Allsköns funderingar om politik

BIDRAGSBEDRÄGERIER

Polisanmälningar om misstänkta bidragsbrott från kommuner men även myndigheter som Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten leder sällan till att någon lagförs.

Olika nyhetsmedier rapporterar om det utbredda fusket med statsbidrag, som innebär att staten varje år förlorar 14 – 30 miljarder. Varje svensk förlorar därigenom 1 500 – 3 000 kr varje år. Att kalla detta ’bidragsfusk’ är missvisande. Eftersom det handlar om så många miljarder varje år, bör det istället kallas ’bidragsbedrägeri’.

Jämfört med 2022 ökade bedrägeri- och bidragsbrotten 2023 med närmare 20%. Dessvärre klarar inte Polisen av att hantera dessa omfattande brott. 2023 polisanmäldes över 12 000 misstänkta ’bidragsbrott’, men majoriteten leder inte till någon åtgärd utan läggs ner enl TT. Av de 129 fall som Pensionsmyndigheten ifjol anmälde, ledde bara ynka 2 fall till åtal. Stefan Lundberg på polisens nationella bedrägericentrum säger att det saknas resurser att utreda alla anmälningar. Han säger också att fokus ska ligga på att förhindra felaktiga utbetalningar och där lägger polisen ner stora resurser i samverkan med utbetalande aktörer.

I DN 18/3: ”Rekord i bidragsfusk bland utlandssvenskar. Fuskande svenskar utomlands plockar hem barnbidrag, föräldrapenning och bostadsbidrag för enorma summor.”

F d Hollywoodfrun Gunilla Persson var t ex skyldig svenska staten en stor summa pengar för att hon fortsatt ta emot flera olika bidrag från Försäkringskassan, trots att hon flyttat från Sverige till USA. När hon var med i Melodifestivalen, slog Kronofogden till och beslagtog väskor, smycken m m från hennes hotellrum. Persson blev mäkta upprörd men gick enl uppgift senare med på att betala sin skuld till Sverige.

Ett flagrant exempel på ’birdagsbedrägeri’ (ett resultat av svensk ’tillit’, ’naivitet’ el ’resursbrist’?) är Najah al-Shammari, Iraks försvarsminister 2019 – 2020 och misstänkt för flera grova bidragsbrott i Sverige. Han kom till Sverige 2009, ansökte då om permanent uppehållstillstånd och beviljades det 2011. När det avslöjades att han också hade medborgarskap i Sverige, vaknade myndigheterna och började utreda honom för grovt bidragsbrott. Trots att han var bosatt i Irak och avlönades av irakiska staten, tog han ut bidrag från Sverige, då han sjukskrivit sig här under flera år. Sedan 2019 har han därför varit efterlyst, anhållen i sin utevaro i nästan 1½ år, misstänkt för flera år av grova bidragsbrott i Sverige. För några veckor sedan anlände han till Arlanda. Där greps han av polisen. Hur många fler sådana bidragsbedragare har vi missat?

Som folkbokförd medborgare ska man själv anmäla till Skatteverket och folkbokföringen om man flyttar utomlands samt till Försäkringskassan om man har förmåner och bidrag därifrån. Gör man inte det blir det svårt för myndigheten att ha full koll”, säger Thomas Falk på Försäkringskassan. (TT 18/3)

Dessa bedrägerier har förekommit i åratal. En asylsökande man från Marocko greps t ex 2019 för rån och misshandel på Centralen i Malmö. Det visade sig att han hade utvisningsbeslut, fått sin ålder uppskriven med 7 år och hade 8 olika identiteter, som han använde i kontakt med myndigheter. Det har i många år varit känt att nästan hälften av alla asylsökande har flera identiteter, något som också irakiske försvarsministerns bedrägeri visar.

”Skatteverket har t ex sett att 30-50% av de asylsökande registrerat olika personuppgifter hos olika myndigheter. Terroristen Akilov, som uppehöll sig illegalt i Sverige, visade sig ha använt mer än en identitet. Nu avslöjas att Iraks försvarsminister och hans familj lyfter stora bidrag från svenska välfärden, också det genom dubbla identiteter.

Skatteverket har varnat för att dubbla eller multipla falska identiteter utnyttjas för omfattande bidragsbrott och grov kriminell verksamhet.

Ansvariga för kontrollverksamheten vid Skatteverket har konstaterat att frågan om flera falska identiteter inte prioriteras, eftersom det inte anses som grov brottslighet av varken myndigheter eller politiker.” (SvD 7/4-16).

Patrik Engellau, Det Goda Samhället, skrev 19/2-20 följande krönika:

För tolv år sedan presenterades den statliga utredningen SOU 2008:74 Rätt och riktigt av Delegationen mot felaktiga utbetalningar. Delegation bedömde att uppemot fem procent – 20 miljarder kronor hade utbetalats felaktigt.

