Allsköns funderingar om politik

Kakabaveh äger

Hösten 2021 lovade Stefan Löfven att avgå som statsminister, om han inte lyckades få igenom sin budget. Sagt och gjort. Han avgick i november efter sju svåra år. Därefter valdes Magdalena Andersson, som väntat nominerad av vartenda valdistrikt, till socialdemokraternas elfte partiledare.

Den 24 november valdes Andersson till Sveriges första kvinnliga statsminister. Samma dag skulle även den ordinarie statsbudgeten klubbas. Kvällen innan fick Vänsterpartiet och Dadgostar löften om ett helt nytt ”garantitillägg” för 700 000 pensionärer. Därmed slängde f d finansminister Andersson allt vad budgetdisciplin heter ut genom fönstret.

Då regeringens budget föll och oppositionens budgetalternativ klubbades igenom, valde Mp direkt att lämna regeringen. En ny statsministeromröstning måste därför genomföras och Andersson avgick efter bara några timmar som statsminister. Dagen efter föreslog talmannen åter att riksdagen skulle utse henne till statsminister trots minsta möjliga marginal.

Eftersom det var viktigt att få minst 175 ja-röster för att bli återvald som statsminister i riksdagens omröstning 29 november, ansträngde Andersson och partiet sig till det yttersta för att se till att säkra varje ja-röst. Partiet slöt därför ett avtal med Amineh Kakabaveh, som uteslöts av vänsterpartiet i aug 2019 men stannat kvar i riksdagen som en militant ’politisk vilde’ med kurdiskt ursprung och egen agenda. Hennes vågmästarroll skulle därmed avgöra omröstningen till Anderssons och såssarnas fördel.

För att rösta ja till Andersson som statsminister krävde Kakabaveh att socialdemokraterna gick med på ett antal punkter (se länk nedan). Avtalet undertecknades 24 nov 2021 av partisekr Tobias Baudin (S) och Amineh Kakabaveh. Hennes krav rörde f ö snarare turkisk inrikespolitik än svensk inrikespolitik, men syftet med avtalet var ju främst att säkra såssarnas fortsatta maktinnehav. Därefter har avtalet mer eller mindre fallit i glömska fram till nu, när det blev högaktuellt i samband med misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson (7 juni).

Kakabaveh blev åter tungan på vågen och tog alla chanser att basunera ut vad hon krävde för att inte vara med och fälla Johansson. I div kanaler och medier krävde hon nu i hundratalet intervjuer att Baudin skulle gå ut offentligt och intyga att avtalet fortfarande gäller. Några timmar innan omröstningen mot Johansson gick Baudin ut och gjorde som Kakabaveh befallt. Hennes stödröst innebar att Johansson kunde sitta kvar och omintetgjorde oppositionens misstroendeförklaring. Priset för detta och för såssarnas fortsatta maktinnehav? Hisnande 3,6 miljarder kronor!

Vem har stått för dessa 3,6 miljarder? Såssarna? Det är ju trots allt ett avtal mellan S och Kakabaveh, inte ett avtal mellan oss skattebetalare, eller regeringen, och Kakabaveh. Nu måste S-partiet redovisa vem som betalat för detta avtal, som dels säkrade att Andersson blev statsminister, dels fortsatt maktinnehav till S. Ingen verkar ha krävt klara besked om detta. Ytterst märkligt!

Direkt efter misstroendeförklaringen 7 juni meddelade Kakabaveh i Expressen att hon nu förväntar sig nya samtal med T Baudin el M Johansson och hotar med att fälla regeringens budget nästa vecka:

Om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger hon till Expressen.

Så vad blir Kakabavehs nästa dolkstöt mot makten och Sverige? Hon är redan en nål i Erdogans ögon och han hävdar envist att Sverige skyddar terrorister. Hur ser han på avtalet med Kakabaveh?

Enl Ann Linde (10/6) innebar såssarnas avtal med Kakabaveh att Kakabaveh skulle gå med på att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister och att inte fälla justitieminister Morgan Johansson i misstroendeomröstningen tidigare i veckan.

