Bingo för Putin

Terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 Oktober och det krig som kom därefter spelar Ryssland i händerna. Världens uppmärksamhet flyttas från Ukraina till Gaza och Ryssland fortsätter sina terrorattacker mot hyreshus och barnsjukhus i Ukraina.

Kopplingen mellan Ryssland och Hamas blev uppenbar i veckan då höga Hamas ledare besökte Moskva och Ryska ledare. Vilken ytterligare terror planeras?

28 kommentarer

  1. brorson

    Fiendens fiende … Det sker farliga upptrappningar på flera håll i världen nu. De senaste var attacken mot den ryska Finska viken-hamnen Ust Luga. Det spekuleras det var en drönare, som kom från Estland och att Ukraina låg bakom. Så vitt jag vet har detta inte bekräftats av Ryssland, som endast nämner ”extern” orsak. Paasikivi säger att attacken visar att Ryssland har dåligt luftförsvar och att det bevisas även av att ukrainska drönare har skjutits ner nära Moskva, 70 mil från rysk-ukrainska gränsen.

    Vi vet dock inte hur länge den sistnämnda drönaren hade följts av det ryska luftförsvaret, som kanske ville veta vart den var på väg, innan den sköts ner, Ust Luga ligger bara en mil från rysk-estniska gränsen. En eldriven och därmed tystgående drönare, som flyger lågt är nästan omöjlig att upptäcka under den korta tid den befinner sig luften. Jag tycker, och det är jag inte ensam om att tycka, att Paasikivi förringar Rysslands militära förmåga. OM Ukraina låg bakom attacken mot Ust Luga, kan avsikten ha varit att provocera Ryssland att angripa ett Nato-land. Men det är en ren spekulation, och alltså inget vi vet säkert,

    Det torde därmed ligga i Rysslands intresse att flytta gränsen längre västerut, vilket om så skulle ske sannolikt skulle dra in Sverige i kriget. Putins agerande hittills visar att han undviker direkt konfrontation med NATO, vilket har väckt en del missnöje hos den ryska militären, Men å andra sidan har han aldrig tvekat att göra det han ansett nödvändigt, när han inte har sett några andra alternativ.

    Huthi-rebellerna, som stöds av Iran, behärskar nästan hela Jemen och därmed merparten av landets militära tillgångar. Syftena med angreppen mot civila fartyg från olika länder torde vara att stödja Hamas, destabilisera Egypten, som får anses väst-vänligt, genom förlusten av kanal-intäkter, framkalla varubrist och ekonomisk kris i Europa samt dra in USA i kriget. Amerikanska och brittiska stridsflygplan lyfter från Cypern mot Jemen. Vilket någon cypriotisk politiker befarar kan dra in Cypern i kriget.

    Och längre österut har vi Nordkorea, som tydligt förbereder sig för att invadera Sydkorea i skydd av egna kärnvapen, Samt Kina, som aldrig kommer tillåta något EU- eller Nato-land att ta över ryska naturtillgångar. Och i det syftet inte kommer att tillåta amerikanska baser på Taiwan. Det tror jag väger tyngre för Xi än rädslan för att Taiwan ska vara ett demokratiskt exempel för fastlandskineser.

    Vad som än sägs agerar både Putin och Xi ytterst försiktigt, men de är dock inga passiva åskådare, Och utvecklingen håller på att glida dem ur händerna, med allierade som de har svårt att kontrollera. Biden lever i det förgångna och tror att USA är oövervinnerligt.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Man kan väl inte säga att Putin agerar försiktigt. Han sprängde bomber i Moskva för att skapa kaos och själv få makten. Han bombade sönder Tetjenien. Han anföll Georgien och ockuperar en del av landet. Han bombade utan urskiljning i Syrien, städer som Aleppo totalförstördes. Han anföll Ukraina och bombar utan urskiljning. Staden Mariopol med en halv miljon invånare jämnades med marken och tusentals civila dödades.
      Det kan inte kallas försiktigt. Kopplingen mellan Ryssland och Hamas är skrämmande.

