Allsköns funderingar om politik

KINBERG BATRA OCH ”KLÄGGET” I STOCKHOLM

Markus Uvell, GP (2021-09-12):

-”klägget” en mustig beteckning på vad Juholt såg som ett kotteri av politiker, journalister och konsulter som umgås, ”byter tjänster” och ”växer upp tillsammans”

-”klägget” är i själva verket vår demokratiska modell. Vi är ett litet land, präglat av konsensusmentalitet och starka korporativistiska drag. I detta lilla land är de olika sfärernas eliter sällan obekanta med varandra.

1998 var Anna Kinberg Batra en ung, okänd Muf-kandidat som ville slå igenom och bli känd inför kommande riksdagsval. Martin Borgs blev hennes kampanjchef. Tillsammans myntade de den ’oneliner’ som många av oss ännu minns och som gjorde henne /ö/känd i hela landet:

Stockholmare är smartare än lantisar”

Nu har hon tydligt visat att hon varken är smart eller ödmjuk. Dessutom är hon odemokratisk och behandlar människor ojämlikt. George Orwells bok ”Djurfarmen” tydliggör dubbelmoralen bland politiska höjdare som dribblar med demokratins spelregler:

”Alla djur är jämlika, men några djur är mer jämlika än andra”.  

Martin Borgs är nu Kristerssons biträdande partisekreterare med ansvar för strategi och kommunikation. Han är gift med Anna Borgs, AKB:s vän och den enda kompetenta personen som såg ’lappen’ i Länsstyrelsens reception, där tjänsten som planeringschef annonserades ut. AKB är f ö gudmor till ett av Borgs barn, ett konkret exempel på ”klägget”:

”kotteri av politiker, journalister och konsulter som umgås, ”byter tjänster” och ”växer upp tillsammans”

Många i moderaterna minns ”Slaget i Lycksele” 1992. Ledarstriden inom Muf utspelade sig på partiets förbundsstämma på Hotell Lappland i Lycksele. Ungtupparna Reinfeldt och Kristersson stred om vem som skulle bli ny Muf-bas. AKB fanns på den liberale Kristerssons sida, men den mindre liberale kandidaten Reinfeldt avgick med segern. Banden mellan AKB och Kristersson går m a o långt tillbaka och förra året utsåg han henne till landshövding i Sthlm. Utan ”klägget” hade många makthungriga personer nog inte fått en plats i solen/på höga stolen.

En studie från 2005 visar att personliga kontakter är avgörande för att få jobb som politisk tjänsteman. Det beror på att jobb som exempelvis pressekreterare och politiskt sakkunnig ofta inte utlyses. Istället sker allt informellt, via slutna kanaler och tips, vilket gör att de som saknar en kompis på insidan knappt har en chans.

Landshövding AKB:s framfart på Länsstyrelsen i Sthlm har fått mycket berättigad kritik de senaste veckorna p g a hennes tveksamma rekryteringar av vänner och bekanta till topptjänster på Länsstyrelsen. Vännen Anna Borgs var ensam sökande till jobbet som planeringschef, ett jobb som endast annonserades med en ’lapp’ i receptionen.

En tjänst som organisationsutvecklare annonserades aldrig ens ut eftersom ”anställningen var tidsbegränsad till 4 mån.”

En tredje person sökte en tjänst som var utannonserad. Han uppfyllde dock inte kraven för tjänsten. Det gjorde däremot flera av övr sökande. Den sökande som inte uppfyllde kraven kallades dock till slutlig intervju direkt med AKB och fick tjänsten. Enl uppgift ska hon ha haft en personlig koppling till den personen.

Johan Westerholm skriver 24/4-24 på Ledarsidorna.se:

Genom att kortsluta processen på ett tidigt stadium kallades aldrig några av Sveriges ledande, och internationellt erkända experter, en intervju visar handlingar från Länsstyrelsen som Ledarsidorna begärt ut.