I december förra året kom en ny statlig utredning i samma ärende med sitt slutbetänkande. Den här gången hette betänkandet SOU 2019:59 Samlade åtgärder för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen och delegationen Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen.

Fortfarande ligger de felaktiga utbetalningarna runt fem procent i intervallet 11 till 27 miljarder kronor med 18 miljarder som bästa tips. Utredningen kommer med 118 sidor förslag, till exempel att samordning mellan myndigheterna organiseras bättre, att ett råd inrättas för att statens ska få en helhetssyn på problemet, att omfattningen och orsakerna till felaktigheterna följs upp, att AI utnyttjas, att regelverk säkras och ”ett särskilt stödmaterial tas fram”, att åtgärder vidtas för att ”tillförsäkra att felaktigt erhållen ersättning inte ger pensionsrätt”.

”När ingenting verkar ha hänt på tolv år och staten måste utreda samma sak ytterligare en gång och – på drygt 1 700 sidor utredning! – kommer fram till ungefär samma sak misstänker jag att den inte vill göra något åt problemet. Eller rättare sagt att den tycker att det är jobbigare att göra något åt problemet än att leva med det. Observera att det faktiskt vore jobbigt för staten att uppfylla den senare utredningens 118-sidiga åtgärdslista – som antagligen är meningslös men det kan ju inte staten veta – medan det inte är något jobb alls för staten att skicka en räkning på 18 miljarder kronor till skattebetalarna.         Engellau”

SvD 5/4: SKR: Kommuner slutar polisanmäla om bidragsbrott

”Polisanmälningar om misstänkta bidragsbrott från kommuner men även myndigheter som Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten leder sällan till att någon lagförs.” 

-Det är inte så konstigt då det är ytterst få av de här bidragsbrotten som anmäls som utreds av polisen. Utan utredning, inga åtal. Utan åtal, ingen lagföring, säger Christina Kiernan, samordnare för välfärdsbrott på SKR.

Hur kan dessa årliga och omfattande miljardbedrägerier tillåtas fortgå år efter år?

35 kommentarer

 1. Gunmari Palmquist

  Ja, det kan man inte förstå?
  Brist på ork? Tid? Intresse? Lathet?
  ”Man” får ju sin lön ändå utan att ge sig in i frågor som är obekväma,
  Det krävs mod, intresse, vilja och tid för att engagera sig i dessa frågor och det tycker ”man” inte att det är ”värt”. 🤯troligen. Så vi får troligen dras med eländet år efter år.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Dessvärre har du nog rätt i dina gissningar. Sen kan det hos vissa politiker/partier finnas en ovilja att stöta bort sin ’valboskap’.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Och så krävs det ledarskap, ansvarskänsla och att inte sätta makthunger och egenintresse framför allt annat.

 2. Basic Rules

  ja, vi har varit naiva.. Punkt, vad har hänt sen.. inget.
  Enbart personer som ”respekterar våra traditioner, språk, kultur och historia” bör får bosätta sig i landet, menar Rysslands president. Vem har sagt dessa självklara och kloka ord ?
  Förslag…

  • Sund (inläggsförfattare)

   SD är trots motstånd och kritik nog det enda partiet som klart och tydligt sagt ’dessa självklara och kloka ord”.

  • Mique

   Jimbo The Kid äter inte inlagd sill, kräftor eller surströmming! Jag som är invandrare högskattar de tre traditionella svenska maträtterna! Är jag därmed mer ”svensk” än Jimbo The Kid? Vad äter du för flingor/musli till frukost?

 3. brorson

  Ministrarna börjar alltmer uppföra sig som en överhet, som mästrar sina väljare. Ulf-Britt Kristinadotter (hen har väl bytt namn) uppför sig inte som en statsminister bör, utan som en prästfru i den avfälliga (S)venska kyrkan, som fjäskar för allehanda sexuella minoriteter, som om de alla vore nyupptäckta djur, som inte kan styra sina beteenden.

  ”Lina Axelsson Kihlblom, historisk som Sveriges första transperson på en ministerpost, sågar debatten om den nya könstillhörighetslagen. I en intervju med GP kritiserar hon särskilt den debattartikel som 54 samhällsdebattörer skrev tidigare i veckan. – Jag undrar om det är Margot Wallström eller Agnes Wold som ska avgöra om jag är kvinna tillräckligt. Lever jag upp till deras krav för att få vara kvinna eller kvalificerar jag mig inte? säger tidigare S-ministern.”

  Vad dessa översexualiserade politiker, som tydligen aldrig har vuxit ifrån puberteten, har missat, är att man inte alls behöver uppföra sig som en kvinna för att vara kvinna. Det är liksom medfött. Och varför ska just de sexuella minoriteterna särbehandlas? Det är ju ren rasdiskriminring. Ett afrikansk par (en man och en kvinna) har flyttat till Sverige och fått barn här. Sonen har inget emot att vara en man, men så var det det där med hudfärgen. Varför får han inte byta till ”juridisk vit”?

