Allsköns funderingar om politik

TUFF BRUD I LYXFÖRPACKNING

I intervju med Expressen (30/3-24) berättar Jan Emanuel (Robinsonvinnare, entreprenör, miljardär , och ”socialdemokrat in i själen”), den press han kände för att passa in bland de rika i Marbella, där han höll till i många år. Nu har han ”hittat hem” och flyttat till 70-talslägenhet på 60 kvadrat på Playa del Inglés på Gran Canaria. Han trivs ihop med invånarna där, som alla pratar illa om ”för där är bara ’white trash’. Men jag är white trash.”

– Här hittar du engelsk, tysk, svensk och norsk arbetarklass. Strävsamma människor som sparat ihop en slant för att kunna vara i solen en stund. Jag älskar det, säger han.

På foton från poolen och playan är hans ’biffiga’ lekamen mer mörk än vit. Hans vita linne framhäver hans ’sexpack’, vältränade muskler och ett överflöd av tatueringar. Han matchar klädseln med en maffig guldkedja runt halsen och en Rolexklocka på armen. Hans lyxbil finns kvar liksom lyxyachten:

– I brist på smak, har jag tagit det som är dyrast.

Nu är han första kandidat på nybildade ’Folklistan’ och hoppas kunna locka tillräckligt många väljare för att ge honom en plats i EU.

Tvåan på ’Folklistan’ är Sara Skyttedal, ’en tuff brud i lyxförpackning’. Hon har länge varit politiskt aktiv i KD inom både kommun – och EU-politik och det vill hon fortsätta med. Nu  saknar hon plötsligt ’plattform’ efter att ha petats från förstaplatsen på KD:s EU-lista och tvingats lämna partiet, då hon avslöjats med att ha försökt få en plats på SD:s EU-lista. De var dock inte intresserade. ’Folklistan’ är nu hennes nya satsning och hon jobbar ihärdigt på sin image och för sin försörjning. Hennes mål nu är att med näbbar och klor hålla sig kvar i rampljuset och vid köttgrytorna i Bryssel.

Skyttedal vet hur man skapar rubriker. I mars 2023 gick hon plötsligt ut och polisanmälde dåvarande partisekreteraren i KD för sexuellt ofredande. Efter en blöt festkväll i Stockholm med partiet på en efterfest till EU-vakan 2014, delade hon och 3 manliga partikamrater ett rum på hotellet. Hon ska då ha vaknat av att partisekreteraren ofredade henne sexuellt. Interna källor inom KD avslöjade att den anklagade partisekreteraren strax innan hennes anmälan 8 år (!) efter övergreppet försökt stoppa henne från att medverka i Svt:s ”30 minuter”.

Där skulle hon tala om sitt förslag att legalisera cannabis. I partiet ansåg man att ”hennes medverkan där var en dålig idé”, då hennes förslag varken var partiets politik eller partiledningens förhållningssätt. Partisekreteraren ombads att framföra detta till Skyttedal. Som ett brev på posten kom hennes polisanmälan mot honom för ’övergreppet’ som skett 8 år tidigare. Svåra upplevelser kan ta tid att bearbeta, men 8 år för att anmäla ’brottet’, är det rimligt? Är det förtroendeingivande?

Både Skyttedal och J E betonar att de inte är ett parti utan bara en samverkan och att kandidaterna på listan representerar olika partier. Det innebär att de nog inte kommer att tillhöra samma grupper i EU. Skyttedal har tillhört EPP. Som socialdemokrat tillhör man S&D. Skulle de dessutom bli grupplösa, väntar 5 svåra år för dem i parlamentet. Hur ska de då kunna förhandla fram en ’en bättre deal’ för Sverige?

John Gustavsson jobbade för några år sedan åt EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD), som satt i samma utskott som Skyttedal i parlamentet. I Bulletin (8/4-24) skriver han bl a:

Skyttedal sitter i den invandringsvänliga, liberalkonservativa European People’s Party-gruppen (EPP), och trots hennes högerprofil har hon ofta röstat vänsterliberalt. I hela 85 procent av alla omröstningar röstar hon som hennes grupp vill.