      • brorson

        Det beror på vad vi menar med ”försiktigt”. Jag skrev inte ”återhållsamt”. Om det verkligen hade varit en ”fullskalig” invasion 24 febr 2022, hade Ukraina som stat inte existerat idag. Men vi hade kanske haft ett krig direkt mellan Ryssland och Nato, vars medlemsstater kanske hade frågat sig ”Kommer det här att stanna vid Ukrainas västgräns?”.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          När Ryssarna invaderade den 24 Februari 2022 var ju avsikten att utplåna Ukraina som stat. Man trodde ju på en snabb seger och hade till och med tagit finkläderna med sig för segerfirandet. Avsikten är ju fortfarande att utplåna Ukraina son stat.
          Hade Ryssarna lyckats hade inte NATO kunnat göra något. Man har ju klart deklarerat att man inte kommer att strida aktivt i Ukraina, bara stödja landet politiskt, ekonomiskt och militärt.
          Men man kommer inte att stanna vid Ukraina. Nästa land blir nog Moldavien eller Georgien. Sedan kommer man att destabilisera baltstaterna och gå in för att ”rädda dom”.
          Ett USA under Donald Trump kommer att avsluta allt stöd till Ukraina och inte lyfta ett finger om de Baltiska staterna anfalls. Det är ju i det allvarliga läget vi befinner oss och som kräver en snabb svensk upprustning.

          • brorson

            Putin chansade nog på att Zelenskij skulle fly och ersättas av en ryss-vänlig regim. Vi är överens om att det behövs en snabb svensk upprustning.

  2. Jörgen K

    Det är ingen slump det vi bevittnat och bevittnar, och det är med terror som det utförs. Ser man Rysslands inblandning i Ukraina är det bara en del, Rysslands inblandning i Syrien och Libanon som alla ignorerat samt deras direkta inblandning i Sydafrika och andra Afrikanska länder går under radarn då allt fokus går ut på att försöka jaga judarna ut från Israel med hjälp av Iran. Alliansen mellan Ryssland och ljusskygga länder som Iran, Kina och Nordkorea stöds av enfaldiga i väst som inbillar sig veta allt, utan att ens satt sin fot någonsin i någon av dessa områden. Var är kunskapen och källkritiken?

    FN visar sig ha fullständigt misslyckats, i sin iver att vara neutral så har man ingett sig till att fungera som en marionett för politisk islamism och antisionism. UNIFIL skulle säkerställa neutralitetskorridorer mellan Israel och Libanon, 2023 har man aldrig tidigare sett så många militära anläggningar som Hizbollah med hjälp av Iran färdigställt. I Syrien är FN fullständigt handelsförlamad och Assadregimen med hjälp av Ryssland har dräpt drygt en halv miljon. UNRWA är idag en del av Hamas tillika ”hjälporganisationer” som verkat decennier efter decennier i området där full insikt om Hamas militära uppbyggnad. Rysslands inblandning i Sydafrika och ANC kräver mycket utrymme, men ”terror” är den gemensamma nämnaren. Frågan är varför FN som organisation nedlåter sig att agera marionett?

    Den här veckan närmar vi oss Förintelsens minnesdag, som markerar de allierades befrielse av Auschwitz och högtidlighållandet av minnet för de sex miljoner judiska män, kvinnor och barn som mördades av nazisterna och deras kollaboratörer.

    Men hur ska vi minnas Förintelsen – den händelse för vilken begreppet ”folkmord” myntades?

    Det är uppenbart att det judiska folkets fiender ser mycket annorlunda på Förintelsen och dess arv än resten av oss. Den här veckan kommer att vara ett tillfälle att fråga oss själva varför vi fortsätter att minnas Förintelsen, och vilka lärdomar den är tänkt att lära oss.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Förintelsen får aldrig glömmas bort. Man lär sig om det i skolan och det är viktigt. För mig blev allt så konkret och skrämmande när jag besökte Auschwitz. En ofattbar grymhet som är svår att ta in.

  3. brorson

    Ulrainska medier påstår nu att den ukrainska säkerhetstjänsten låg bakom attentatet i Ust Luga. Även Ryssland verkar nu peka ut Ukraina. Det är inte första gången ryska mål nära gränsen mot Estland har attackerats med – troligen – ukrainska drönare. Men jag har svårt att tro att drönare kan hu flugit hela vägen från regeringskontrollerat område i Ukraina till Moskva utan att upptäckas. Någon måste ju ha hört motorbuller, om så har skett.

    Att starta upp en manuell luftbevakning, är en omfattande operation som tar tid. Drönare har mycket större möjligheter än flygplan att flyga under radartäckning. Inom parantes vill jag säga att i Sverige lever vi farligt, så länge vi inte har ett fungerande system för upptäckt av fientliga drönare. Erfarenheterna från drönarkriget Ryssland–Ukraina ställer enligt min mening den svenska försvarsplaneringen på huvudet -i sanden.