  När regeringen har satt lönegolvet för utlandsrekryterad arbetskraft, för att de ska få arbetstillstånd, alldeles för lågt. för att arbetslösa som redan finns i landet, inte ska konkurreras ut av nyimporterad billig arbetskraft, skyller arbetsmarknadsminister på de arbetslösa. Och då vill regeringen tvinga ut sjuka ut sjuka i arbete, utan en tanke på att arbetsgivarna föredrar full friska arbetssökande framför utförsäkrade sjuklingar.

  När Trafikverket inte har upphandlat beredskap för plogning och halkbekämpning, skyller infrastrukturminster Andreas Carlsson på att bilisterna redan har bytt till sommardäck, trots att ovädret slog till första dagen verkstäderna hade öppet efter 1 april, som var första dagen som det är tillåtet att köra med sommardäck.

  I en TV-debatt med Nooshi Dadgostar, V, för några veckor sedan, tillbakavisade Carlsson all kritik mot Trafikverket., Som nytillträdd arbetsmarknadsminister öste arbetmarknadsminister Johan Pehrsson beröm över Arbetsförmedlingen, för ”det fantastiska jobb” den gör.- Detta är två av Sveriges mest dysfunktionella myndigheter. Med dessa menlösa minstrar som mästrar sina väljare i stället för att ta itu med problemen, kan det bara bli ännu sämre.

  Lika insiktslös och benägen att skylla ifrån sig. är socialförsäkringsminstern, som inte har kommit på det enklaste sättet att stoppa de felaktiga utbetalningarna. Men hon är väl fullt upptagen med hela havet stormar inom hennes parti,. M. Tvinga bidragstagarna att söka o sina bidrag åtminstone varje år. Samt skicka utbetalningsbesked varje månad med eftersändningsförbud. Varigenom den utbetalande myndigheten skulle få tillbaka breven, med upplysningen ”Adressaten bor ej på denna adress”, Dyrt för staten? Nej, Postnord begär nu över 200 miljoner för att täcka förluster p.g.a. färre brev, som ska delas ut.

  .

 4. Drutten

  Ja som sagts tidigare så lever vi svenskar i paradiset…..Sverige de kriminellas paradis kommandes från jordens alla hörn. Och varför jo det är ju tillåtet i detta arma land dåraktiga land med skruvade politikerhjärnor och slutet har vi inte ännu sett. Kanske behöver vi ett 3e världskrig för att landet och svenskarna ska bli härdade och sluta vara så jäkla politiskt korrekta.

 5. brorson

  ”Och en statsminister som så till den grad trivs med mingel och strålkastarljuset att han till och med dyker upp i Solsidan med hela familjen på Fredde och Mickans sons studentskiva. Men det lär väl inte hamna i historieböckerna…” Detta har en annan VK-bloggare skrivit. Se Britta-bloggen. som även avslöjar att kändisvärlden skäms för Jonas Gardells vördnad för statsministern. Det visste jag inte. Jag trodde att statsministern böjt knä inför den av våra ledande politiker utnämnde hbtqi-kungen Jonas Gardell. Tro inte att homo-kollektivet har fått rösta om vem de ska företrädas av. Jag menar dem. som inte tjänar en massa kosing på att bete sig avvikande, utan kämpar för att bli accepterade som dem,. de är,. alltså vanliga människor, som är som folk är mest.

  Och hur vore det om statsministern försökte samordna regeringsarbetet, som är uppdelat på tre olika partier, i stället för att göra tilllfälliga utflykter från sitt elfenbenstorn för att kräva aboslut lydnad av regeringspartierna,. för nu ska den där vänsterradikala lagen,. som den förra regeringen inte lyckades genomföra. ängligen genomföras – med stöd av oppositionen. Som även dem är splittrad i frågan.

  På tal om den splttrade oppositionen, har sossarnas ekonomisk-politiska taleskperson, Mikael Damberg, sagt någonting viktigt, som statsministern borde ta till sig och genomföra. i stället för att fjäska för låtsasradikale kändisar. Damberg har föreslagit att fler näringsförbud ska utdelas, för att göra det svårare att använda företag som täckmantel för kriminell verksamhet, att revisionplikt ska införas för alla företag, samt att den som vill registrera firma, ska inställa sig personeligen, för att minska möjligheten att registera firma i falskt namn.

  Vilket dock i högsta grad kommer att underlättas med den lag,. som statsministern nu försöker driva igenom och gör det möjligt för kriminella att byta identitet hur ofta som helst. Förnamn, efternamn, kön och person-nummer. Och detta för att tillmötesgå en skränig minoritet, som inte kan anses diskriminrad på något sätt. Majoriteten, som får betala notan för bedrägerierna, drabbas. Detta kallas identitetspolitik.

