Nya jakttider

Regeringen har beslutat om nya jakttider. Tyvärr så har man återigen inte lyssnat på forskare och expertmyndigheter.Man kortar jakttiden på ripa med 4 veckor med stoppdatum 15 Februari. Tyvärr så är det oftast för kallt och grinigt under årets första månader för meningsfull jakt. Den sista jaktmånaden har varit betydelsefull. Men nu har man återigen lyssnat på jaktmotståndare som underlag för beslut. Detta slår mot ripjägare och turismföretagare i fjällen. Dåligt av regeringen!

8 kommentarer

 1. kenth

  Det vilt som finns jaga har klumpat ihop sig i de
  få skogslandskap som återstår…skövlingen av
  skogar som sker i en rasande takt borde ses över
  inte hur jakttiderna skall bestämmas.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Fjällripor finns inte i skogslandskapet, de finns på fjället. De påverkas mest av klimat och rovdjur. Skogsfågel som orre och tjäder finns rikligt i våra brukade skogar. Deras antal beror mest på klimat och rovdjurstryck.

 2. Jörgen K

  På något sätt är det märkligt, I praktiken alla områden som Länsstyrelsen beslutat att absolut inget ska få röras än knappt någon få promenera i plötsligt ska invaderas av de som siktar och skjuter på allt som rör sig med hundar som drar till solnedgången.

  Länsstyrelsen låter utfärda vilträkning inför varje säsong för stora kostnader där resultaten aldrig påverkat vare sig jakttider eller beskattning, synnerligen märkligt……

  Nä, de stackars kycklingar som lyckats klara livhanken över sommaren skjuts och vingklipps till oigenkännlighet och blir högst troligtvis även otjänlig som föda, till alla som vill undvika blyförgiftning.

  Så, varför inte låta dessa områden vara helt fredade i stället ? Ser man på antal trofer som bärs ner från fjället nu och jämför med de siffror som finns redovisade för 80-100 år sedan så kan man bara konstatera att ”jägarkåren” utrotat ripans möjligheter till all form av återhämtning.

  Hagelsvärmen som sitter i gaveln på lagården, avlossad i vredesmod av en jägare från Italien som kom tomhänt ner från fjället visar med övertydlighet att om det ska folk upp på fjället med vapen ska utbildade jaktguider vara ett absolut måste, oavsett om jägaren kommer från Italien eller från närmaste sameby.

  Nån jävla ordning måste det vara….

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Visst finns det rötägg bland jägarna. På vintern är det nog mest ensamma skidåkare som jagar ripa.

 3. edor

  Det kan inte riktigt stämma vad du säger att det är jaktmotståndare man lyssnat till. Varför ska man nu få jaga älg under brunsten? vill säga det är upp till jägarna själva avgöra detta. Jag tror snarare än vad du påstår det är skogsbolagen som har det största fingret med i spelet.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Brunstuppehållet vid älgjakt är inte borttaget vad jag vet. Det finns ingen forskning som stöder förkortad vinterjakt på ripa. Naturvårdsverket ville inte heller ha kortare jakttid.

 4. Ove

  Ska man korta ner ripjakten, så ska man senarelägga starten på hösten. Jag har aldrig förstått nöjet att skjuta kycklingar som knappt flyger. Men det är väl då statusjägarna ska roa sig, ett rikemans nöje.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Att skjuta kycklingar kan ju inte vara något nöje. Jag är ingen ripjägare men skulle vilja åka ut på skidor i Mars och prova.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.