Stormfällning

Förra Tisdagen 8 Augusti åkte vi från Skellefteå mot Malå för att sedan komma hem till Vilhelmina. Vi kom då just efter en tromb orsakat en enorm stormfällning. Stora arealer drabbades med nedblåsta träd och träd låg över vägar och kraftledningar. Oerhört tråkigt för de skogsägare som drabbas och stora ekonomiska förluster då det är farligt och dyrt att upparbeta stormfällda träd. Många saknar även försäkringar för stormskador.

Nu är det bråttom att ta rätt på den stormfällda skogen innan snön kommer och försvårar arbetet ytterligare. Tråkigt att den alltmer stelbenta och byråkratiska Skogsstyrelsen inte underlättar arbetet utan kräver att avverkningsanmälningar ska behandlas under 6 veckors tid. Man kan ge dispens vilket gjordes ganska smärtfritt efter stormen 2013. Skogsstyrelsen behöver en översyn uppifrån och ner!

4 kommentarer

  1. Jörgen K

    Sverige i ett nötskal, här sitter folk och nöter byxorna på sittriktiga stolar med bedrövlig verklighetsuppfattning med uttalande likt ”Skog måste få förmultna” utan förståelse för att varje träd som fallit är värd sin vikt i guld för ägarna och vidareförädlingsbranschen.

    Det är bara att sätta igång med uppstädningen, omedelbart.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är bedrövligt att man inte kan agera snabbt nu. Men Sverige har förändrats. I fel riktning.

  2. kenth

    svensken har blivit lat..och går saker styra bort så görs det ofta.
    Skall skogen som fallit räddas måste skogshuggare(inte skördare) in och rensa sen
    bäras bort med helikopter.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Idag finns inte mängder skogshuggare som kan upparbeta stormfälld skog. Det är dessutom väldigt farligt arbete för skogshuggare. Inte heller lönsamt och kostar nog mera än vad virket är värt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.