  Det heter att tillfället gör tjuven. Men vem gör tillfällena? Det gör Skatteverket (folkbokföringen), som registerar adressändring,, utan att ens fråga hyresvärden, om denne fått en ny hyresgäst. Och utan att fråga befintlig hyresgäst om denne har fått en inneboende. Det är nästan omöjligt för personer, som ”illegala” har skrivit sig hos,. att få bort den oönskade gästen, som vederbörande inte ens har sett, ur folkbokföringen.

  Vilka fler gör tillfällena, som underlättar bidragsbrott? Det gör de bidragsbeviljande myndigheterna, som fortsätter utbetalningarna år efter år, utan att ens fråga mottagarna om de bor kvar i Sverige. Det är ju inte ens säkert att det är uppsåtliga brott från mottagarnas sida. Det kan vara både slarv och ren okunnighet. Varför stoppar inte myndigheterna utbetalningarna innan ”brotten” begås?

  Och överlåter de mer sofistikerade brotten, de uppsåtliga bedrägerierna, till polisen?

  • Sund (inläggsförfattare)

   Dambergs förslag är bra.
   ”Det är nästan omöjligt för personer, som ”illegala” har skrivit sig hos, att få bort den oönskade gästen, som vederbörande inte ens har sett, ur folkbokföringen.”
   På några adresser i Stockholm är hundratals personer med samordningsnummer, tillfälliga personnummer, registrerade på en och samma adress. Många har falska id-handlingar och utnyttjar systemet för kriminalitet vilket kostar staten miljardbelopp. Detta har pågått alldeles för länge och är fullständigt vettlöst. Här måste ske en snabb och radikal förändring.

 6. brorson

  Sektorpolitik är när en myndighet bara ser till sitt eget ansvarsområde, inte hur andra myndigheter samt privata företag och privatpersoner påverkas. En kostnadsbesparing inom en myndighet kan dyka upp som en utgiftsökning inom en annan myndighet, eller som en förlust hos ett privat företag, eller som en så kraftig inkomsminskning hos en privatperson, så att denne behöver försörjningssöd från kommunen.

  Det bedrivs sektorpolitik inte bara inom de olika myndigheterna, utan även mellan ministrarna och deras olika ansvarsområden, vilket ytterligare förvärras av att ministrarna tillhör olika partier. Med två regeringspartier under riksdagsspärren har de börjat ägna sig åt ”brgerlig kannibalism”, d.v.s. försöker ta väljare från andra regeringparier i stället för från oppositionen, vilket är svårare. Någon särskild samordningsminister, som dock fanns inom S-regeringen, verkar inte finnas och statsministern är verkligen ingen ersättning. Dessutom är uppdelningen mellan ministrarnas ansvarsområden fullständigt ologisk.

  Bra förslag, som de nuvarande regeringspartierna lade fram i opposition, har ännu inte genomförts. i Vissa fall har inte ens utredningar tillsatts. Visst är det bra att lyssna på oppositionen, men när S lägger fram bra förslag mot den ekonomiska borttsligheten, väljar statsministern att i ställe försöka genomföra S-förslag, som är så dåligt, att sossarna inte lyckats genomföra detsamma i regeringsställning p.g.a. splittring inom det egna partiet. För att det är så urbota dumt, så att t.o.m. Strandhäll har reagerat. Nu råder samma splittring inom M.

  Här följder en lista på ej genomförda regeringsförslag, kompleterad med några egna förslag:
  1) Att det inrättas en gemensam myndighet för utbetalning av bidrag, vilket skulle underlätta upptäkt av både av både uppsåtligt bidrasfusk och bidrag från olika håll till samma ändamål. Ännu ej genomfört M-förslag.
  2) Besked om kommande utbetalning ska skickas utvarje månad så att det når mottagaren 3 – 5 vardagar innan pengarna sätts in på mottagarens konto. Har mottagaren flyttat returerneras brevet omgående till myndigheten, som stoppar utbetalningen. Eget förslag.
  3) Vid adressändring ska hyresvärden på nya adressen tillfrågas.
  4) Om den förra hyresgästen inte har anmält flyttning ska även denne tillfrågas. om han / hon blivit sambo, Eget förslag.
  5) Man ska ha rätt att ha gäster boende hos sig utan tillstånd från hyresvärden, men under längre tid än en månad ska anmälan göras till hyresvärden. Eget förslag.
  6) Tystnadsplikten för brevbärare ska inte gälla frågor från hyresvärden, polisen och vissa kommunala myndigheter vid misstanke att någon har skrivit sig på falsk adress. Eget förslag.
  7) Nationell folkräkning. Ej genomfört M-förslag.
  8) Den, som registrerar firma, ska inställa sig personligen inför myndighet. Ej genomfört S-förslag.
  9) Bidragsbeviljande myndgheter ska årligen begära uppgifter från mottagaren i rekommenderat brev, som mottagaren själv ska hämta hos postombud. Eget förslag.
  10. Asylsökande, som fått avslag, ska följas till gränseen eller flygplatsen av personal, som intygar att vederbörande verkligen har lämnat landet. Eget förslag.

