Otur och tur för Putin

Vilken otur Putin hade när man tävlade med Indien om att bli först att landa vid månens sydpol men ryssarna hade inte tid med en riktig landning utan kraschade mot månen. Totalt fiasko! Grattis till Indien som utförde en månlandning där för några dagar sedan.

Vilken tur Putin hade när hans värsta fiende, Wagnerledaren Prigozhin, troligen befann sig på just det plan som kraschade i marken och troligen dog.

4 kommentarer

  1. Jörgen K

    Ja, vilken tur för Putin att FSB lyckades!

    Hur media lyckas undgå ett ifrågasättande över hur den Ryska staten och FSB likviderar alla de som misshagar Putin. Allt från Ogliarkdöden (fria fall från balkong och fönster till nervgas) till summariska rättegångar och etnisk rensning likt Stalins ”storhetstid”…..Inte att förglömma alla höga militärer som dagligen försvinner i ett moln av rök, många har verkligen utstuderat lämnat jordelivet med hjälp av FSB ….

    Ovanligt tyst om det Ryska systemet, vågar media inte kritisera det makabra i Ryssland?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Ryssland är ett förfärligt hemskt land. Har märkt en viss omsvängning, men tyvärr fortfarande många rysslandskramare.

  2. brorson

    Rena vansinnet att åka med ett lätt identifierbart privatflyg. Men det var kanske typiskt för Prigorzhin att underskatta riskerna med allt, han gjorde?Putin torde har minst av alla att vinna på Prigorzhins död,, men kommer naturligtvis att utnyttja denna så mycket det går till sin fördel .Fler Wagner-soldater kommer kanske att svära trohet direkt mot Ryssland? Efter det misslyckade kuppförsöket torde Prigorzin dock gjort större nytta för Putin levande än död,. Som Putins gisslan, med ett ständigt dödshot över sig. Rysslands intressen i södra Sahara hänger nu på en mycket lös tråd.- vilket gynnar USA och Frankrike.

    USA har inte dragit sig för att döda personer, som de i.o.f.s. med rätta har uppfattat som farliga terrorister. Och efter militärkuppen i Niger finns risken att Frankrike måste se sig om efter nya leverantörer av bränsle till de franska kärnkraftverken. Lukasjenko kommer sannolikt att stärka kontrollen över de Wagner-soldater, som befinner sig i Belarus. Den ukrainska militärledningen eller säkerhetstjänsten måste också skrivas upp på listan över misstänkta- Så även de Wagnerbefäl, som kommer att efterträda Prigorzhin.

    Och även flera aktörer inom den ryska staten. Naturligtvis i första hand FSB, som torde vara kapabla att agera på egen hand, även utan order ”uppifrån”.Prigorzin missbedömde uppenbarligen chansen till stöd för den misslyckade statskuppen från den ryska militärledningen, men han hade med största sannolikhet rätt i att det finns kritik inom denna för Putins sätt att sköta kriget, Det var helt enkelt ingen fullskalig” invasion 24 februare 2022, som svenska medier har ljugit i svenska folket. Hade det varit det, hade Ukraina inte existerat idag, men vi hade kanske haft ett världskrig. Putin tog med de politiska riskerna i sin bedömning.

    Och de förefaller ju nu, ett och ett halvt år senare, ha varit betydligt större, än han räknat med, Men finns inte de inom den ryska militärledningen, som anser att ett fullskaligt anfall och en snabb seger , hade tagit omvärlden med överraskning, så att Nato inte hunnit reagera, innan det varit för sent? För den ryska militärledningen kan valet ha varit att stödja Prighozin eller röja honom ur vägen. I så fall har det också handlat om den militära disciplinen. Yrkesofficerares ovilja att dela befälet med en person, som i grunden är en civil äventyrare.

    Det ryska månfiaskot borde vara en tankeställare även för de svenska riksdagspartierna, i synnerhet för Socialdemokraterna, som är mest skyldiga till förlusten av kärnkraft-teknologisk kompetens. Den ryska statsledningen försöker inte ens dölja att månfiaskot är en följd av förlusten av den rymd-teknoliska kompetens, som man hade under sovjettiden. De experter, som man hade under den tiden och fortfarande är i livet, torde idag vara pensionärer vid hög ålder. De yngre experterna torde antingen ha fått jobb inom det militärindustriella komplexet – eller i andra länder. Indien?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Personer som Putin inte gillar går ofta en säker död tillmötes. Exemplen är många på skjutning, giftmord, fall från byggnader eller annat. Nu var visserligen Wagnerledaren en iskall mördare liksom andremannen vilken var en känd nynazist.
      Tragisk utveckling i Ryssland vilket folket får lida för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.