Vad hände sedan på 10-talet

Den näst viktigaste händelsen på 2010-talet anser jag vara när Centern och Liberalerna släppte fram en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Trots att man tidigare sagt att man aldrig skulle göra det. Resultatet som vi ser är en rad urvattnade utredningar om bland annat äganderätt som riskerar att inte leda till att äganderätten stärks. Nu införs istället avgifter för att lägga virke på sin egen mark. En skatt på 2900 kr per avlägg som främst slår mot små skogsägare som hugger och levererar mindre mängder virke.

2 kommentarer

  1. ivar

    Det C och L hade att välja var mellan pest eller kolera som det brukar kallas när man måste göra något som man inte vill. Det här att kalla en avgift för skatt är nog inte riktigt. Den avgiften är nog avdragsgill ska jag tro. Du får fråga någon bokföringskunnig. Sedan så vet jag inte om den avgiften drabbar glesbygdsborna speciellt hårt då de flesta skogsägarna bor på ett annat håll. Här runt där jag bor så är det 3/4 delar som bor i städer långt i från skogen. Vi är inte så många som bor i samma by som vi har skog.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag kallar det en skatt eftersom det aldrig kan motsvara en faktisk kostnad hos Trafikverket. Ytterligare ett slag mot landsbygden av den styrande kvartetten.Det är väldigt få utbor som hugger leveransvirke. Det är främst de som bor på fastigheten eller i närheten. Om jag skulle hugga 10 m3 massaved och lägga det mot en parkeringsficka efter E 45 så skulle jag få ut ca 2900 kr för virket. Det är precis lika mycket som jag tvingas att betala för att få tillstånd att lägga virket där. Då skulle jag inte ha ett öre för mitt arbete utan bara kostnader. Helt horribelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.