 7. brorson

  Här kommer ytterligare förslag:
  11) Personer, som motsätter sig den s.k. angiverilagen och vägrar följa denna, åsamkar det svenska samhället stora kostnader och även ännu värre skada än så. och ska dömas för tjänstefel eller grovt tjänstefel. Den som, vistas illegalt i landet kan inte försörja sig under någon längre tid utan att begå brott eller genom att arbeta ”svart”, varigenom arbetslösa förhindras att få jobb och i värsta fall tvingas leva på en mycket låg ersättning. De flesta som drabbas av detta är legala invandrare, som vill göra rätt för sig,
  12. Återvandrare, d.v.s. utlänningar som har rätt att bo i Sverige antingen med permanent uppehållstillstånd eller tillfälligt uppehållstillstånd med lång tid kvar, ska ha rätt ett tillräckligt stort återvandringsbidrag att de inte faller för frestelsen att låtsas bo kvar i Sverige och lyfta bidrag som kräver bosättning i Sverige.
  13. Även invandrare, som har svenskt medborgarskap, ska ha rätt till återvandringsbidrag, under förutsättning av de avstår från sitt svenska medborgarskap.
  14. Brottslingar, som har dömts till utvisning efter avtjänat fängelsestraff, ska som regel avtjäna straffet i det land, som de ska utvisas till. Råder brist på fängelser i hemlandet bör det ej vara uteslutet att nya fängelser byggs för svenska biståndspengar.

 8. Mique

  Sjysta kommentarer från signaturerna ”Basic Rules” och ”Brorson”, båda är i Putins sold!

 9. Jan Sjöström

  Hej!

  Som de allra flesta vuxna inser kommer funktion ur ansvar. Ett
  ansvar för landets alla gemensamma nyttor åligger i första hand
  landets utbildare. D v s demokrati kommen ur verifierad empiri.

  Normgivande strukturer byggda på konsekvens styrda regelverk
  är via utförarens absoluta ansvar, alltid ett lands samtliga nyttor
  och förutsättningar.

  Politiker som i ”maktens namn” reagerar i den s k tidens anda
  är populister. Dysfunktion kommen ur en av media hyllad anarki
  är katastrofal. Påtvingade media begrepp som ”ingen är illegal –
  allt till alla” genererar fruktansvärda konsekvenser för de av oss
  som vet att utan koncensus styrd ordning – kommer undergång.

  Att offentligt döda debatten via medias enfaldiga tillmälen – ger
  uppenbart P K korridoren dess egentliga nytta. Vår tidsanda ger
  i kombination med ansvars befriad Svensk offentlig förvaltning,
  landet alla dessa svårsläckta, nu brinnande s k ”julgranar.”

  Alla konklusioner in i en fungerande framtid kan omöjligen tillåtas
  dikteras av brölande grupp offentlig anställda media agitatorer i
  i den simpla egennyttans namn. Brann julgranen, tog maten slut –
  är begrepp som aldrig någonsin kan lämnas utan relevanta svar.

  Ja – med facit i hand var Sverige i ett bättre läge – om så simpla
  konsekvenser – nu vore Nationens största bekymmer.

  Påståenden som Mitt Europa bygger inga murar – till de mediala
  hyllningar i att ingen individ någonsin kan vara illegal, kräver en
  djup anarki. En samhällsomdaning utan motstycke.

  D v s begrepp som alltid förutsätter Nationernas upphörande är
  naturligtvis samhällsomstörtande i sin natur och borde föranleda
  omfattande legal konsekvens.

  Återstår hantering av framtidens förutsättningar: Vi vet nu att vår
  offentligt försörjda media är dagens garanter för landets situation
  Nu och i morgon.

  I detta måste konsekvens samt ansvar vara möjliga att utkräva i
  den omfattning som effektivt tillser ordning.

  Tidsanda är ett begrepp, alltid formulerad i egennytta. Mediala
  kanaler förutsätter inkomst, lösnummer eller s k likes ger alla vår
  nya framtid. En framtid utan flertalets nytta tillåts så ge anarkin
  ett tydligt ansikte, allt finansierat av det folk den nu förgör!

  Vi vet att dagens dysfunktionella brister alla har avsändare i en
  avsaknad av just ansvar i samtliga led. Anarki eller regel respekt
  blir således svar på huruvida Nationen även fortsatt existerar via
  folkflertalets nyttor. Om inte är dagens alla situationer bara en
  förrätt in i än djupare förfall.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Ledarskap, civilkurage, rättrådighet, hederlighet och ansvar är bristvaror i Sverige idag. Den ’humanitära stormakten’ måste skärpa sig på många områden för att få Sverige på rätt köl igen.