Vidare köpte AKB ut Länsstyrelsens näst högsta chef tillsatt av regeringen, länsöverdirektör Åsa Ryding, för några miljoner. Anledning? Okänd. Hur kunde hon bara göra så?

AKB verkar minst av allt ångra sina rekryteringar och hävdar att dessa ”endast grundades på kompetens”. Däremot verkar hon bekymrad över att hennes agerande läckt ut och påpekar att hennes intention inte varit att hamna ”i den här typen av ryktesspridning”. Utan egen förskyllan m a o.

Dessvärre är hon inte ensam i den svenska förvaltningen om att ha den bästa kompetensen bland sina nära vänner och bekanta. Inte heller är hon den enda i kretsen som undanhåller sina band till dem hon utser och riskerar att anklagas för jäv. Varför uppgav hon inte att hon var vän med Anna Borgs, när hon anställde henne? Saklighet och opartiskhet är en förutsättning för att den myndighet, där man arbetar ska kunna fullgöra ert uppdrag på ett demokratiskt, effektivt och rättssäkert sätt. Och varför satte hon själv Borgs lön? Omdömeslöst, klumpigt och ’osmart’! Dessutom respektlöst mot gällande regelverk och noll fingertoppskänsla.

Vidare kritiseras hon för de höga representationskostnader hon haft under sitt första år på posten. DN var först med att avslöja att AKB till att börja med lät Länsstyrelsen stå för kostnader kopplade till 5 middagar och luncher med statliga Rymdaktiebolaget, där hon är ordf. Inte förrän DN började nysta i detta, fakturerades kostnaderna vidare.

AKB har varit landshövding i lite drygt ett år och arbetsmiljön har blivit så dålig att facket överväger att anmäla det hela till Arbetsmiljöverket. Personal inom Länsstyrelsen är missnöjd med hennes ledarstil, otrevligt bemötande och härskarteknik. Lisa Palmér, fackordförande, säger att förtroendet för AKB är ”väldigt lågt” och att det inte blir bättre, när ännu mer kommer fram. Huvudskyddsombudet säger att AKB är lyhörd och inbjudande utåt, men att hon har en motsatt attityd internt och att medarbetare känner stress och oro och är rädda för att framföra kritik. Jag har t o m sett att någon beskrivit arbetsmiljön som ”toxisk”. Så beskrevs också arbetsmiljön runt Märta Stenvis.

Kritiken är bland annat att A K B ”driver myndigheten som ett politiskt parti”. Aftonbladet har tagit del av protokoll från fackförbundet Seko:

-Vi har fått flera klagomål från medarbetare om problem kring hur landshövdingen lägger sig i arbetet med politiska kommentarer och förväntar sig att medarbetarna ska arbeta som i en politisk organisation, står det.

Är ”Stockholmare mer korrupta”? Eller handlar det om en moderat partikultur? Varför accepterar ledningen hennes undermåliga sätt att utföra sitt uppdrag och att runda reglerna? Förväntar man sig inte bättre av en myndighetschef?

När moderater kan inta maktens taburetter, är de inte sämre än såssar att se till att rätt person hamnar på rätt taburett. Men jämfört med såssarna är de dåliga på att se till att rätt person hamnar på rätt taburett i statsförvaltningen och på ett förvaltningsrättsligt korrekt sätt; d v s som inte skapar drev i media och skadar partiets varumärke och trovärdighet.

Apropå ”lapp” i receptionen envisades AKB i en omtalad intervju med Ulf Kristersson i TV4 att det var en ”annons” och inte en ”lapp”. Expressens träffande kommentar (29/4-24):

-Anna Kinberg Batra har en makalös förmåga att konstruera sina svar på ett onaturligt sätt och driva sina talepunkter in absurdum. Som när hon i den famösa intervjun med Ulf Kristoffersson i TV4 insisterade på att det var en annons hon hade låtit sätta upp i receptionen, inte en lapp. Klippet blev omedelbart ett meme som valsade runt i sociala medier.