När jag gick igenom röstningsprotokollen upptäckte jag att Sara Skyttedal röstar mer som Annie Lööf trots att hon ofta pratar som Jimmie Åkesson.

– Trots sin profilering inom invandringspolitiken har Skyttedal röstat som sin invandringsvänliga grupp i  varenda omröstning kring fri rörlighet. Hennes röstprotokoll ger en bild av en politiker positiv till fri rörlighet, till asylsökandes rättigheter och till mångfald.

Att tala med kluven tunga är allt annat än förtroendeingivande.

Jag var f ö med i Junilistan. Dess frontalfigurer var Nils Lundgren, nationalekonom, och Lars Wohlin, ekonom och f d Riksbankschef. Båda var välkända, väletablerade, bildade och trovärdiga personer. Junilistans medlemmar hade olika partibakgrund (S, M, LD, L, C), men vi var helt eniga om vår politik: att värna de 4 friheterna: fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.  Vi kom in i EU-parlamentet 2004 och lyckades då få 3 mandat. I EU-valet 2009 toppades valsedeln av Sören Wibe (S) etta, Björn von der Esch (KD) tvåa och undertecknad (M) trea. Tyvärr förlorade vi väljare till Piratpartiet och tappade våra 3 mandat. Piratpartiet åkte i sin tur ut 2014, men då lyckades Feministiskt Initiativ ta sig in med 1 mandat. 2019 var det deras tur att åka ut. Då var det bara de 8 riksdagspartierna som kom in.

Om J E nu föredrar och trivs med ’white thrash’, hur ska han kunna fungera ihop med Sara? Det som förenar dem är att de kan skapa rubriker, att de har stora ’egon’ och aldrig missar en chans att framhålla sina förmågor eller bära dyra lyxmärken och attribut. Kommer ’vanligt folk’ att lockas av putsade ”lånta fjädrar”? Media har dock samlats som flugor kring denna ’honungsfälla’ och gett dem mycket uppmärksamhet och tid, men de har hittills haft svårt att få en intervju med dem om deras lista och politik. Har de kanske ingen färdig politik än?

Jag gissar att entreprenören och miljardären J E knappast lockas av att sitta 5 år i Bryssel på ett antal möten, som sällan leder till snabba eller konkreta resultat. Bryssel är nog dessutom för litet för hans ego. Därför misstänker jag att han kommer att hoppa av och låta Skyttedal få första ev mandatet. Har hon inte lyckats förhandla till sig denna ’deal’ med honom, torde hon heller aldrig lyckas förhandla med EU om att Sverige ska ha en ’bättre deal’ och mer att bestämma om. Under de 5 år hon verkat i EU, har vi knappast märkt något som innebär en ’bättre deal’ för Sverige. Tvärtom!

Gustafsson igen (Bulletin 8/4-24):

2019 kandiderade Skyttedal under slogan ”Make EU lagom again”. Därför är det märkligt att hon var med och röstade igenom ett förslag som syftade till att göra det enklare för EU och EU:s domstol att köra över medlemsländernas egna lagar och grundlagar. Skyttedal gick så långt som att aktivt rösta ner alla ändringsförslag, inklusive ett som hade lagt till en formulering att EU samtidigt ändå skulle värna nationellt självbestämmande och demokrati.

Sara Skyttedal som EU-parlamentariker är nästan oigenkännlig från Sara Skyttedal som högerprofil.

Så vad är ’Folklistan’? En medieprodukt? Det är ett löst sammansatt projekt för egotrippade politiker som ogillar ’riksdagspartiernas piskor, trånga partikulturer och glastak’. Sådana begränsningar passar inte stora egon som vill ta plats och skapa rubriker. Och vilken är deras politik? Populism? Trots påkostade presskonferenser och framträdanden och helikoptertransport till och från dessa, har de inte presenterat några konkreta politiska förslag. Inte framstår de heller som särskilt folkliga i sin svada och sina märkeskläder. De påminner snarare om Trump och hans framträdanden. Fast han nöjer sig förstås inte med en oansenlig helikopter till sina framträdanden.

