Vem har ansvaret ?

Vilhelminaborna undrar vem som har ansvaret för den ekonomiska kraschen i kommunen. Det är viktigt för många att kunna utkräva ansvar. Jag vill ge min bild av de senaste händelserna.

Jag har tidigare varit aktiv politiker och har haft ett uppehåll i 10 år till jag kom tillbaka i Oktober 2018. Jag hade inte följt Vilhelminapolitiken i detalj under dessa år och blev förskräckt när jag började förstå allvaret. En delårsrapport pekade på ett underskott för 2018 på 39 miljoner kronor. Socialdemokraterna som styrde tillsammans med Vänsterpartiet hade låtit allt rulla på och inte vidtagit åtgärder. Tyvärr gjordes inga större besparingar under 2018 varför resultaten blev som delårsrapporten pekat på.

Vi Moderater var tveksamma till att delta i den så kallade Koalitionen eftersom vi bjöds in med armbågen. Centern och Kristdemokraterna tog all ordförandeposter och de andra partierna som även som oss hade 1 mandat i fullmäktige fick ordinarie poster i alla nämnder och styrelser. Vi fick inga ordinarie ledamöter. Detta faktum gjorde att vi inte deltog aktivt och fullt ut i Koalitionens arbete.

Centern och Kristdemokraterna hade regelbundna ordförandeträffar och Koalitionen hade gemensamma träffar där vi inte deltog. Den främsta anledningen var att man inte tog tag i den ekonomiska situationen utan hela tiden sköt problemen framför sig. Den budget som den så kallade koalitionen lade fram våren 2019 hade inte alls de radikala besparingsförslag som krävdes. Inte heller  budgeten från S o V hade stora besparingar. Moderaterna lade ett eget budgetförslag med flera miljoner större besparingar, vilket inte fick gehör i fullmäktige. Nu beräknas underskottet 2019 att bli ca 23 miljoner kronor.

Nu har verkligheten kommit ikapp. På 10 månader försämrades betalningsförmågan med 54,5 miljoner och kommunen tvingas låna 60 miljoner till driften. Vilka som har det största ansvaret för kraschen är solklart. Centern och Kristdemokraterna hade huvudansvaret och agerade inte trots att ekonomin raserades. Även Feministiskt initiativ och Politiskt Alternativ har en skuld för det inträffade. Nu krävs mera radikala besparingar än vad som krävts om man agerat i tid. Vilhelminaborna drabbas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.