Hon underskattar uppenbarligen andra människors omdöme och förstånd i samma utsträckning som hon överskattar sina egna förmågor.

AKB:s varumärke är nu allt annat än starkt. Hennes heder, ledarskap och förtroende är också ifrågasatt. Vore hon verkligen smart, skulle hon välja att avgå. Hellre fly än illa fäkta.

 

Ref: https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/klagget-ar-svensk-demokrati.6bef7d1c-384f-4ce4-8611-a60534df08de

https://ledarsidorna.se/stockholmarna-snuvades-pa-sveriges-ledande-experter-pa-krisberedskap/

https://bulletin.nu/henriksson-akb-s-lappgate-och-en-fumlighetens-korruption

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/hogern-maste-gora-laxan-efter-anna-kinberg-batra/

28 kommentarer

 1. Drutten

  Finns det ngn som förvånas längre. Och sen vissa anställda, möjligtvis med invandrarbakgrund då kvoteringen gäller, får gå från polisen efter att lämnat ut känsliga uppgifter till kriminella svin. Varefter de får månadslöner och ny anställning på annan myndighet och där får handha känslig information. Varför döms icke dessa människor till fängelse. Sverige är så krakelerat så snart går det bara att lita på sig själv och knappt det. Jag litar inte längre på våra politiker och partier då dessa tar in vilken invandrare som helst bara denne har ett muslimskt namn för att locka väljare från denna grupp av israelhatare. Ja sannerligen många politiker är verkligen klägg. Det gäller att sko sig medans man får vara med på topp om man så säger.

   • Basic Rules

    ’ Ur led är tiden ’, ja verkligen det finns ju inget
    Riksdagsparti att rösta på !
    SD är ett dåligt skämt, fullkomligt ur led med sina väljare. Inför Eu valet måste man än en gång, distansera sig från m, vilket borde vara dess systerparti i Ungern dvs urbans parti, ett konservativt nationell parti. Inte ens detta kan man stå upp för, utan hamnar i den globalistiska fällan, kortsiktiga fällan, vänster liberala dyngan!
    Jag är otroligt besviken på SD, allt för köttgrytan och inget annat!
    Fy fan helt enkelt!
    Har sökt alternativ till SD, MoD , syntes bra, men väldigt luddigt. Så det får bli AFS, om man ser till helheten eller inget alls!

    • Sund (inläggsförfattare)

     Jag har länge undrat varför en stor nation som USA saknar framstående politiker. Hur kan Biden och Trump vara de enda ’toppkandidaterna’? Är det för att bildade, kompetenta, karismatiska och förtroendeingivande politiker är kloka nog att avstå från det smutsiga politiska spelet där och dessutom saknar de miljarder som det kostar att ta sig fram till presidentposten?
     Afs torde knappast lyckas ta sig in.

     • Basic Rules

      Menar du på allvar att valet av president avgör USAs framtid? tiotusentals rövhål gör man sig inte av i första taget, definitivt inte CIA
      Samma djävla påhitt om kinas hot, alltid en yttre fiende att försvara sig mot. Dessbättre ser vi bättre alternativ växa fram likt Brexit.
      Jag ser fram emot en multipolär värd, och då är inte USA i förarsätet som nu,med ständiga krig
      Och handelsrestriktioner som stör världsekonomin!
      Beträffande Afs, kan du jmf sd för många år sen
      SD har blivit ett gäng skitstövlar!

     • Sund (inläggsförfattare)

      Valet av president avgör inte USA:s framtid men det verkar bli sämre och sämre urval där.

    • brorson

     Jodå, valet av president avgör både USA:s och världens framtid. Med Biden, som är 100 % förutsebar, fortsätter vi närma oss tredje världskriget, som USA kommer att förlora och dra med sig EU i fallet. Bidens förebild är Harry Truman, han som beslöt att utplåna städer i Japan med atombomber och därefter startade kalla kriget. Bidens mål är att gå till historien som krigspresidenten som vann tredje världskriget, men inte startade det. Men det måste ju någon göra för att Bidens våta dröm ska gå i uppfyllelse.