 

15 kommentarer

 1. Jonsson

  Kristdemokraterna förefaller inta vara trovärdiga. Inför förra EUP-valet duckade Ebba Busch frågan om generösare anhöriginvandring. Efter valet var hon snabbt positiv till det.
  Korttänkt av Busch att sparka Johan Ingerö. Partiet och EB tappade fart efter det.
  Jan Emanuel får mig främst att tänka på skivkungen Bert, och dyra asylboenden. Du har säkert rätt i att JE ger Skyttedal ledartröjan.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Mkt korttänkt att sparka Ingarö! Fattar inte att man gjorde det. Att polisanmäla efter 8 är märkligt!!
   Jag tycker dessutom att Busch fladdrar och pladdrar en del numera.
   Instämmer betr likhet mellan Bert Karlsson och J E. Båda visar gärna upp sina framgångar!

 2. kenth

  Lite som då ny demokrati dök upp och skulle förändra politiken karlsson / weightmester blev inte
  så långvariga

  • Sund (inläggsförfattare)

   Nej, men om jag minns rätt fick de in 25 ledamöter i riksdagen. De var ett s k missnöjesparti och var kritiska till invandringen, som kom att ge Karlsson stora inkomster. Jan Emanuel har också tjänat multum på sina boenden för invandrare.

 3. brorson

  Som vanligt ett bra inlägg av Åsa. Jag tror inte heller att JE har lust att sitta i parlamentet någon längre tid, men han har åtminstone någon idé vad han ska göra där under den tiden. SS längtar däremot tillbaka till Bryssel och lyxlivet där, men har ingen idé om vilken politisk linje hon ska driva. Under sin förra sejour röstade hon mot de löften, hon gått till val på (make EU lagom again). Hon förstörde själv sin framtid i moralkonservativa KD med sitt märkliga utspel om legalisering av cannabis samt avslöjande av de sprit- och sexorgier, som hon deltagit i.

  Frågan är ju inte vad Ingerö gjorde, utan varför hon var där, på efterfesten. Att sådana efterfester öht förekommer inom ett parti, vars väljare nästan enbart består av moralkonservativa frikyrkokristna, bådar inte gott för partiets framtid som riksdagsparti. Valet av Måwe som ersättare visar taktiken att locka taktikröstande moderater, som sätter regeringsmakten före ideologin.

  Det finns dock en grupp frikyrkokristna, som kan tänkas stödja Måwe, nämligen de som tjänar storkovan som familjehem för ”ensamkommande flyktingbarn” i varierande åldrar under 45. Bevistade ett offentligt valmöte med Ebba, där en av deltagarna klagade ”Han har blivit en del av familjen och nu ska han ut”. Tungviga Ebba bytte ämne, utan att besvara frågan. Somliga har inget annat jobb. Måwe inledde sin karriär som KD-politiker genom signalera avvikelse från Tidö-partiernas överenskomna migrationspolitik. Tidö-avtalet gäller kanske inte agerandet i EU?

  Måwe inledde med att Sverige behöver fler ”små alicar” (rumänskor, som hon själv?) och att kvinnor och barn bör prioriteras bland de asylsökande. Det låter väl inte så farligt? Men små barn brukar ha pappor och det kan väl inte vara kristdemokratisk politik att splittra familjer? Och dessutom har asyllandet ingen rätt att neka någon asyl p.g.a. fel kön. Men det kan kanske de asylsökande männen kringgå genom att byta juridiskt kön? Har Måwe tänkt öppna en sidodörr för asylsökande utan asylskäl, men med rätt kön?

  Har vi inte nog med anstormningen av asylsökande, som faktiskt har asylskäl? Är inte de många nog för att nå befolkningsmålen, som uppenbarligen finns med det aldrig talas om? Hur många ”svenskar” ska vi vara 2030? Och 2045 – kanske dubbelt så många som idag? Och är det inte märkligt med alla dessa invandrare, som fått svenskt medborgarskap och politiskt inflytande, och vill öppna Sveriges gränser för ”sitt” folk? Frågan ställdes på sin spets, när El-hajen klagade på att S hade tvingat honom att ”välja mellan mitt parti och mitt folk”. Vilket folk har han representerat i Sveriges riksdag?