    Om de ukrainska drönare, som skjutits ner strax före centrala Moskva, inte har startat från Ukraina, varifrån har de då startat? Kanske från en landsväg i Ryssland. När kn bil väl har lyckats korsa gränden, kan den sannolikt köra långt in i Ryssland, utan att väcka misstankar. Och dessutom kan lasten ha bytt bil längs vägen

    Israel avvisar förslaget till tvåstatslösning, Den brittiska regeringen fantiserar om att det är enda vägen till en hållbar fred. Det tror jag inte alls på. Det är kanske en snabbväg till en kortvarig fred, varunder Hamas kan återhämta sig i Gaza och Hamas eller liknande kommer att upprätta en fascistisk diktatur även på Västbanken. Dessutom är de palestinska områdena alltför ekonomiskt sammanflätade med Israel för att kunna fungera som en självständig suveräna stat, Att ingen har kommit på ett bättre alternativ till något riktigt dåliga, gör inte det riktigt dåliga till något bra.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag har länge trott och hoppats på en tvåstatslösning men det verkar helt omöjligt. Hamas och palestinier i allmänhet vill ju inte ha en tvåstatslösning utan man vil utplåna staten Israel och upprätta en islamisk diktatur. Det är inte underligt att Israel kämpar emot. Det gäller överlevnad.

    • Jörgen K

      Ryssland som krigsmakt förlitar sig på Iran och Nordkorea, det enda de kan mata in är mer soldater som förbrukas fortare än de utbildas, den ekvationen är otvetydig.

      Gaza, Judéen och Samarien är och förblir något som säkerhetsmässigt måste kontrolleras av Israel under mycket lång tid framöver. Under tiden kan nog de enfaldiga springa runt och föreslå olika lösningar, på samma sätt de har hållit på i decennier redan, utan något som helst resultat.

      I samma ögonblick som Mahmud Abbas slutar dricka kaffe imploderar Judéen och Samarien, det är med den bakgrunden och förhoppningen Hamas startade vad de ännu inte förstått innebörden av. Israel hinner med all sannolik avväpna Gaza och delar av Judéen och Samarien i tid, vilket är det enda alternativet för fred i regionen.

      Hamas som Putinisten Kajsa Ekis Ekman påstår vara en ”välgörenhetsorganisation”, de är som Socialdemokraterna, säger hon. Är det så illa att enfaldigt folk får utrymmet på första sidorna i media per automatik?

      I dag kan man på nyheterna se bilder från Ecuador på 68 gripna liggandes på gatan i underkläder. För en tid sedan sågs tillfångatagna Hamasmedlemmar på samma sätt, men hur beskrevs det i media? Med vilka ord? Till och med António Guterres kommenterade detta med kraftuttryck, varför uteblir likvärdiga reaktioner idag?

      Någon skillnad i sak är det inte, vilket visar hur antisemitism och antisionismen fungerar i detta land. Sorgligt skrämmande!

  4. brorson

    ”EU:s medlemsländer överväger konsekvenser mot Israel om landet håller fast vid sitt nej till en palestinsk stat, rapporterar Financial Times. Inför måndagens utrikesministermöte i EU har alla medlemsländer ombetts att komma med förslag till åtgärder för att få Israel att gå med på unionens fredsplan.”

    EU är berett att kasta Israel åt vargarna och göra hela Israel till ett nytt Auschwitz för att förverkliga drömmen om EU:s östutvidgning (i praktiken ett nytt Stortyskland, styrt av EU-sossar) Den stora skillnaden mellan Israel och Ukraina är att om Israel utplånas som stat så utplånas de israelska judarna som folk, Om Ukraina utplånas som stat, så utplånas inte ukrainarna som folkslag, utan bara den påklistrade ukrainska nationalismen, Skillnaden mellan ukrainare och ryssar är inte större än mellan svenskar och norrmän. Den rysk-ortodoxa kyrkan grundades i Kiev, inte i Moskva. Och samma sak torde gälla den ryska nationen. Men sedan kom ju mongolerna och erövrade hela Kiev-riket, som de delade upp på olika khanat. Mongolrikets västgräns gick ungefär vid baltstaternas östgränser, vilket gör att deras historia skiljer sig avsevärt från Ukrainas.

