Ta ansvar

De partier som genom beslut i Riksdagen lade ner 2 fungerande kärnkraftverk i Ringhals och orsakade effektbrist i södra Sverige och skenande elpriser i hela landet verkar inte vara villiga att ta ansvar för vad de gjort. Det är nu uppenbart för alla att elpriset varierar med vädret och hur mycket det blåser. Det är inte hållbart.

16 kommentarer

  1. Realist

    Och du tycker att sittande regering tar sitt ansvar utifrån sina vallöften med omedelbara sänkta drivmedelspriser på över 10kr litern, samt åtgärder mot höga elkostnader där man fullkomligt skiter i oss uppe i norr?
    Är du stolt över det sätt man lurat väljarna genom att lögner?
    Men vad kan man förvänta sig av en regering utan en minister boende norr om Dalälven?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag är inte orolig. Moderaterna lovade att sänka drivmedelspriset med 5 kronor. När man sänkt reduktionsplikten 1 jan 2024 har man hållit löftet.

      • Realist

        Men kan du tycka att det är rätt att den södra Sverige kompenseras för sina elkostnader medans vi i norr som utifrån vårt klimat gör av med mer el och därmed även har höga elkostnader inte kompenseras?
        Sen sa ju Ulf att både el och drivmedelspriserna skulle fixas så fort de satt i Regeringsställning, så där har de ju ljugit sig till makten!
        Och kan du tycka att en Regering utan ministrar från norr om Dalälven är organiserat rätt utifrån hur Sveriges karta ser ut?

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Det borde varit ministrar från norra Sverige, men viktigast är ju vilken politik som förs. När vi tidigare haft ministrar från norra Sverige så har ju utarmningen av vår landsända fortsatt. Det är ju rimligt att höga elpriser kompenseras. I Norge tror jag att man kompenserar över 90 öre kWh. Skulle man kompensera alla med hög elförbrukning så skulle ju ingen vilja spara på el.

          • Realist

            Så tycker du då att de i Södra Sverige är mer berättigade till ersättning mot för oss i Norr?
            Varför kompenseras inte vi då utifrån att vi förbrukar mer, eller menar du att vi ska spara in och gå runt i mörkret och frysa?
            Är det då även rätt att våra matpriser är högre än vad de är i Södra Sverige?

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Vi har ju lägre elpriser i norr på grund av stor produktion av el i vattenkraftverken. Även en ökande elproduktion i vindkraftverken. Det är väldigt bra och det ska vi vara rädda om. Industrin behöver billig el och vi som bor här behöver billig el då det är kallare här än i södra Sverige. Högre transport kostnader gör ju att maten är dyrare här. Högre transportkostnader gör ju även att vi får mindre betalt för massaved än i södra Sverige.

          • Realist

            Där talar du emot dig själv!
            För varför ska vi inte ha lägre priser här uppe då vi producerar elen, om det är helt ok att vi betalar högre priser för maten som produceras i södra Sverige?
            Det är ju en kostnad med elnätet till södra Sverige så utifrån din devis utifrån de högre matkostnaderna i norra Sverige så är det ju helt rätt att elpriset är högre i södra Sverige!

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Vi har ju lägre elpriser i norra Sverige. Gå in på Nordpool och kolla.

          • Realist

            Ja, vi har lägre el men genom den kompensationen vill göra så utjämnas den ju inte, utan det kommer att innebära att vi betalar mer utifrån att vi behöver använda mer el!
            Men varför kompenseras inte vi då för de höga matpriserna samt sämre vägstandard samt kollektivtrafik?

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            I Sverige var elpriserna ganska lika fram till att kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 lades ner. Då uppstod stora skillnader. Vi har nu ca 3 gånger högre elpris i elprisområde 4 jämfört med område 1 och 2. Vägunderhållet är eftersatt, speciellt i norra Sverige. Bra att vår nya Moderatledda regering stoppat planerna på höghastighetståg för att istället rusta upp befintliga järnvägar och vägar.

  2. Håkan Gustafsson

    Du är en av få politiker som kan skilja mellan elöverskott och effektbrist. Synd att inte fler kunnat göra det, då hade det inte sett ut som det gör nu.
    P= V x I

  3. Håkan

    Som ”blåbrun”som man kallas av vissa,så är jag duktigt förbannad på Kristersson hur kan han acceptera att nyutnämnda ministrar går ut och har en helt annan åsikt än det man kommit överens om?Det här kan äventyra hela regeringen.Sen att SD inte ingår i regeringen är ju direkt löjligt,och jag förstår inte att SD godtar detta.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Hej! Förstår inte vad du syftar på. Naturligtvis ska träffade överenskommelser hållas. Att SD inte skulle ingå i regeringen gjordes ju klart långt innan valet.

      • Håkan

        Ministern som sitter och säger i TV att bensin/diesel borde bli dyrare t.e.x. En kulturminister som inte vet vad Svensk kultur o.s.v Plus en del annat.Nej, vi vet att SD inte skulle ingå,men det är i allafall tokfel.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          De ministrar som inte står bakom Tidöavtalet och regeringsdeklarationen borde söka nytt jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.