Översvämmningar

Det verkar vara besvärligt på många håll i Sverige och Norge efter sista tidens kraftiga regn. Våra stora kraftverksdammar och vattenmagasin har förstärkts de senaste åren och klarar nog stora vattenmängder.

Det är knepigare med bebyggelse i sluttningar med bäckar där man måste kunna förutse stora vattenmängder och bygga hinder för vatten, slam och stenar.

I Åre har man drabbats hårt av de stora regnmängderna och stora skador på vägar och bebyggelse. Vilhelmina kommun gjorde ett studiebesök till Åre för ca 14 år sedan för att se hur man hanterade riskerna med stora vattenmängder. Det gjordes i samband med de ökande byggnationerna i Kittelfjäll där liknande problem finns. Vi fick se hur man byggde dammar och slamkasuner som skulle fånga upp slam och sten. Nu räckte det tydligen inte då de nedgrävda bäckarna slammade igen och vattnet tog nya vägar vilket orsakat erosion och förstörelse.

För framtiden är det viktigt att lära av det som skett för att undvika framtida förstörelse vid kraftigt regn och stora vattenmängder. Detta gäller speciellt i fjällområdet.

8 kommentarer

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ingen brist på skog i Sverige. Vi har dubbelt så mycket skog i Sverige idag än för 100 år sedan som växer och tar upp vatten. Men det krävs mera planering för att klara kraftiga regn och översvämmningar.

  1. Kenth

    Skogar skövlas i stora områden…vilket ger översvämningar just där o i närområdet.
    Vi hade på hemstället inga problem med vatten men sen ett skogsområde i närheten
    avverkades har det blivit sån ändring att de boende där funderar på att fylla igen källaren.
    under min uppväxt på 60-70talet var inga diken vattenfyllda mer än vid vårsmältningen…
    nu går dem med vatten hela sommaren.
    största boven är all skövling av regnskogarna och förtätningen i samhällen där grönområden
    bortprioriteras och regnvatten skall ledas i dagvattenledningar som inte har kapaciteten att
    svälja ett kraftigt regnande.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Vi har lagar som förbjuder skövling av skog i Sverige vilket är väldigt bra. Om man inte tycker att kartong är ett bra material för att göra lådor och paket av så måste man komma på något annat material. Har du några förslag? Om man inte vill torka sig i ändan med toalettpapper så är det fritt fram att använda tummen eller mossa.

  2. Jörgen K

    Här ska man besinna sig lite, så märkvärdigt är det inte.

    Effekterna vi ser är nära nog enbart i stadsplanerat område, ytterst sällan har vi problem utanför städerna. Vid någon väg som inte har erforderliga vägtrummor eller avvattningsvägar uppstår problem byggd på ignorans.

    I städerna litar man till dagvattenledningar från 40 och 50 talet där okunnighet ökat befolkningen 3-falt med en förtätning som avkrävt att alla avrinningsområden är bortbyggda eller minskade med strandpromenader och annat som klåfingriga politiker köper väljare med.

    Alla källare som vattenfyllts genom golvbrunnar är orsakade av kommunal underlåtenhet att ta sitt ansvar. Här är det dagvattenledningarna som inte anpassas till de expanderande byggandet. Flaskhalsar är fler än rätt dimensionerade flöden.

    Nästa del i denna hysteri är att alla entréer i gatuplanet skall vara handikappanpassade, nära nog utan tröskel, tillika att trottoarkanterna är bortplockade.

    I praktiken alla problem, även med lite nederbörd, återfinns där ”utbildade” försöker sig på att påverka vädret trots att alla vet att det är precis tvärtom.

    Tänk ett par steg längre än att bara springa runt med pamfletter och barrikadskrän…..

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Man ska naturligtvis inte överdriva problemet. Det jag främst pekar på är den ökande bebyggelsen i fjällsluttningar med risk för stora regnmängder, slam och sten som kommer ned. Där var bebyggelsen uppenbarligen fel planerad i Åre.

      • Jörgen K

        Tyvärr ligger stadsplaneringen under det kommunala planmonopolet med Länsstyrelsen som klåfingriga ”förståsigpåare”. Då planeringen och genomförande i all hast är avsynad övergår ansvaret till fastighetsägare och försäkringsbolag. Märklig ordning !!

        Vore rätt riktigt skulle kommunen och Länsstyrelse vara direkt ansvarig över de som exempelvis uppdagats i Åre och liknande platser. Det är orimligt att enskilda ska betala då kommunen inte klarar sitt uppdrag.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Det kommunala planmonopolet ska vi ha kvar men vi behöver en diskussion hur man hanterar problem med stora vattenmängder, ras och skred.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.