    EU och NATO borde tvinga Zelenskij och Putin till förhandlingsbordet med ett tydligt besked till Putin: ”Upphör inte du med stödet till Hamas och andra fiender till Israel, så upphör inte vårt stöd till den ukrainska militären.”.

    Nog borde det väl vara möjligt att konstruera något slags förbundsstat med Västbanken och Gaza som autonoma regioner, med viss självstyre, i Israel? Och nog borde man kräva att en sådan lösning, stöds av Ryssland, som för egen del inte varit främmande för att annektera territorier utanför sina egna gränser för sin egen säkerhets skull? I synnerhet som inga andra länder, varken Jordanien eller Egypten, gör anspråk på dessa territorier.

  5. brorson

    Från flyktingar kan man ibland få en helt annan historia, än den vi serveras av svenska medier och experter på utrikespolitik. För tio år sedan började en jugoslavisk kvinna jobba i vårat café. Hon hade kommit som flykting från det fria och demokratiska (?) Kroatien (numera EU-medlem) till Serbien, där hon bott några år. När hon hörde att vi pratade om krigen i ex-Jugoslavien blixtrade hon till och sa ”Det är inte sant”. Hon hade varit gift, men ville inte berätta vad som hänt med hennes man. Av de ledtrådar hon gav, tid och plats, anar jag vad som hänt. Det var nämligen där och då, som de kroatiska ”frihetshjältarna” genomförde den näst värsta massakern på den serbiska minoriteten i det kroatiska befrielsekriget, Hela historien har tillrättalagts inför Kroatiens EU-inträde.

    Pågår något liknande i Ukraina? Vem är Zelenskij, den gode? Och vem är Putin, den onde? Sedan Kroatien ”befriats” flyttade det jugoslaviska inbördeskriget över till Bosnien, där mellan 2.000 och 6.000 mujahedin till den bosnisk-muslimska befrielserörelsen, En del av dessa kom från de muslimska provinserna Tjetjenien och Dagestan i Sydryssland, där världens första kalifat sedan medeltiden utropades efter mujahedins återkomst. Sedan upproret slagits ner, våldsamt i Tjetjenien, mindre våldsamt i Dagestan, skedde flera sprängdåd i Moskva, Som NU påstås vara anstiftade av Putin.

    Jag tvivlar inte alls på att Ryssland stöder både Iran och Hamas. Men kan det inte vara ett pris, som Putin har betalat för att få fred på hemmaplan – och naturligtvis också för att få friare händer i Ukraina? Varken Tjetjenien eller Dagestan har varit sovjetrepubliker och har därför – till skillnad mot ex-vis Ukraina och Georgien – fortsatt att tillhöra Ryssland efter Sovjetunionens upplösning

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag träffade en kroat som berättade när serberna stod på höjderna ovanför och sköt ner i staden. Visst har hemskheter begåtts på båda sidor. Nu har slovener, kroater och serber egna stater. Problemen kvarstår i Bosnien där befolkningsgrupper är så blandade. Krafter finns som vill splittra folk som tidigare levt i fred sida vid sida.
      Om vi bara håller fast vid den världsordning som upprättats efter andra världskriget kommer vi långt. Samtliga stater som är medlemmar i FN har rätt att leva i fred. Gränser får inte ändras med våld. Om det respekteras så hotas varken Ukraina eller Israel av utplåning.

  6. brorson

    Det var inget tillfälligt möte med den person, som jag refererat till. I så fall kunde det ha varit en propgagandalögn. Men vi har träffats nästan dagligen under flera år. Det var inte första gången jag träffat en kvinna från det landet. Men den kvinnan tillhörde majoritetsfolket i det landet och hon försökte inleda en relation med mig. Men det gillade inte av personer i hemlandet, eftersom de redan hade bestämt vem hon skulle giftas bort med. Mördare skickades till Sverige.

    7 april 1971 mördades den jugoslaviska ambassadören i Stockholm av kroatiska ustasa-extremister. Ambassadören hade förgäves försökt förmå svenska regeringen att stoppa de kroatiska extremisternas övervakning och förföljelse mot jugoslaver i Sverige. Ett år senare kapades ett svenkt flygplan, som just startat från Göteborg och passagerarna togs som gisslan. Efter förhandling med justitieminister Lennart Geijer, släpptes mördarna i utbyte mot gisslan.