  Ärligt talat vet jag inte om EU:s migrationspakt är bra för Sverige, men det tycker i varje fall Sveriges migrationsminister Maria Malmer-Stenergard, M. Och jag har inte hört några kraftfulla invändningar från de andra Tidö-partierna L och SD. Kanske ett steg i rätt riktning, enligt SD? I varje fall är jag ytterst tveksam till att riva upp migrationspakten, Vad kommer i stället? Valet står, som jag ser det, mellan att riva upp pakten, eller genomföra den och komplettera den med nya överenskommelser i detaljer.

  I det läget har KD, med Ebba i spetsen gjort ett utspel i Måwes stil, att arbeta för en ”migrationspakt 2.0”, som enligt kritiker inom KD kommer att leda till ökad invandring till EU och Sverige, jämfört med både hittillsvarande situation och den nyss antagna migrationspakten. Jag är övertygad om att kritikerna har rätt.

 4. brorson

  Både Ingerö och Måwe har ett förflutet, som lobbyister för arbetsgivare, som bland annat vill öka arbetslösheten i Sverige – till stora kostnader för den arbetande delen av befolkningen – genom att öka invandringen i syfte att pressa ner lönerna för i synnerhet arbetarklassen – vilket även det kommer att öka samhällets kostnader för bidrag. Inte klokt. En heltidsarbetande med ett barn per vuxen, ska kunna leva på sin lön, utan andra bidrag än barnbidraget. Statistiken visar dessutom att ökad arbetslöshet leder till ökad brottslighet – även det en kostnad för samhället. Därmed inte sagt att alla arbetslösa är hel- eller halvkriminella.

  Om Ingerö kan dock sägas att han snabbt anpassade sig till partikulturen i KD och förstod vad som inte går an i det partiet (och f.ö. ej heller i andra partier), Till skillnad mot Skyttedal, som verkar ha gjort till en sport att tänja på gränserna. Ebba satsade på fel häst, när hon offrade Ingerö för att rädda Skyttedal. Hon har inte alls blivit behandlad illa av sitt parti, vilket Jan Emanuel inbillar sig. Men Måwe, med sitt förflutna som lobbyist för snäva arbetsgivarimtressen, är kanske också en felsatsning? Hon är ju inte bara opinionsbildare, utan även idéskapare.

  KD:s nya ”migrationspakt 2.0” går i korthet ut på att asyl till EU ska sökas utanför EU:s yttre gränser. Det låter ju väldigt bra, om man inte tänker på vad de gör, som har tagit sig så långt och får avslag? Och inte tänker på hur många fler, som kommer att ta sig så långt, när de – om de får asyl, slipper kostnaderna och strapatserna för den sista biten? Samma kortslutning drabbade förre V-ledaren, som nu kandiderar till EU-parlamentet, när han menade att det är en mänsklig rättighet att på säkra vägar komma till EU och söka asyl. Hur många fler kommer att lockas av dessa gratis (?) asylsökarresor?

  Flyktingkonventionen måste ändras, så att det blir ett krav för asyl, att man söker asyl i första land man kommer till. Man ska inte kunna använda Ryssland som transitland för att söka asyl i Finland. Eller Turkiet som transitland för att söka asyl i Grekland. Eller Libyen som transitland för att söka asyl i Italien. Hur många länder på den afrikanska kontinenten har inte asylsökande passerat genom innan de når fram till den libyska Medelhavskusten?

  Visst är de livsfarliga resorna över Medelhavet förfärliga, Och visst är de överbefolkade flyktinglägren, med allt våld som där förekommer, också förfärliga. Men vilka problem löses med EU-asylbyråer i Libyen? Och var i Libyen ska de ligga? Många omkommer ju i öknen i södra Libyen, innan de kommit fram till kusten. Helt uppenbarligen behöver det av inbördeskrig plågade Libyen hjälp med att hantera flyktingsituationen, och det inte bara strax innanför och utanför landets kuster. Utan också längs landets inlandsgränser.