     Trump är däremot totalt oförutsägbar. Den svenska regeringens – och oppositionens – skräcksenario är att Trump ska avstyra det väntande världskriget. Fredshotet har ersatt klimathotet, som det värsta hotet mot våra minisrtarar. Äntligen får dom vara med och leka krig tillsammans med de stora farbröderna i Nato. Men tänk om det inte blir något storkrig? Ekonomisk katastrof, jämförbar med baissen på världens börser för läkemedelsindustrin om en av dem skulle uppfinna ett vaccin som utrotar alla sjukdomar.

     Biden och Trump stöd av olika delar av den amerikanska vapenindustrin. Biden av tillverkarna av vapen, som är avsedda för andra länder, det s.k. militärindustriella komplexet. Trump av tillverkarna av handeldvapen, som är avsedd a att användas mot andra emerikaner. Naturligtvis bara i självförsvarssyfte. Men det förutsätter förstås att det finns kriminella individer, som amerikanerna måste försvara sig mot.

     Men har inte Sverige sitt eget militärindustriella komplex, som är beronde av att dess kunder har en yttre fiende att försvara sig mot? Hur många gånger har vi inte hört fraser i likhet med ”om Putin kommer hit”? Det är en lika verklighetsfrånvänd fras som ”klimatomställningen”. Vad är det som ska ställas om? Golfströmmens riktning? För att återgå till Trump. Varför är Västeuropas värsta krigshetsare så rädda för att han ska vinna presidentvalet?

   • kenth

    Går det lita på sig själv?
    Vi är ju på god väg bli
    hjärntvättad av media
    och styrbara tro på den
    vinklade information vi
    får som är oss bestämd
    för att få medborgarna
    sryrbara o fogliga.

    • Drutten

     Kritiskt tänkande och sålla ordentligt. Inställningen bör nu för tiden vara” är detta sant.

 2. Jonsson

  Det är rätt åt stockholmarna. AKB har uppenbarligen skaffat sig ovänner när hon armbågat sig fram och missgynnat fel personer.
  Nu får hon ställa tillrätta. Klart hon inte avgår.
  Humor och finess verkar hon sakna. (Hennes make är inte rolig, han heller. Funkade inte som julvärd, himla stökigt program var det).

 3. Gunmari Palmquist

  Finner inte tillräckligt med ord för någon längre kommentar. Kanske ”uselt” och ”respektlöst” är ett par lämpliga uttryck. Skam går på torra land, vill jag minnas att folk sa förr. Man får tolka det som man vill fast ibland undrar jag om ”skam” helt enkelt försvunnit. Undertecknad har varit inbjuden med övernattning i Tessinska palatset för ett antal år sedan. Berättar dock inte vem eller vilka som hade befattningen då. Mycket trevligt och tänker att AKB, solkar ner den anrika byggnaden på det sätt hon beter sig .

 4. brorson

  AKB kom in i partitoppen med personkryss efter en påkostad personvalskampanj. Som moderatledare pladdrade hon ständigt om sig själv som blivande statsminister, men gjorde aldrig något för att verkligen bli det. När hon började prata om samarbete med SD, blev hon avsnoppad och ersatt av – Vem då tro? Till allas förvåning gjorde han det, som lett till avsättningen av AKB. Bjöd in SD till samarbete. Som partiledare levde hon i en fantasivärld, där hon var monarkins regerande drottning. Det gör hon fortfarande.

  Men blev det bättre med den lille? Nej, jag hade inga förväntningar, vare sig positiva eller negativa om Ulf Kristersson. Men likväl är han nu en stor besvikelse. Han klarar helt enkelt inte jobbet som regeringschef. Han verkar sakna organisationssinne, en funktionell departementsindelning och har inte lyckat sätta rätt man eller rätt kvinna på rätt plats. Regeringsbildningen verkar ha varit en huggsexa mellan regeringspartierna om de mest åtråvärda ministerposterna. Ingen koll alls att ministrarna ar rätt kompetens för sina ansvarsområden eller att de har en rimlig arbetsbörda. Antingen för många eller för få.

