Bättre år 2024

Nästa år verkar bli ett bättre år. 2023 var ett riktigt dåligt år. Nu minskar inflationen och räntorna börjar förhoppningsvis att sjunka.

Hoppas också att det blir varmare då 2023 varit ett kallt år. Sen vår. Kall sommar och tidig vinter. Trots rapporter om värmerekord i media.

12 kommentarer

  1. kenth

    Nu när vårat stackars EU beslutat om att alla matrester skall sopsorteras från 1/1 blir det
    ett stort och kostsamt företag för alla matgrossister så det kommer nog tas ut
    på höjda livsmedelspriser orsaken är att den skall omvandlas till brännbar biogas.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Mycket vansinne. Helt fel att ha samma bestämmelser i hela riket då förhållandena är så olika.

    • Sven

      Det behövs även högre matpriser så även odlaren,uppfödaren ska överleva.Så höga matpriser får vi leva med .Så vi får nog prioritera upp maten lite och avvara lyxen lite istället

      • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

        Håller med om att bönderna måste få en bättre ekonomi så att de klarar sitt företagande. Vi måste ha en ökad självförsörjning på mat.

  2. edor vilhelmina

    Är det så det funkar, att det är bönderna / råvaruproducenterna som tjänar på höjda matpriser? Enligt vad jag förstått är det handeln som drar in storkovan. Sedan om matpriserna stiger till den grad att få har råd köpa maten när den håller på sina. Fisken har guldvärde idag, så länge den finns. Strömmingen rovfiskas för att tillgodose fiskodlingarna med mat. Är inte detta dårskap?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Verkar vara handlarna som tjänar pengar på höjda matpriser. Borde vara restriktioner på att rensa haven på fisk för att producera fiskmat.

    • sven

      Ska inte spela nån roll för vi exporterar ändå 2 055 MW just nu , så att höja priset på grund av Forsmark är bara skitsnack. Om nu staten tycker elpriserna är för höga kan de ju sänka priserna på deras eget Vattenfall för att konkurrera . Och varför ”ge” bort el till de stora serverhallarna som ägs av stora internationella koncerner

      • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

        Man kan verkligen ifrågasätta om det är rätt att vissa företag lockas till etableringar i Sverige med extremt låga elpriser.

  3. brorson

    Med fler reaktorer hade bortfallet av en reaktor haft procentuellt mindre betydelse. Med bättre förebyggande underhåll hade de oplanerade driftstoppen blivit både förre och kortare, Med lagerhållning av reservdelar inom området, så att man sluppit stå i kö hos tillverkarna, hade de oplanerade stoppen blivit ännu färre. Men kostnaderna för denna lagerhållning har ägarna inte velat ta p.g.a ständiga hot om nedläggning. Sossarna måste ge besked att det inte blir någon nedläggning efter ett ev. regeringsskifte. C och MP bör vara uteslutna som regeringspartier. V?
    Med sänkt reduktionsplikt kan befintliga värmekraftverk, som kan köras på biomassa som bränsle, i ökad grad användas som effektreserv.

    Med stränga vintrar, som vi nu har, minskar behovet av kemiska växtskyddsmedel – och längre somrar även i Norrlands inland, borde det vara möjligt att återuppta driften av nedlagda små jordbruk. Växtodlingen skulle därmed kunna bli en binäring till renskötseln, något som förekom under 1800-talet, före politiken ”lapp ska vara lapp”. Med minskad areal kalfjäll bör begreppet ”fjällnära skog” omdefinieras, så att den industriellt användbara skogsråvaran ökar utöver ökningen av växternas återupptag av koldioxid.

    MP bedriver krig mot naturen i stället för att samarbeta med naturen, tvärtemot den sparsamhet med energi och ändliga naturresurser, som utlovades i MP:s tidigare partiprogram. Inget annat parti har lurat sina väljare så grovt och skamligt som MP. Det enda som finns kvar av politiken från den tiden ä ratt kärnkraften ska läggas ner och Israel utplånas.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Håller med om att S är otydliga om kärnkraften. De måste bestämma sig och säga vad de tycker-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.