    Vilket ledde till mycket dåliga relationer mellan Jugoslavien och Sverige, som tvingades inför en lag mot utländsk terrorism. Femton år senare mördades den svenska statsministern Olof Palme. Under det första förhöret, som sedan smusslades undan, med Lisbeth Palme berättade hon att statsministerparet varit övervakade av kroatiska extremister. Sedan Kroatien blivit medlem i EU belönades ambassadmördaren, som dött i det s.k. befrielsekriget med en staty i Zagreb.

    Må vara att den svenska regeringen saknade erfarenheter av gisslan-situationer. Men var Geijer verkligen rätt förhandlare? Han hade nämligen sänkt straffen från 2 / 3-delar till 1 / 2-delar mot betalning av landets grövsta brottslingar i form av gratis prostituerade. Vilket hela regeringen visste. Och som jag, som då var aktiv S-medlem, visste genom en bekant till en av ministrarna. Först 20 år senare blev saken offentlig,

    När ambassadmördarna greps ropade de ”Leven Ante Pavelic. Leve Oberoende staten Kroatien, som var den officiella benämingen på den nazi-styrda delen av Jugoslaven under andra världskriget, vilken omfattade Kroatien, Bosnien och delar av Serbien. Pavelic var regeringschef. Minst 800.000 judar, romer och serber avlivades i kroatiska koncentrationsläger. Jag saknar uppgift om mördade bosniska muslimer. Men om de skonades, kan det bero på samarbetet mellan Nazitysland och de s.k. befrielserörelserna i
    Mellanöstern mot Västmakterna.

    Jag har inte förnekat de grymheter som begick främst i Bosnien av frm serbiska armén och rena gangsterrörelser som samarbetade med denna. Men jag tycker att uppstyckningen av Jugoslavien, som utfördes av inhemska extrem-nationalister med EU-stöd liknar en genera repetision inför en kommande uppstyckning av Ryssland. Att det vore önskvärt har framförts av bl.a. Hugo von Essen, som är något slags expert, i en frågespalt i Expressen i mars 2022. Skurkar finns nog inte bara på den ena sidan.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jugoslavien var ju en konstruerad statsbildning. Nu är det ju främst serbiska nationalister som hotar freden.

  7. brorson

    Såvitt jag vet beviljades de tre baltiska staterna utträde ur Sovjetunionen enligt Sovjetunionens konstruktion, strax före unionens upplösning, Detta fick till följd att överste Dudajev, som var stationerad i Estland, fick åka hem till Tjetjenien, där han utropade Tjetjenien – som till skillnad mot de baltiska staterna inte var någon egen sovjetrepublik utan en del av sovjetrepubliken Ryssland. Så började det första Tjetjenienkriget, som slutade 1995. Samma är som kriget i Bosnien slutade.

    1999 började det andra Tjetjenienkriget och det blev ännu blodigare än det första. Mujahedin.-krigare, som kommit hem från Bosnien, torde ha spelat en avgörande roll, och nu gällde upproret inte bara nationell självständighet utan upprättandet av en hårdför islamistisk diktatur. Om det hade lyckats, hade det antagligen fått svåra konsekvenser för hela Europa. Den tredje fronten som öppnades, med sannolikt deltagande av samma Muhahedin-krigare från Bosnien, och Tjetjenien var Islamiska Staten i Syrien och Irak – det hittills värsta hotet mot världen.

    Är Gaza den fjärde fronten? Jag tycker mig i varje fall se stora likheter mellan slaget om den tjetjenska huvudstaden Grosny, med ohyggliga civila offer, och Gaza. Om Putin, som kallats till Moskva eftersom den gravt alkoholiserade presidenten, Jeltsin, inte klarade situationen, hade befallt de ryska styrkorna att segra till varje pris, fördöms. är det väl inte konstigt att Palestina-sympatisörer fördömer Nethanyahu på samma sätt? Om de extrema islamisterna var utan skuld till kriget i stadsmiljö i Grosny, så är de väl utan skuld till kriget i stadsmiljö i Gaza. Har de inte använt civila som mänskliga sköldar i båda fallen?

    Den bestämmelse i Sovjetunionens konstitution, som användes för de baltiska staternas utträde, torde aldrig varit avsedda att komma till användning, eftersom Sovjet var en enpartistat och partiet förutsattes att motsätta sig varje försök till utträde. Men vi som följde utvecklingen minns hur den estniska sektionen av Sovjetunionens kommunistiska parti ombildades till ett nationellt kommunistparti och stödde utträdet ur unionen. Är det då sannolikt att Estland eller någon annan baltstat blir nästa efter fred i Ukraina? Det skulle strida mot den tolkning – rät eller fel – av rättsläget, som Putin torde göra för att rättfärdiga kriget i Ukraina.

