Fjällskogen

Skogsutredningen vill att den fjällnära skogen blir reservat. Sammanlagt 525 000 ha varav 179 500 ha ägs av enskilda och 7000 privata skogsägare. I Vilhelmina berörs

16 345 ha och 884 skogsägare. En del skog har brukats i generationer. Vissa skogar innehåller naturvärden , andra inga högre naturvärden alls. Det handlar inte om att skydda områden med höga naturvärden, det handlar även nu bara om att undanta stora arealer från skogsbruk. Istället för att stärka äganderätten så kommer detta angrepp. Avsättningar till naturvård måste vara frivillig. Förslaget måste kastas i papperskorgen!

9 kommentarer

  1. Jörgen K

    Ekofascismen har gått för långt, det finns inget rim och reson i något numera! Man må ställa sig frågan vad det är hjärnspöken som sitter med taktpinnen?

    Sedan kan man bara konstatera att ju mer pekpinnar och sämre ställt med välfärden det blir i de områden som avses, lär åtlydnaden av besluten helt försvinna och folk ger högheten fingret.

    Jag som del i staten äger sålunda min lilla del vilket jag behöver till ved och timmer, så då är det dags att fila kedjan….

  2. Kenth

    Skogsägare har fått genom åren för fritt spelrum agera.
    Många fina fjällbygder har numera ett utseende som
    om bygden bombats med bombflyg. Natursköna ställen’
    har blivit misshandlat för att en markägare vill få snabba cash
    och skiter då i boende och djur som lever i området.
    Borde ses över innan vi är helt utan naturskog i Norrland.
    Fick min idyll söndrad vid min stuga i vilhelminafjällen på
    grund av ett hygge däe en markägare inte kunde lämna en remsa mot min tomt
    på 10meter. Fick svar av en skogsfaktor -det är ju redan skett och kan inte göra ogjort.
    Tycker markägare i närheten av ett avverningsområde borde tillfrågas innan det huggs.
    Dt tar minst 100år i fjällnära att få en planta fullväxt.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Man brukar ju prata med intilliggande grannar innan avverkning. Vissa vill ha bort all angränsande skog för att få ljusare och vissa vill ha en zon med skog kvar.

  3. Kenth

    Det var ingen som pratade med mej…den personen jag pratade med som kom till stugan
    då han var och avsynade i närheten sa bara…det är redan skett….vi tänkte inte på att kunde finnas
    en stuga här i närheten…fråga han om kartor men fick bara ett mummel. Från att varit en grynna
    där fåglar och andra djur trivs så blåser det rätt igenom nu. Skall kolla nu när snön tinar undan
    så de inte varit inne på min tomt o kapat.

  4. ivar

    Det är bra att det sparas skog i fjälltrakterna så att allt inte ser ut som ett kalfjäll. Det skrivs som om det är bofasta som ska svälta ihjäl om inte det får huggas men i själva verket så är det mest utby bor som äger skogen och vill hugga för att få lite pengar att glänsa med där de bor i någon storstad. Allt kan inte räknas i reda pengar utan mycket av naturen måste få kosta lite. Du vet väl skillnaden att vandra i en nästan orörd gammelskog och en planterad skogsodling. Det är ett bra förslag om att skydda den fjällnära skogen, nog för att det är många hektar men det är över ett stort område av Sverige.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      De 14 miljarder som det kostar i ersättning behövs bättre till att rusta upp vårt förfallna vägnät. men det är ju klart att vi har ju en regering som vill ta bort bilismen. Naturvärdena i fjällskogen varierar mycket. Det finns kalhyggen, ungskogar och gammal skog med större naturvärden. Det finns många fjällskogsägare som bor på sin fastighet och som är beroende av sin skogsinkomst. Avsättningar till naturvård måste vara frivillig.

    • Ove

      Vet du alls vad vi behöver vår skog till? Vi hugger ved för att värma våra hus, vi hugger träd för att bygga våra hus, som vi sågar på egna eller bysågverk. Vi tar slöjdmatrial, vi jagar, vi plockar bär….det vill ni ta ifrån oss.

  5. Jörgen K

    Man kan inte annat än förundras över alla trädkramare, ju längre ifrån deras boplats de protesterar desto högre blir skriken!!!

    Om det fanns ett uns av stake i dessa grupper hade de stora Ek-skogarna varit skyddade tillika de stora ene- och bok-skogarna i södra Sverige med åtskilliga hundratusentals hektar där ingen jävel får sätta sina fötter i förutom svinen.

    Idag finns bara symboliska områden där knappt spillror av dessa skogar finns……….så inkonsekvent är synen på skyddsvärda områden….

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      De flesta arter hotas av att betade hagmarker försvinner när jordbruk läggs ned. Men det pratar inte aktivisterna om. De vill ju ha bort korna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.