  Samhället håller nu på att förlora mot de kriminella gängen, som infilterar och tar över både partier och myndigheter. Sverige har blivit en maffiastat. Men statsministerns huvudintresse verkar vara underlivsfrågorna. När han hör om gängens framfart, säger han att det är ”förfärligt” och minglar vidare. Sverige rustar för krig, men inte mot de kriminella gängen, utan mot en inbillad fiende långt borta.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Varken AKB el Kristersson har imponerat som partiledare. Kristersson imponerar heller inte som statsminister.

     • sven

      Men frågan är om en statsminister idag vågar fatta beslut som berör många, tror de är så rädda att tappa väljare så de går fram med ”filttofflor”
      Ingen har tidigare vågat ta tag i våldsspiralen vi befinner oss i på grund av det lyfta rasistkortet.
      Ingen verkar heller ha vågat fatta beslut om vår energi, de verkar då ha varit rädda att tappa vindkraftsmotståndare , vattenkraftsmotståndare , kärnkraftsmotståndare som väljare.
      Men vem fan kan då ta ansvar om man inte ens kan jobba över partigränserna med de viktigaste frågorna för vårt land, sjukvården ,energin, brottslighet .

     • Sund (inläggsförfattare)

      Våra politiker styrs av rädsla och därför vågar de inte ta ansvar fullt ut. De vågar heller inte jobba över partigränserna av rädsla att stöta sig med sin väljare. Ska vi låta rädsla och feghet styra vårt land? Var finns alternativet?

 5. brorson

  Samma debattörer, som klagar på överbefolkning, klimatkris. nedhuggning av regnskogar, krympande åkerarealer. livsmedelskris med stigande matpriser, import av insatsvaror till det europeiska jordbruket från fattiga länder, etc, vill märkligt nog öka Sveriges folkmngd genom invandring, bygga nya bostäder på landets bästa åkermarker, samt hugga ner skog för vindkraftparker. Allt detta trots att Sveriges självförsörjningsgrad med livsmedel bara är 50 % med nuvarande folkmängd.

  Och trots att växande skog fångar in koldioxid. De vill öka Sveriges folkmängd med ”klimatflyktingar” utan egentliga asylskäl och öka importen av livsmedel från länder och världsdelar, som klimatflyktingarna kommer från. Politiska bedragare, såsom Fredrik Reinfeldt, har utan att bekymra sig för CO2-utsläppen flugit över svenska skogar och funnit dem glesbefolkade. Men om inte alla ska åta barkbröd, så bestäms väl den möjliga folkmängden av åkerarealen och inte av skogsarealen? Visserligen kan skogsareal omvandlas till åker. men det ger inte lika stora skördar per hektar som befintliga åkrar, och alltså dyrare livsmedel, som f.ö. har svårt att konkurrera med den importerade maten.

  Invamdring är inte heller något bra sätt att hjälpa människor i fattiga länder. Vi hjälper någon promille till samma kostnad, som tätt använd hade kunnat hjälpa hela befolkningen i ett utvandrarland till en bättre framtid. Jag har i tidigare kommentar på denna blogg, förklarat hur en allmän pensionsförsäkring kan bromsa befolkningsökningen. Folk behöver inte använda barn som pensionsförsäkring. Om barnadödligheten i landet är hög, skaffar folk dessutom en massa reservbarn, som ersättning för dem, som inte väntas nå vusen ålder. Så var det i Sverige under 1800- och de två första decennierna av 1900-talet.

  Om man skulle ge varje nygift par i Afrika varsin pensionsförsäkring, en till mannen och en till kvinnan, som bröllopsgåva. skulle de pengarna under deras yrkesverksamma är kunna användas som investeringskapital för att skapa jobb i hemlandet, så att pensionskapitalet växer med ränta på ränta. I så fall skulle migrantströmmarna vända, som de gjorde i Sverige 1925, som var första år som återvandrarna till Sverige var fler än utvandrarna. Då kommer inga ”murar” att behövas för att hejda utvandringen från Afrika.

