Folk och försvar

Folk och försvars rikskonferens öppnar idag. Anmärkningsvärt att statsministern inte deltar nu med den ytterst spända situationen i Europa och de Ryska hoten mot freden. Men hon hade kanske inget att säga? Sedan så har hon väl en massa städning nu när städerskan är uppsagd.

4 kommentarer

  1. Brorson

    Jag är övertygad om att rysshotet är överdrivet för att skapa ett svepskäl för den blygsamma upprustningen av det svenska försvaret, eftersom inget av de ansvariga sju riksdagspartierna (SD kom ju in i riksdagen först under senhösten 2010 )vill säga sanningen om den huvudlösa , nedrustningen. Jag har sett det med egna ögon: nytillverkade militärfordon, med skyddsfolien inte ens avlägsnad, i väntan på skroten. Så bråttom hade man att rasera Sveriges försvar både före och efter regeringsskiftet 2006.Jag bodde nämligen i närheten av den skrotgården, som var målet för mina dagliga promenader. Mig lurar man inte.

    Nu håller allinspartierna på att kasta bort chansen till ett regeringsskifte i höst genom att kräva Nato-medlemsskap elle råtminstone en Nato-opinion. Finns inte en sådan sedan 1950-tal. då Sverige avstod från egna kärnvapen, utbyte mot att skyddas av Nato:s ”kärvapenparaply”? Den svenska försvarsdoktrinen under kalla kriget, var att Sverige skulle stå emot av egen kraft, i väntan på hjälp västrifrån, vilket skulle ta några veckor. Under min egen vpl-tid i en av svenska flygvapnets stridsledningscentraler, blev jag själv involverad i en allvarlig incident, då amerikanskt stridsflyg från en Nato-bas i Norge flög tvärt över hela Sverige och landade på en svensk flygbas vid ostusten .

    De amerikanska piloternas förvånade reaktion, när de möttes av beväpnade svenska soldater med kpistarna riktade mot sig: ”Men varför gör ni så här? Sverige är väl med i Nato?” Under tiden hade vi på stridsledningscentralen förgäves försökt få kontakt med Nato-basen i Norge.En direkt ledning var förvisso framdragen till en civil telestation i Västsverige, dit en ledning fanns till vår stridsledningscentral. Det hade bara tagit någon minut att koppla in oss till Nato-basen, men det fick bara göras av en civil televerkare på order av regeringen.

    Det framkom senare att några svenska stridpiloter hade varit på semester i Norge (med bil) och där träffat sina amerikanska kollegor på en krog. Och då sagt: ”Ni kan väl sticka över, så att vi kan träffas igen. Medan vi värnpliktiga alltmer otåligt väntade på order att skuta ner inkräktarna, hade stridsledningsofficeren ringt flygvapenchefen, överbefälhavare , försvarsministern och statsministern, utan att någon var anträffbar, och slutligen en civil flygplats i Sverige, som hade ringt till en civil flygplats i Norge, som hade ringt Nato-basen, som bekräftade att två amerikanska plan ”av misstag” hade korsat gränsen till Sverige.

    Detta var före mobiltelefonerna. Efter kalla krigets slu ti början av 1990-talet bestämdes att det inte längre fanns några militära hot mot Sverige och att Sverige skulle rusta ner till den lägsta nivå, varifrån Sverige skulle kunna rusta upp vid ett försämrat militärpolitiskt läge under tiden från de första varningssignalerna till ett ev. krigsutbrott. Men under tiden därefter har Sverige rustat ner långt under den nivån, med följd att det skulle ta flera decennier. åtminstone med nuvarande närmast symboliska ökning av försvarsanslagen, att rusta upp det svenska försvaret till 1990 års nivå.

    Det är helt fel att prata om Nato-medlemskap nu. Det lockar inte ens väljare, Vi borde i stället öka försvarsanslagen till lägst den nivå, som USA kräver av de europeiska Nato-medlemmarna, helst mer än så. Eftersom det finns så mycket att ta igen. Värnplikten bör återinföras med obligatorisk vpl-tjänstgöring under fem månader för både män och kvinnor., med vapenfri tjänst för den som så önskar. Totalvägrare ska inte, som förut sitta i fängelse utan erbjudas civil tjänst under sex månader- och om de vägrar det också vara avstängda från all högre utbildning under minst ett år.

    Jag föreslår också anskaffning av nya stridsflygplan, stridsvagnar och ubåtar, till en början sådana som har långa utvecklings-, tillverknings- och leveranstider, eftersom det torde vara svårt med kompletterings-anskaffning a

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Vi hade ju förhoppningen efter kalla krigets slut att Ryssland skulle utvecklas till en demokratisk och fredlig stat. Nu blev det inte så. Viktigt att öka försvarsanslagen. Sveriges försvar är beroende av USA och Nato och vi samarbetar alltmer. Vi måste samarbeta ännu mer och då som medlem I Nato tillsammans med våra vänner.

  2. Eric

    Ensidigheten i debatten är total. Efter Maydanupproret då den folkvalde presidenten störtades, insåg Ryssland att Krim och Sevastopol skulle tas över av Ukraina. Folkomröstningen där visade att 95% ville tillhöra Ryssland, därav annekteringen. Detsamma gäller ryskspråkiga delar av Ukraina, Donetsk och Lugansk.

    Om det fanns stora militära styrkor fientliga mot USA i Kanada eller Mexico, skulle USA acceptera detta? Eller kanske på Kuba? Knappast.

    Bara se på en karta hur Ryssland är omringat av USA och NATO så inser man att ytterligare ett land som Ukraina med NATO och USA-baser vore riktigt farligt för dem, så reaktionen är fullt förståelig.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Rysarna är mest rädda för ett framgångsrikt och militärt starkt Ukraina som kan försvara sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.