  Om Libyen verkligen är första land utanför sitt eget, som en flykting kommer till, ska han / hon söka asyl i Libyen. Om Libyen inte är först land, ska han skickas tillbaka till första kända land, som han har passerat genom. Och är Libyen verkligen första land, men han får avslag på sin asylansökan, ska han avvisas till hemlandet eller något land som är villigt att ta emot honom. Klarar Libyen allt detta? Nej, och därför ska Libyen ha den hjälp, landet behöver, från EU.

  Biståndet till flyktingarnas hemländer, måste ha en ökad inritning på att undanröja orsakerna till att folk flyr. Det inte minst de ekonomiska migratnerna, som saknar egentliga asylskäl. De behöver hopp om en bättre framtid i sina egna länder.

 5. brorson

  Hans Rosling var läkare och biståndsarbetare i Afrika, där han hade rikliga tillfällen att studera befolkningsutvecklingen på plats. Under första hälften av 10-talet gav han den svenska publiken nyttig undervisning om befolkningsutveckling i världen, där just Afrika sticker ut, baserad vetenskapen om demografisk transition. I världen som helhet avtar befolkninsökningen och kommer att plana ut med 11 miljarder invånare runt 2050, varav den största befolkningsökningen kommer att ske i Afrika.

  Tänk på att i vissa afrikanska stater har medellivslängden under de senaste decennierna fördubblats från 35 till 70 år, vartill kommer ett stort födelseöverskott. Rosling prognos för världen som helhet är alltså positiv och på sikt även för Afrika. Om ett land har 1 miljon invånare i utgångsläge, blir det 2 miljoner efter en fördubbling och 4 miljoner efter ytterligare en fördubbling, Men sedan planar det ut även för Afrika. En ökning av medellivsslängden från 35 till 70 år, är en fördubbling, men en fördubbling en gång till, från 70 till 140 år är otänkbar.

  Men vad händer med födelseöverskottet? I länder utan offentligt pensionssystem är många barn föräldrarnas enda pensionsförsäkring, Och om barnadödligheten dessutom är hög, värdesäkrar folk denna pensionsförsäkring genom att skaffa ännu fler barn. Under 1910-talet var födelsetalet i Sverige i genomsnitt fyra barn per kvinna. Den allmänna pensionen infördes 1913, men kom att påverka födelsetalen först 20 år senare.

  Vad Afrika – och för den delen även Europa, om vi vill minska invandringen – behöver, är ett allmänt pensionssystem även i de fattigaste afrikanska länderna. Tillsammans med en informationskampanj, med hjälp av den nya tekniken. ”Ni behöver inte lika många barn som generationerna före er”. Det, som tog 20 år för Sverige för hundra år sedan, borde Afrika klara på högst 10 år med viss hjälp utifrån. Nå, vad ska vi européer satsa våra pengar på? Fortsatt massinvandring, som bara gynnar ett fåtal, eller ett allmänt pensionssystem, som gynnar alla afrikaner?

  Varje nygift afrikansk par ska få varsin pensionsfond – en för mannen och en för kvinnan – bröllopspresent. Men pengarna ska inte ligga i något kassavalv och samla damm i väntan på att paret når pensionåldern. De ska investeras i livskraftiga afrikanska företag, som ger arbete och välstånd. Samt hopp om en bättre framtid i det egna landet. Biståndet måste inriktas på att skapa ett välstånd, som hejdar befolkingsökningen i de fattigaste länderna.

  Men även Sverige, livsmedelsproduktion bara når upp till hälften av vad svenskarna äter, måste ha ett realistiskt befolkingsmål. Klimatextremisterna inom bl.a, Mp vill öka invandringen med hundratusentals ”klimaflyktingar” för att använda dem som argument för att världen faktiskt har drabbats av en klimatkris. Vilket kräver ökad livsmedelsimport från de länder, som dessa ”klimatflyktingar” kommer från. Sverige har nu 10,5 miljoner invånare. Vi behöver inte bli fler, snarare färre..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.