ju haft en och annan diskussion, men på det hela taget har det ju funkat.
   Jag har sagt det tidigare och upprepar det att jag inte tar ansvar för sådant som begåtts före min tid. Kan bara konstatera att det funkat rätt så hyfsat iaf denna sista mandatperiod, men tycker att det man nu från dessa fem partier ska till att göra är tvivelaktigt ur demokratisk synpunkt och det förtroende som nu upparbetats är på väg att flyga all världens väg.
   Vice KSO har en viktig uppgift gentemot oppositionen för sitt parti, men även gentemot de andra i partikonstellationen. I vårt fall Vänstern.
   I Alliansen har ni ju haft Annika A (C) som kontaktyta under åtta år nu och jag kan ju tycka att det är knepigt att nu tre dagar före valet dra undan mattan för oss Sossar.
   Huruvida det leder till skyttegravarna återstår att se, men ett är säkert att det inte främjar samarbete.
   Ha det gott!

   • Göran Jonzon

    Det finns inte mycket av rättvisa i politiken och utgör främsta anledningen till att jag dragit mig ur det hela. Du har varit juste och respekterat de demokratiska spelreglerna från första stund du axlade uppgiften att leda arbetet och det kan man tycka borde belönas av andra som också ser reglerna överordnade det personliga. Med det agerande du beskriver förpassas även du som oppositionsråd ned till desamma förutsättningar jag själv att att arbeta utifrån. Det skulle man kanske kunna tro att gör mig skadeglad, men tvärtom känner jag bara att något viktigt går förlorat!
    Men väljarnas dom går aldrig att överklaga och den draksådd dina företrädare sått, är nu det du tvingas skörda. Det är sånt som kan kväva lusten att fortsätta för vem som helst. DU har på intet vis förtjänat att behandlas så och en delning av KSO:s arbetsuppgifter hade enkelt kunnat lösas praktiskt på annat sätt, men givetvis genom att ordförandearvodet också uppdelats utan att inkräkta på oppositionsdelen. Är det hämndlystnad som ligger bakom, så kan jag även ha viss förståelse, men jag om någon skulle i så fall ha anledning att heja på, men gör det icke!

 2. Lars-Gustav Eriksson

  Är du förvånad. Om inte S varit så makthungriga efter förra valets brakförlust och då vänt sig till C för ett samarbete så kanske det gått bättre nu. Istället valdes samarbete med en ”vilde” för att behålla makten. Nu kom tacket. Jag ör inte förvånad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.