Prispåverkan

Senaste tiden har vi flera gånger fått läsa om att kärnkraftverk stänger för reparation och att elpriserna då stiger. Det är ju konstigt. De rödgröna och deras supportrar i media har ju gång på gång deklarerat att nedstängning av kärnkraftverk inte påverkar elpriset. Vad ska folket tro på ? Verkligheten eller grundlösa påståenden?

11 kommentarer

  1. Jörgen K

    Det absolut mest anmärkningsvärda är att el-område 1 till 4 plötsligt har samma eller mycket likvärdig prissättning trots de stora differenserna i produktionen. Allt detta talar för manipulation!

    Vi har överfyllda dammar och släpper vatten förbi kraftverken, vi borde ha överskott till den milda grad att minus-priser ska gälla i norr.

    Man ska ha klart för sig att priset sätts på nära framtida förhoppningar hur produktionen kan balanseras mot förbrukningen och det sker genom att anmäla hur produktionen kan anpassas. Säger en aktör att den inte kan så håller de andra tyst så länge de kan för att trissa upp priset.

    Fanns en vilja hade problematiken redan varit löst, nu är det enorma övervinster som görs, större än inom bankväsendet faktiskt, så det är pengen som styr…….

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Nu skiljer det ju mellan prisområde 1 och 2 som har 51 öre/ kwh och 3 och 4 som har 94 öre /kwh. Men elmarknaden är konstig då våra produktionskostnader här uppe ibland inte slår igenom på elpriset.

      • Jörgen K

        Vi släpper efter älvarna fortfarande stora mängder vatten förbi turbinerna, detta till trots ligger priserna alldeles för högt.
        Detta kan inte tolkas på annat sätt än manipulation.

        • brorson

          ”Detta kan inte tolkas på annat sätt än manipulation.” Menar du att stora mängder vatten släpps förbi, medan turbinerna står stilla? Varför? Enbart för att hålla uppe elpriserna? Och vem, eller rättare sagt vilka kraftslag tjänar på det? Vindkraften? Är det inte så att vindkraften har företräde till elnätet, när den levererar, och att andra kraftslag kopplas bort? Vilket givetvis leder till sämre lönsamhet för andra kraftslag… Är det sådana bortkopplingar – för att rädda vinsterna hos vindkraften – som gör kärnkraften olönsam? Minns hur MP-geniet i Umeå avfärdade kraven på ny kärnkraft med ”kärnkraft för en dag?”, d.v.s. när vindkraften inte levererar. Det går ju inte att koppla på och koppla bort kärnkraften under lika kort tid, som man kan göra med vattenkraften- Samt med olje- och kolkraftverk.

          Nu rivs hela byar i Tyskland, byborna tvångsförflyttas och åkermark görs till enorma dagbrott för kolet, som ska komplettera vindkraften som reservkraft, när det inte blåser. Med den rödgröna regeringens tillstånd. Tror de inte längre på klimatkrisen? Och har vi egentligen en klimatkris, som är orsakad av koldioxiden? Om densamma existerar och är orsakad av mänsklig verksamhet, finns andra och mer sannolika förklaringar. Vilken är orsaken till översvämningarna i Västmanland – och varför just där? Kan det bero på dammrivningarna, som också har medfört att många mindre vattenkraftverk inte kan tas i drift igen?

          Om alla minikraftverk, som har funnits i de sydsvenska åarna, hade funnits kvar och körts under några enstaka dagar eller timmar. som reservkraft under högförbrukning, hade vi haft stabila elpriser, med kärnkraften som baskraft och den norrländska vattenkraften som komplettering halvårsvis eller något mer. Det behövs ett stopp för fortsatt vindkraftubyggnad. Förutom att vindkraften förstör elsystemet. håller plastfibrer från rotorbladen på att förgifta hela planeten.

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Det är märkligt att de enorma utsläppen av plast från vindkraftverkens turbinblad inte uppmärksammas mera.

  2. kenth

    Allt går ut på att skinna oss medborgare. Drivmedel och elström är saker vi gjort oss beroende av och inte kan vara utsn och det vet de som styr marknaden.

      • brorson

        Problemet är tvärtom, att det inte blåser hela tiden. Men nu vill ju C införa en ny elbilsbonus, även vid köp av begagnade elbilar. C gör då allt för att kompensera tappet av landsbygdsväljare med invandrare från storstadsförorterna. Och försöker samtidigt locka tillbaka bönderna, med löften om ökad efterfrågan av biodrivmedel. Finns tydligen hur mycket som helst, i storstadscenterns fantasi. Hur vore det i stället att hjälpa bönderna med finansieringen utrustning för produktion av traktorbränslen med gödselgas? Så blir vi av med beroendet av importerade traktorbränslen för vår livsmedelsförsörjning under krigs– och kristider.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Det blir nog inte så lätt för centern att locka till sig förortsväljare istället för de gamla väljargrupperna.

          • brorson

            Full fart på Demiroks popcorn-maskin. Idag är det JAS till Ukraina. Igår var det elbilsbonus även till begagnade elbilar. Och i förrgår skulle arbetsgivaravgiften slopas. Förortsbor, som aldrig har haft och aldrig kommer att få något jobb i Sverige, torde inte ha några invändningar. Om de inte har bott tillräckligt länge i Sverige för att få garantipension,. kan de se fram mot äldreförsörjningsstödet, som är ett par tusen kr / mån högre än försörjningsstödet från socialtjänsten.

            3 / 4-delar av arbetsgivaravgiften går ju till socialförsäkringarna. Resten, som går till underskottet på EU-medlemsskapet kan väl utan större problem flyttas över till den allmänna skatten. Jag förstår inte varför detta fortfarande kallas arbetsgivaravgift, när det i själva verket är en form av inkomstskatt. Jag förstår inte heller varför ingen av de M-ledda regeringar, som vi haft, inte har förvandlat denna avgift till obligatoriska premie-inbetalningar till formellt privata (även om de förvaltas av samhället) socialförsäkringar. Detta borde kunna göras med ett ”penndrag” och därefter skulle Sverige inte längre framstå som ett extrem högskatteland. Och dessutom skulle skillnaden bidrag och socialförsäkringar, som baseras på arbete, synas tydligare.

            C-förslagen är förödande för framtidens pensionärer, d.v.s. dagens genaration unga vuxna, som inte kommer att ha sparat ihop till ett tillräckligt stort pensionskapital, när det blir dags för dem att gå i pension. Nej, pokpcornmaskinen kommer inte att ge utdelning i form av fler väljare till C, Den invandrargrupp, som C har satsat särskilt på som väljare och politiker ,nämligen islamister-sympatisörer, kommer att gå till Nyanns. – Nyans-ledaren Mivkael Yksel har ju själv fått sin skolning i C.

            Vad har Demirok, som har profilerat sig som ”sekulariserad muslim” (underförstått ateist?) att sätta emot en mer äkta övertygelse? Och hur ska han klara konkurrensen med V i kampen om de invandrare, som är uppvuxna i troende hem. men själva inte har längre har någon tro – och dessutom kanske lever på bidrag?

            Jag skulle för resten gärna se ett samarbete i regeringsställning mellan M och V. M kommer ju att stödja produktionen, så att statens intäkter ökar, trots ev. skattesänkningar,. med V svarar för utgiftssidan.

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Visst kan M samarbeta med V i vissa frågor. Det visades ju i förra mandatperioden då man lade fram gemensamma förslag. I en regering måste man ha en större samsyn. Där blir det svårt med samarbete med V. Samma anledning som att SD inte ingår i regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.