    Under Sovjettiden torde det ha funnits både administrativa och maktpolitiska skäl för att ändra gränser mellan sovjetrepublikerna och ska vi dessutom blanda in gamla fredsavtal under tsrartiden blir det hela en himmelsk röra. Dessutom finns ett fredsavtal mellan Lenin och tyska riket alldeles i slutet av första världskriget, varigenom det blivande Sovjetunionen avstod stora territorier i Östeuropa.

    Om man vill riva upp dess gamla fredsavtal, så har både Turkiet och Polen rätt till stora områden i Ukraina och Litauen till stora områden i Vitryssland (Belarus). Och Åland bör kanske lämnas tillbaka till Sverige.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Putin har ingen respekt för ingångna avtal. Ukraina lämnade ifrån sig sina kärnvapen mot att Ryssland, USA och Storbritannien garanterade landets gränser. Hade man behållit sina kärnvapen hade nog Ryssland aldrig vågat anfalla.

      • brorson

        Om Budapestmemorandument avses med ”ingångna avtal” så har jag läst den engelska versionen av det avtalet. Vad jag kan minnas sägs ingenting om var dessa gränser finns. Mitt intryck är att man hade bråttom att komma fram till ett avtal om kärnvapnen och sköt gränsfrågan på framtiden.

        Israel kräver rätt att existera innanför ”säkra och erkända gränser”. Så länge det inte accepteras från den palestinska sidan och dess allierade är varje diskussion om tvåstatslösning dimridåer. Det är en helt riktig iakttagelse att varken Israel eller palestinierna vill ha två stater.Israel vill inte ha en stat, vars ledning är fast besluten att utplåna Israel och fördriva eller förinta alla israeliska judar, alldeles inpå sina gränser, Och palestinierna vill ha en enda stat ”from the river to the sea”. Kan det missförstås? En tvåstatslösning skulle möjligen kunna vara ett etappmål.

        Hörde Jonas Sjöstedt, V, i debatten med Corazza-Bildt med stark övertygelse i tonfallet kräva ett slut på ”ockupationen”. När andra är SÅ övertygade, blir jag mindre övertygad. Och därför frågar jag nu om det någonsin har funnits någon palestinsk stat. Och om en stat, som aldrig har funnits kan vara ockuperad. Jag har inget enkelt svar på de frågorna.

        • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

          Om du inte vet var Ukrainas gränser är så kan du ju titta på en karta. Finns gott om dem.

          • brorson

            På nutida kartor går gränsen mellan Polen och Ukraina där Stalin har bestämt att den ska gå. Polen, som då var under sovjetisk ockupation, hade inget att säga till om. Stalin avvisade eventuella brittiska invändningar med att det var ett brittiskt förslag från första världskriget.

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Du sprider hela tiden den ryska propagandan där Ukraina inte är någon riktig stat. Det ukrainska folket är nu mera sammansvetsat är någonsin för att försvara sitt land mot det ryska försöket till erövring och ockupation. Därför att de vet att en rysk ockupation leder till utplånande av det ukrainska språket, och kulturen. Det leder till deportationer och massmord. Det vet man i de Baltiska staterna för att de har fått känna av det.

  8. Ove

    Det är väl rätt så solklart att Putin ligger bakom Hamad attack, allt för att flytta focus. Förstår inte vad skillnaden är på folkmord, det sker väl i Ukraina också. Världen håller på att glida över till kommunismen. Är det det vi vill ha ?
    Jag förstår Israel fullt ut. Jag skulle också tagit till vapen om min familj blivit halshuggen och våldtagen, könsstympad.
    Bara synd att inte Sharon lever.

    • brorson

      Folkmord är ett väl definierat begrepp i internationell rätt. Det är solklart att Israel inte begår folkmord i Gaza. Den, som vill anklaga Israel för brott mot internationell rätt i Gaza bör försöka med andra brottsrubriceringar, men jag kan inte se att Israel som stat har begått något av de brotten heller, möjligen enskilda israeliska soldater. Men det bör, om något sådant skäligen kan misstänkas, prövas i israelisk domstol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.