Orban ljög

Turkiets parlament har nu godkänt Sveriges anslutning till NATO. Det är bra. Nu återstår bara Ungern. Premiärminister Victor Orban har vid upprepade tillfällen sagt att Ungern inte ska bil sist med erkännandet. Nu är det uppenbart att Ungern blir sist och att Orban ljög. Tragiskt med ett land som hela tiden dansar efter Rysslands pipa.

10 kommentarer

  1. Robin

    De sk ”nationalisterna” håller ihop. Inget nytt. Vi vet även vilka i Sverige som har haft och har mest samröre med Putin o Orban. Och hur mycket man kan lita på dem (även om många tydligen inte fattar.)

  2. brorson

    Det finns fortfarande chans att Ungern hinner före. Biden har fortfarande inte uppfyllt löftet om F16 till Turkiet. När Erdogan såg att det finns inga gränser för svenska politikers vilja att förödmjuka sig själva, har han inte tvekat att utnyttja det för att pressa eftergifter från Sverige. Och nu ska Kristersson träffa Orban för att….? Varför inte skicka Bush, som har en omvittnad ”flexibel” inställning till sanningen? Enligt Billström har Orban ”ställt ut löften till omvärlden”, Vad är det om inte snömos direkt från ugnen?

  3. brorson

    Enligt nyheterna har Erdogan nu skrivit på, men dokumenten har ännu inte överlämnats. Enligt SVT:s reporter beror underskriften på att Biden har uppmanat kongressen att godkänna flygplansaffären. Svenska politikers fjäsk för Erdogan tror jag inte har spelat någon större roll, men har hjälpt Erdogan att vinna poäng inrikespolitiskt.

    Varenda marknadsbesökare, men inte ledande svenska politiker, vet att priset höjs när kunden visar sig beredd att betala hur mycket som helst för en åtråvärd vara. Och nu har Billström tagit på sig skulden för den förra regeringens (den nuvarande oppositionens) klavertramp gentemot Ungern. Billström försäkrar att ingen svensk politiker har talat illa om Ungern. Men jag har ju själv hört Magdalena anklaga Kristersson att följa ”Orbans handbok”. Finns ö.h.t. en sådan handbok? Det har jag i varje fall inte hört någon från den nuvarande regerignen säga. Att hela tiden peka på Ungern som ett dåligt exempel är väl att tala illa om Ungern?

    Jag hoppas verkligen, när Kristersson nu ska träffa Orban, att han gör klart för denne, att den nuvarande svenska regeringen inte står bakom Magdalenas angrepp på den ungerska demokratin, ungrarnas rätt att bestämma i sitt eget land och välja den regering de själva vill ha, även om det inte faller svenska övre medelklass-sossar på läppen.

    Dessutom finner jag det anmärkningsvärt att oppositionen har så lite kritik mot den nuvarande regeringen att man spelar på främlingsfientligheten. Det kan man göra för att Ungern är ett kristet land. Hade man vågat säga samma sak om ett muslimskt land, ”Erdogans handbok”?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Den Ungerska regeringen är ett problem i EU och NATO när den hela tiden sprider rysk propaganda och agerar bromskloss i ryskt intresse.

      • brorson

        Nu har ju Kristersson själv sagt att han gärna träffar Orban, men att det inte blir förhandlingar om villkor för ett ungerskt ja till Sverige, vilket jag tycker är helt rätt av Kristersson. Den linjen borde regeringen ha följt redan vid mötena med Erdogan. Men det är väl bra att regeringen har lärt sig av misstagen. Vad jag däremot fortfarande är kritisk mot, är att den nuvarande regeringen genom Billström tar på sig ansvaret för oppositionens klavertramp, när man har dragit in Ungern i en inrikespolitisk debatt, som inte ens har handlat om Ungern. Regeringen har ju inga befogenheter att förbjuda oppositionen att säga vad den vill, men då ska regeringen inte heller göras ansvarig eller ta på sig ansvaret för allting som oppositionen säger.

    • Mique

      Orbans ungern är absolut inte ett bra exempel, då det gäller demokrati och åsiktsfrihet, Orban och Erdogan är lika stora kålsupare i det avseendet. För mig är det obegripligt att Sverige hyr ut, ett mindre antal Jas 39 C/D stridsflygplan till den ungerska staten.

      • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

        Vi kan ju avbryta uthyrningen och flyga planen till Ukraina. De behöver dem bättre.

        • Mique

          Jag håller fullständigt med dig, gällande JAS-planen! Jag håller även fullständigt med dig, då det gäller signaturen ”Brorson”! Youtube-kanalen ”Duran” som signaturen ”Basic Rules” ständigt hänvisar till, står rysk statskontrollerad media mycket nära, ”Duran” är ökänt bland västerländsk media för att använda sig av konspirationsteorier, ”plocka körsbär”-retorik, falska fakta och plagiat av högerextrema texter! ”Duran” är registrerat på Cypern, men är med står sannolikhet, en skapelse av det ryska propagadamaskineriet.

          • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

            Vi måste vara medvetna om ett starkt påverkantryck från Ryssland. Våra myndigheter har varnat om det men alla svenskar förstör nog inte vilken situation vi befinner oss i.

        • Mique

          Förtydligande gällande ungerska flygvapnets fjorton Jas 39 C/D. I februari 2017 skrevs ett hyra-och-köp-avtal mellan svenska och ungerska staten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.