  Som vi vet, blev Sverige med tiden ett invandrarland i egentlig bemärkelse, som även lockade personer, som aldrig tidigare bott i Sverige Självutnämnda antirasister inom den svenska falskvänstern skränar nu om att internationell rättvisa skulle vara rasism, eftersom invandringen till Sverige och övriga EU skulle minska. Jag minns hur de afrikanska presidenterna vid ett möte kallad utvandringen till Europa och USA för ”brain drain”, eftersom det huvudsakligen var de bäst utbildade och de mest kreativa och företagsamma som lämnade sina afrikanska hemländer.

  Ovanstående var en inledning till varför vi behöver en ny befolkningspolitik för Sverige. Vi behöver inte bli fler, utan snarare färre svenskar. Vi behöver inte heller bygga nya bostäder i storstadsområdena. Vi behöver i stället rusta upp de tomma och fallfärdiga bostadshusen runt om i Sveriges glesbygder; Norrlands inland, västra Svealand och Bergslagen samt den småländska högplatån.

  Migrationen bör regleras så, att invandringen per år inte blir större än utvandringen, men gärna mindre. Det gör ingenting om invånarantalet i Sverige krymper. Sverige var i högsta grad ett lagom-land, när vi var 8 miljoner. Vi är nu 10,5 miljoner folkbokförda invånare, Vartill kommer ett okänt antal illegala.

  • kenth

   Inte undra på att barnafödandet
   är så lågt idag…politikerna förstår
   inte hur illa dem gjort landet utan ser
   förvånandevut och rycker på axlarna

   • brorson

    Detta var verkligen ett god dag yxskaft-svar. När jag har skrivit att Sverige har en för stor och ökande folkmängd, klagar du på att det föds för få barn. Sedan när? Enligt senaste statistik, som för all del är från tidigare år, är Sverige ett av få industriländer, som har ett födelseöverskott. Men överskottet är hos den invandrade befolkningen. Den svenska ursprungsbefolkningen har däremot ett underskott. Överskottet hos invandrarna är emellertid tillräckligt stort för att kompensera underskottet hos ursprungsbefolkningen, så att landet som helhet har ett födelseöverskott. Sveriges folkmängd ökar alltså både genom den fortsatta invandringen och genom ett stort födelseöverskott hos invandrarna.

    Detta sker samtidigt som landets stora glesbygder, som finns i både norr och söder, töms på befolkningen så att nödvändig offentlig och kommersiell service i glesbygdskommunerna snart inte kan upprätthållas. Och samtidigt som Sveriges livsmedelsproduktion har sjunkit så att bara halva befolkningen (5.25 miljoner) kan förses med svenskproducerade livsmedel. När Sverige hade 8 miljoner invånare var självförsörjningsgraden med livsmedel 80 %, d.v.s. 6,4 miljoner kunde försörjas med svenskproducerade livsmedel.

    Att Sveriges livsmedelsproduktion har sjunkit har huvudsakligen två orsaker, Dels den nya bebyggelsen på Sveriges bästa åkermark, som ligger i storstädernas omedelbara närhet och dels på nedläggningen av jordbruk i skogslänen. Detta är också ett resultat av EU-medlemsskapet, då unionen som helhet anses ha för stor livsmedelsproduktion. Förklaringen till detta torde vara importen av insatsvaror, bl.a. djurfoder, från s.k. u-länder, vilket dock inte torde gälla Sverige i någon större grad, eftersom svenska bönder i större grad torde producera sitt eget djurfoder.