   • Jan Sjöström

    Hej.

    Vi behöver ”mest av allt” fasta regelverk. Regelverk som kommer med konsekvens
    är alltid svaret när fel skall tillses.

    Bedrägeri via offentliga medel kräver alltid någon form av beslut. En individ eller en
    grupp av individer fattar dessa beslut. Ansvaret för beslutets konsekvenser kan då
    orimligt belasta annan än just specifik beslutsfattare samt dennes organisation.

    Att beslut komna ur offentlig regel genererar 10.000.000 miljarder i felaktighet kan i
    samtliga fall spåras till brister i den egna organisationen.

    Att som myndighet polisanmäla konsekvensen av sina egna handläggares brister i
    sak – blir då anarkins samt orimlighetens faktiska ansikte.

    De allra flesta av oss vet att myndighetsfunktion kräver respekt för folkflertalets alla
    regelverk. Att obstruera via brister i kompetens kan aldrig någonsin vara ett alternativ
    om nu fungerande system är målet.

    • Sund (inläggsförfattare)

     Men vi vet också att myndighetspersoner kan obstruera genom att inte se till att ’folkflertalets alla regelverk’ följs. Hur var det t ex med Migrationsverkets chefer el polisen under Dan Eliasson? Skulle de ansvariga generaldirektörerna och cheferna följa regelverken som de är ålagda att följa hade vi inte haft dagens situation.

     • Jan Sjöström

      Att landets myndigheter befolkas av individer med den ”rätta tron”
      är i allt kärnan till Sveriges unika situationer. Inget demokratiskt
      samhälle kan acceptera förvaltande myndigheter med utgång i
      ledningens / personalens tillrättalagda egna nyttor.

      Vår myndighets förvaltning tar utgång i ansvarslöshet – en brist i
      och ur vår unikt svaga ägarstyrning. (Ansvarsfrihet genererad av
      obligatoriskt tjänste immunitet kan inte ge annat resultat)

      Utan kontrollfunktioner eller ens möjlighet till ansvarsutkrävande
      tillåts vår förvaltning generera subkulturer i nytta för ett drivande
      fåtal. Oftast motiverat av medialt pladder i syftet sätta annan mer
      för stunden påtaglig agenda.

      Sverige behöver medel att tygla vår media i syftet rädda frihet till
      yttrande. Desinformation betald via Svenska skattemedel kan i
      dag inte motiveras när (oberoendets) rapportering ofta sker i ett
      tillrättalagt syfte / narrativ.

      Att aktivt avstå empiri i medial rapportering ger så sakernas alla
      försättningar. I ett exempel kan nämnas medias hysteri omkring
      2010 talets omfattande negativa migrations konsekvenser. Nej
      naturligtvis inte, all rapportering koncentrerades på de extrema
      nyttor som väntade landet…!

     • Sund (inläggsförfattare)

      ”Inget demokratiskt samhälle kan acceptera förvaltande myndigheter med utgång i ledningens / personalens tillrättalagda egna nyttor.” Men det kan den humanitära stormakten!! År efter år t o m!

      ”Utan kontrollfunktioner eller ens möjlighet till ansvarsutkrävande tillåts vår förvaltning generera subkulturer i nytta för ett drivande fåtal.” Precis! Återinför t ex tjänstemannaansvaret NU!

    • Mique

     Tjena Janne The Bot! ”10.000.000 miljarder”? Be sverigedemokraternas propagandavdelning se över dina algoritmer!

 10. Jonsson

  Regeringen tillsätter en ny utredning om bidragsbrott. Den ska vara klar om 2 år. Nästa år är det tänkt att införa en bidragsspärr.

  EU utreder om det vid bedrägerier där någon falskeligen utger sig för att representera banker, ska åligga bankerna att stå för kompensationen. Det vore bra. Svider det för bankerna blir de kanske mer benägna att införa spärrar, fördröjningar, begränsningar och kvittenser vid överföringar. Så att offren får betänketid.

  Oviljan att agera emot just bidragsbrott beror kanske på gudskomplex hos politiker och deras underhuggare.
  Ledarsidorna tog idag upp minskade bidrag för Extension rebellion, beroende på Thunbergs Hamas-engagemang. Så det kan gå när inte haspen är på.
  Ett utarmat Sverige är nog inte lösningen, för att vända trenden. Sverige får sluta vifta med pengar vi inte har, senast var det Stoltenberg som krävde mer pengar till Nato.
  Beträffande Kristersson så saknar han mandat att förändra, därför krånglet med könsbytarlagen. Vilken säkert fungerar som dimridå, för andra dåliga reformer som ska smygas fram innan 2026.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Bankerna har behandlats med silkesvantar så här långt. De borde tvingas att införa ”spärrar, begränsningar och kvittenser vid överföringar” som du nämner.
   Jag läste också Ledarsidorna tidigare idag. Det kostar att ligga på topp och med Gretas resande hit och dit blir det utgifter. Undra på att XR har dålig ekonomi så många aktivister som de har som åker hit och dit för att demonstrera. Senast var Greta ju i Holland, där polisen tog henne 2 ggr på samma dag i 2 olika XR-demonstrationer.
   Bra att också att donationsviljan till dem sviktar och att det enl källor i nätverket direkt kan kopplas till Greta Thunbergs allt tydligare stöd till terrororganisationen Hamas.

