Elimport

Sverige tvingas just nu att importera el från utlandet. Det hade inte behövts om inte de rödgröna lagt ned fungerande kärnkraftverk.

I Sverige finns nu ca 5200  vindkraftverk. De står nu för 1,7 % av elproduktionen i Sverige. Därför att vinden har mojnat. Om vi nu tänker att vi hade fördubblat antalet vindkraftverk som Miljöpartiet vill. I motsvarande situation hade då 10 400 vindkraftverk stått för 3,4% av Sveriges elproduktion.

Är det verkligen någon som vill ha en ny regering där Mp har inflytande på vår elförsörjning?

6 kommentarer

  1. kenth

    Detta med elpriset har i många år varit åt skogen.
    Man kan fundera om det inte är manipulerat.
    Stänga ett kärnkraftverk när strömmen behövs som mest.
    Sen försena uppstarten år efter år.
    Service kan göras annan tid på året.
    Sen hörde man aldrig förr att isläget ställde till med elproduktionen
    på vattenkraftverken utan det är en ny fluga som flugit in på senare år
    när elmarknaden avreglerades. Dags göra något åt det eller???

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Nog känns det konstigt när man tvingas betala 2 kr/kwh för elen i Södra Lappland när det kostar 10 öre att producera den i närliggande vattenkraftverk.

  2. brorson

    Dubbel så många vindkraftverk ger inte dubbelt så mycket el, eftersom de bästa vindlägena redan är upptagna. Eller har man tänkt bygga på ställen. där det hittills varit för dyrt att bygga? Dessutom visar datasimulering att vindstyrkan minskar hos vindar som har passerat ett vindkraftverk och att det gäller särskilt till havs, där vindstyrkan inte minskar ändå av höga berg. Detta uppges påverka klimatet, men jag vet inte riktigt hur. Kan det vara så att uppvärmningen av haven ökar för att inte lika mycket varmluft över haven transporteras bort av vindarna-.I så fall avger ju haven mer koldioxid till atmosfären.

    Nejm vi vill inte ha en ny regering, där Mp bestämmer över vår elförsörjning, Och det är lika illa om fjärde C får vara med och bestämma: För att inte tala om de två partierna tillsammans .Och med V som fjärde parti i det rödgröna regeringsunderlaget?? Om valresultatet blir sådant, att det räcker med V som enda stödparti åt en ren S-regeringen, vilket dock förefaller mycket osannolikt, hänger det på S, om vi får en förnuftig energipolitik, eftersom V har signalerat en mer pragmatiska inställning än de gröna extremistpartierna.

    De partierna är direkt skadliga för miljö och natur. Får då inflytande över energipolitiken får vi inte bara en osäker tillgång till el,. utan även en potentiell – inge linjär – ökning av naturskadorna, nya gruvor i jakten på sällsynta metaller. Och nya kolgruvor i Tyskland för att förse Sverige med effektreserv. Dessutom en potentiell ökning – i förhållande till den producerade elen under blåsiga dagar – av de markarealer,.som förstörs av de nya vindkraftverken.

    Detta är tvärtemot den politik,. som Mp stod för när partiet var nytt – och som utmanade den då förhärskande tillväxtfilosofin inom både S och M – nämligen att vi måste spara ändliga råvaror till kommande generationer, vilket lockade väljare till Mp, Emellertid sköt MP-kritiken mot tillväxtfilosin ganska mycket över måleteft, eftersom ekonomisk tillväxt och ökat uttag av naturresurser inte är samma sak. Vi har dels den ökade förädlingsgraden hos varuproduktionen och dels det ökade utbudet av energin, vilket dock kräver ökad kvalitet (rätt spänning och frekvens hos elen).

    Medan S ochj M har lärt sig av kritiken från dåvarande Mp, vilket gör att Mp inte längre behövs. har Mp nu slagit in på rakt motsatt väg.- Det enda som Mp har kvar av sin urspungliga politik är kärnkraftmoståsåndet och den grova antisemitismen, stödet till palestinsk terrorism.Finns det ö.h.t något hopp om Mp? Ja, men det är inte stort. Det finns dock enskilda miljöpartister, som förstår att vi behöver kärnkraften. Hoppet om att förnuftet i energifrågan ska segra i V är dock ,något större.

    Fientligheten mot kärnkraften och den hysteriska klimatpolitiken har fördröjt utvecklingen av nya reaktorer, som återanvänder använt kärnbränsle, användning av kylvatten från kärmnkraften för för uppvärmning av växthus samt fjärrvärme i tätorterna, samt teknik för infångning av koldioxid och omvandling av densamma till nya motorbränslen (som kan användas i konventionella förbränningsmototrer) samt råvaror till industrin, vilka kan ersätta plasten.

    ”Återanvändning” var tidigare ett nyckelord för Mp, men har nu ersatts av ”alltför makten”. Mp kan inte nog klandras för både svikna ideal och för att ha lagt en förlamande hand över de partipolitiskt obundna folkliga miljörörelserna, som vill rädda hembygd och natur.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      ”Grön” politik är direkt skadlig. Det har visats i vårt land men kanske ännu mer extremt i Tyskland där man stänger kärnkraftverk och istället eldar med kol.

  3. Olle

    Det lustiga i det hela är att vissa politiker räknar på installerad effekt , oftast kommer dessa politiker från ett grönt flumparti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.