    Den s.k. klimatkrisen är däremot ingen förklaring till den sjunkande livsmedelsproduktionen i Sverige, eftersom högre koldioxidhalt i atmosfären i kombination med högre medeltemperatur och kortare vintrar ger större skördar. Under de senaste decennierna har Sverige inte haft någon jordbruksminister och ö.h.t. ingen minister med helhetsansvar för landets livsmedelsförsörjning (jordbruk, jakt, fiske och renskötsel samt livsmedelsindustri- och handel), utan över dessa basnäringar basnäringar bestämmer stadsbor, bl.a, det s.k. stockholmsklägget.

    Sverige är ett land på nedåtgående med brist på både avancerad teoretisk kunskap och brist på praktiskt know how. Statsministerns huvudintressen verkar vara underlivsfrågorna samt att svenska soldater ska döda ryssar eller dödas av ryssar.

   • Drutten

    Ja måtte barnafödandet förtsätta vara lågt på hela jorden. Politikerna vill att umeå ska bli 200 000 stort jädra vansinne. För jordens överlevnad mycket mindre folk på planeten. Men det kommer kanske snart en RIKTIG pandemi som sållar bland människorna. Enda djuret som inte behövs på jorden är ju människan…..men snart får jag väl mothugg av någon tokreligiös person som är troende och som anser att vi är guds avbild.

    • brorson

     Dessa Umeå-politiker med sina storvulna planer förtjänar att kallas landsförrädare. Varifrån ska alla nya Umeå-bor komma? Fantiserar de om 35.000 gästforskare, med vidhängande familjer, vilka försörjs av vetenskapliga institutioner i hemländerna? Eller spelar det ingen roll vilka de nya Umeå-borna kommer att vara och varifrån de kommer? Kanske amerikanska Nato-soldater, som får sexbranschen att blomstra? Eller tiotusentals terrorister och kriminella, som får den illegala vapenhandeln att blomstra? Eller hederliga, men arbetslösa invandrare, som lever på bidrag och importerade livsmedel (halalslaktat kött)?

     Tänka sig att samma politiker, som drömmer om exempellösa folkökningar, prioriterar aborter framför födslar och driver svenska banmorskor, som vill hjälpa små barn att födas levande, att söka jobb i andra länder. Och vilka står då för födelseöverskottet i Sverige? Jo, invandrare från länder som saknar allmän pension och har eller nyligen har haft stor barnadödlighet, som har med sig att man måste ha många barn, utan att reflektera varför. När folkgrupperna dessutom ska blandas, enligt S-politikern Lawen Redar, förespråkas ett storskaligt byte av hudfärg på svenskarna. Men det får man inte säga utan att bli kallad rasist. Men enligt ”antirasisterna” är det lika fel att vara svart som att vara vit. Alla ska blandas,

     Nu har Biden skällt ut japanerna för att vara ”främlingsfientliga” för att de tycker att de är tillräckligt många på sina överbefolkade öar, även utan massinvandring. Japan har världens äldsta befolkning och en minskande folkmängd, men klarar ändå äldreomsorgen, eftersom de gamla själva får bestämma vad de behöver. Till skillnad mot Sverige. där politikerna yrar om hög ålder som något negativt och totalt missförstår begreppet demografi.

     Barnafödandet på jorden måste minska. Men det kommer av helt naturliga orsaker att leda till ökad medelålder under en övergångstid, medan de stora barnkullarna, som föddes under tidigare decennier, fortfarande lever. De mest utvecklade länderna börjar nu närma sig demografins fas 4, när en ny balans mellan födda och döda inträder. De minst utvecklade länderna har just lämnat fas 1, då det också rådde balans mellan födda och döda, men med en extremt låg medelålder.

     Fas 2 kännetecknas av en mycket kraftig ökning av antalet samtidigt levande invånare, till följd av ökad medellivslängd samtidigt med fortsatt hög nativitet. I afrikanska stater, som nyligen gått från fas 1 till fas 2 har medellivslängden under de senaste decennierna ökat från 35 till 70 år. Där har du en demografisk kris, inte i Umeå, som vissa Umeå-politiker tror,

    • kenth

     Det sägs att covid19 bara är påhittat och
     sprutorna är ämnad att desarmera jordens
     befolkning Vad vet jag…är inte någon profet
     eller professor i ämnet. Det skylls ju på covid19
     i många fall innan de kom fram att personer eg.
     dött i andra sjukdomar med covid19 i kroppen ??