   • brorson

    I den rättspolitiska debatten har jag föreslagit att särskilda ungdomsfängelser införs och att straffbarhetsåldern sänks till tio år, som också blir lägsta ålder för dom till fängelse. Motivering: ungdomsfängelser finns redan, men kallas något annat (Sis-hem) och saknar nedre åldersgräns. Jag har också föreslagit att alla straff utdöms som veckor, månader eller år i fängelse, samt att straffet ska kunna omvandlas till böter:
    – på domstolens eget initiativ om strafftiden är högst tre månader och det kan antas att den dömda kommer att betala böterna med egna, hederligt förvärvade pengar.
    – efter ansökan av dem dämde om straffet är mellan tre och sex månader och det står klart att dem dömde kan och kommer att betala böterna med egna hederligt förtjänade pengar.

    Pengar, som har donerats till en extremistorganisation för att betala aktivisternas böter, ska inte anses vara aktivisternas egna pengar. Greta ska alltså dömas till fängelse. Straffet ska ju vara en frihetsinskränkning, vilket är uppenbart vid fängelse. Böter ska vara en inskränkning av den frihet, som egna pengar ger. Och ska därför inte betalas av någon annan. Lika lite som någon annan än den dömda kan avtjäna hennes fängelsestraff.

 11. brorson

  Trots att ”ungdomsrabatten” för 18-, 19-, och 20-åringar har avskaffats, döms brottslingar i det åldersintervallet till lindrigare straff än dem, somf fyllt 21. Men det verkligt hårresande är att en 16-årig mördare ha dömts till ”sluten ungdomsvård” under endast tre år. Borde ha varit minst 12 år, (75 %). om straffvärdet för vuxen är 16 år för samma brott. Så. visst ska vi ha ”ungdomsrabatter” i straffsystemet, för dem som är under 18 år. Ju yngre, desto större ”rabatt”. Därför tar jag bestämt avstånd från SD:s utspel om livstidsstraff för 13-årimgar.

  Och det var Basic Rules och inte jag, somskrev att Putin har sagt någonting bra. Nämligen att det inte tillhör den ryska kulturen att skjuta ihjäl övr hundra personer i en konsertsal, och att den, som tycker att det tillhör hans kultur inte ska bo i Ryssland. Jag tycker att sådana personer ska inte bo i Sverige. Men det tycker tydligen de,. som vill stoppa den s.k. angiverilagen.

  Man kan som illegal inte vistas någon längre tid i Sverige utan att begå brott eller arbeta svart, varigenom man tränger ut arbetslösa som vistas legalt i landet. De flesta av dessa är invandrare. Arbetslösheten bland invandrare är tre till fyra gånger högre än bland etniska svenskar. Dessutom är invandrarna överrepresenterade bland brottsoffren. Ändå är det vi, som vill stoppa den illegala invandringen som beskylls för att vara rasister och i Putins tjänst.

  Putin har inget att göra med mina förslalg i fjorton punkter här ovanför. De kommer från M; och S samt från Sverige förr. exempelvis att fastighetsägaren alltid tillfrågades om någon hade flyttat in, innan den nya adressen registrerades hos folkbokföringen. Nationella folkräkningar, som regeringen har lovat återinföra. är inte heller någonting nytt. Varför ska ett lands myndigheter inte veta vilka som bor i landet, när kriminella, som aldrig satt sin fot i Sverige, har rätt att få registerutdrag? Jag föreslår nu ytterligare en punkt. dom inte heller är någonting nytt:

  15. att postkontoren återinförs, med uppgift förutom att hantera alla postala ärenden, att sköta alla kontakter mellan allmänheten och myndigheter, som inte har egna kontor på orten. Man ska bl.a. kunna lämna in anmälningar, ansökningar och överklaganden till myndigheter och få en fotokopia och en bekräftelse på att handlingar har inkommit.

  Postkontoren ska också ta emot inbetalningar samt insättningar på egna bankkonton. Utbetalningar av kontanter ska, som förut ske, genom utbetalningsautomater, för att eliminera risken för rån.