  • Jonsson

   Om det är miljöpartistiska debattörer som avses i inlägget ovan, så har de medvind. Mp väntas få framgång i EUP-valet.
   Både Reinfeldt och team Löfven väntade sig att ”vinsten längre fram” skulle hamna hos dem själva exklusivt. Så ”smarta” var de.
   Socialdemokraterna vill nu kunna utesluta odemokratiska länder från EU. Ungern och kanske Polen? En riktig valvinnare (?) serverad av Magdalena Andersson på 1 maj. Men Putin blir nog glad då. Man kan därför misstänka att EU nått sin peak och behöver ytterligare en världskatastrof för att verka legitima. Vems ärenden går Magdalena?

 6. brorson

  Den f.d. socialisten Macron, som numera är president i den forna värfldsmakten Frankrike varnar nu för att Europa aldrig kommer att bli en stormakt om Ryssland vinner kriget i den f.d. sovjetrepubliken Ukraina och ”fel” partier vinner EU-valet. Macron rasar mot några, som han kallar ”brexitörer”. Magdalena vill att EU-länder, som inte stödjer EU:s nykoloniala fasoner, ska kunna uteslutas ur unionen, men använder förskönande omskrivningar om ”demokrati”.

  Kristersson lever i en fantisivärld, där Sverige är en stormakt eller en del av en stormakt. Han vill uppenbarligen hellre detla i de stora farbrödernas krigslekar än vinna kriget mot de kriminella gängen, som håller på att överta Sverige. Hans oförmåga att leda den svenska regeringen visade sig redan när han utnämnde Strömmer till ensam minister över hela rättsväsendet. Strömmer visar nu tydliga tecken på att vara tröttkörd. Det som regeringen gör mot den växande kriminaliteten kan beskrivas med orden För lite och för sent, men i rätt riktning. Staten tappar hela tiden mot gängen.

  Regeringen gör nu ett nytt utspel i uppgivenhetens tecken: FLER kriminella ska utvisas. Det ska tas mindre hänsyn till anknytning till Sverige. I stället för ”fler” borde man ha sagt ”alla, men undantag av ett fåtal med särskilt ömmande skäl”. Den nuvarande regeringen fortsätter alltså den förra regeringens politikatt göra det som borde vara undantag till regel. Jag vill påminna om att i det juridiska språket finns en trappa med olika grader av prioritet för undantagen, nämligen beaktansvärda skäl (ganska vanliga), särskilda skäl (ovanliga) synnerliga skäl (mycket ovanliga).

  1) Alla som har dömts för brott, även om det var ett lindrigt bötesstraff, ska utvisas, om inte synnerliga skäl, talar mot utvisning.

  2) Alla som vistas illegalt i Sverige ska utvisas, om inte särskilda skäl talar mot utvisning och personen ifråga inte har begått andra brott i Sverige än själva vistelsen här, som ju i sig är ett brott.

  3) Asylprocessen måste snabbas upp rejält, så att den asylsökande får beslut (bifall eller avslag) tio dagar efter ankomstdagen och måste överklaga, om han vill det, senast tredhe dagen efter avslag, så att han – om han inte överklagar – ska lämna landet senast 14 dagar efter ankomstdagen. Om beslutet överklagas, ska överklagandet behandlas skyndsamt, så att den som avslag även på överklagandet ska lämna landet inom en månad. I dag kan detta ta över ett år, vilket inte underlättar återetableringen i hemlandet och dessutom åsamkar det svenska samhället onödiga kostnader.

  • Sund (inläggsförfattare)

   Ja, regeringen rör sig i rätt riktning men gör för litet och för sent.
   Att ’vi har varit naiva’ är verkligen ingen godtagbar ursäkt. Vad bestod naiviteten av??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.