 12. Robin

  Åsa – du har ju rätt, men det uppstår även fler frågor. Tex
  – Är det inte politikerna och därmed just nu Tidölaget som ger direktiv om vad som ska prioriteras hos tex polisen? Visar man inte ganska tydligt att man inte är mer intresserade än tidigare regeringar?
  – Är inte problemet större än så? Ekonomisk brottslighet omsätter omkring 5-10 ggr så mycket. Det är grunden för mycket organiserad brottslighet. Problemet är väl bara att många ”välställda” skulle ligga i farozonen om man börjar satsa på att komma åt alla skattesmitare. Enklare då att strunta i det och dessutom sänka skatterna för just de som har mest.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Regeringen + SD tar fram förslag som sen utreds och röstas igenom eller fälls i riksdagen, när samtliga partier får säga sitt där.
   Jag fattar inte att det trots åratal av välfärdsbrottlighet och ekonomisk brottslighet inte har stoppats!! Va’ fa’n får vi för pengarna??

   • brorson

    Skytteligan kommer att ta förstagångsväljare från samtliga partier, med särskilt många från M, L, C och V på löften om fritt knark i hela EU. Det parti, som kommer att förlora minst väljare till Skytteligan är Skyttedels gamla parti, KD. Som t.o.m. kan öka sin väljarandel, efter att ha blivit av med skandalomsusade Skyttedal, och genom att framstå som ett moralkonservativt parti med en restriktiv alkoholpolitik och totalförbud mot andra andra berusningsmedel.

    När fler EU-länder, senast Tyskland, legaliserar cannabis. kan KD locka EU-skeptiker – även från S -med löften om egen politik för Sverige. Och när ryggradslöse Kristersson av rädsla att tappar väljare inom över- och medelklassen inte vågar säga ifrån om partyknarkandet inom över- och medelklassen, kan KD göra det och locka över mer principfasta tidigare M-väljare. Men frågan är om Busch, som profilerat KD alltför ensidigt som ett högerparti, förmår lägga om kursen och locka väljare från både höger och vänster.

    Reinfeldt var en politisk bedragare, som dock lyckades med att locka väljare från vänster genom att lansera sitt parti som ”det nya arbetarpartiet”. S borde ha protesterat högljutt mot M:s stöld av halva partinamnet (Arbetarepartiet Socialdemokraterna), men ledande sossar skämdes så otroligt för partiets förflutna som ett arbetarparti, så att de teg.

    Reinfeldt undvek öppen stred med LO-ledningen genom att inte ge sig på arbetsrätten och anställningsskyddet. I stället gjorde han upp med MP om en närmast fri arbetskraftinvandring för att pressa ner lönerna och i praktiken försämra anställningsskyddet för svenska arbetare. Det blev till slut kappvändaren Tobias Baudin, tidigare förbundsordförande för Kommunal, som i rollen som partisekreterare för S, gjorde upp med C, som är det mest fackföreningsfientliga partiet – om försämringar av arbetsrätten.

    Reinfeldt omdefinierade också ordet arbetare till att avse alla som hade en anställning, oavsett klasstillhörighet, medan arbetslösa arbetare utdefinierades som inte tillhöriga arbetarklassen. Så gav han sig på arbetslösa och sjuka och berövade dem möjligheten till ett värdigt liv. Under paroller om ”arbetslinjen” och kamp mot ”bidragsfusket” avskaffade han de kontrollmekanismer mot felaktiga utbetalningar, som tidigare hade funnits. Se mina numera 15 förslag här ovanför. Det är bara någon enstaka av dem, som inte har funnits förut.

    Visst är ordspråket. att många bäckar små gör en stor å, sant men de felaktiga utbetalningarna till icke kriminella, som missat att anmäla ändrade förhållanden, men är dock ändå småpotatis i jämförelse med de uppsåtliga bidragsbrotten och bedrägerierna – inte minst mot lättlurade privatpersoner. Man kan verkligen fråga sig: Vad gör polisen? Det går inte att skylla på polisbristen, när det snarare är ekonomer och revisorer som har den rätta kompetensen för att utreda denna brottstyp än personer med en konventionell polisutbildning.

    • Sund (inläggsförfattare)

     Det är ”fullständigt oacceptabelt” att polisen et al inte klarar av att stoppa dessa brott. Va’ fa’n får vi för pengarna?
     Reinfeldt triangulerade S politik och döpte om M till det Nya Arbetarpartiet. Triangulering innebär att man i grundläggande frågor tar en mittenposition mellan motståndarens och egna partiets politik för att underminera motståndaren. I Skyttedals fall triangulerar hon KD; i intervju i Svt påpekade Jan Emanuel att de båda var konservativa (hon höger- och han vänster-) och troende. Skyttedal har i a f valt en mkt penningstark och garvad ”running partner”. Vi får se hur dessa mediahungriga och starka personer lyckas. Bäva månde KD och Swexit! SD torde sporras av detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.