Det är uppgörelse med det socialdemokratiska partiet och nu stänger riksdagen 29 juni och då är uppgörelsen inte längre aktuell”, säger Ann Linde.

SÅ VEM BETALADE DE 3,6 MILJARDER SOM SÅSSARNAS AVTAL MED KAKABAVEH KOSTADE?

https://www.socialdemokraterna.se/download/18.f50969e17cdf8deec0ea9a/1637740782503/SC3-19-MPC21112408290.pdf

I SvD 11/6 finns en mycket intressant och avslöjande intervju med den inflytelserike turkiska professorn Huseyin Bagci. Han säger bl a att

”Sverige ses som PKK:s största stöd i Europa”

https://esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2022-06-11/a/sverige-ses-som-pkk-s-storsta-stod-i-europa/1001/543823/28846113

Låt mig avsluta med Johan Hakelius träffsäkra beskrivning av politik och demokrati i Expressen 11/6:

”Vi har just nu ett ovanligt läge i politiken. Vi har en sittande regering som egentligen inte har stöd i riksdagen, men bestämt sig för att sitta kvar ändå, till varje pris. Vi har en opposition som fallit sönder och försöker hitta en ny form. Den prövar sig fram. Vi har ett Centerparti som stöder regeringen utan stöd, utan att stötta regeringen, bara för att blockera vägen för andra.

Det är fulspel, det är osnyggt, det är rörigt, det är tidvis obegripligt. Men det är politik. Det är demokrati.”

22 kommentarer

  1. Håkan

    Vad menar detta bottenskrap till statsråd? Gäller inte uppgörelsen efter att Riksdagen tagit semester?Det intressanta måste ju också vara har 3,6 miljarder utbetalats redan?Hur dom S märkta kan gå omkring med sin arroganta uppsyn är en gåta.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag vet inte om pengarna betalats ut än. Lite märkligt är det att Linde får förhandla med Turkiet, där hon är persona non grata.
      Om man saknar självinsikt och självkritik är det nog lätt att gå omkring och se arrogant ut.

  2. Janne

    Vilken är källan till beloppet 3,6 miljarder? Vad ska skattebetalarnas pengar gå till mer exakt?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Summan kommer bl a fr Middle East Monitor (uvell.se).
      Inga skattepengar (förutom partistöd) ska gå till ett enskilt politiskt parti som betalning för ett avtal för att säkra sin makt i alla fall. Detta är ett avtal mellan S och Kakabaveh, inte mellan Sverige och Kakabaveh.
      Bara att summan knappt förekommit i svenska medier är klandervärt, då det torde handla om skattepengar och inte om såssarnas egna pengar.

  3. Hassan

    Skrämmande att ett parti som styr utan majoritet kan fatta sådana beslut som rör Turkiets inrikespolitik
    och med svenska skattepengar enbart för att man är maktgalna! Vore intressant att veta om pengarna betalats ut och varifrån dom tagits!? SIDA?
    Har länge saknat Dina faktabaserade bloggar! Välkommen tillbaka ÅSA! Hoppas Du kan ”hålla igång”
    till valet!

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Det mest provocerande är att såssarna i sitt avtal med Kakabaveh skriver ”Sverige skall stödja återuppbyggnaden efter kriget i nordöstra Syrien och att det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner”. Det innebär i klartext att såssarna ser sig själva som staten. Det gjorde franske Napoléon också. Fattar inte att folk inte protesterar mot detta.
      Ja, jag kan nog hålla igång till valet:O)

  4. Jonsson

    Ja, (S) har tagit sig vatten över huvudet. Politik och regering, har blivit något att skämta om.
    När du inflationen är så hög, och alltjämt stigande, då lär nog ett av verktygen bli att minska på olika bidrag i Sverige. Flerbarnstillägget har redan nämnts.
    Det är inte rimligt att ge frikostiga bidrag till olösliga konflikter i Mellanöstern. Låt hellre budgeten falla nu – det är ju snart val.
    Politikers egna löner, arvoden och traktamenten är på sådana nivåer, som gör att även mindre lämpliga kandidater kan lockas till skrået. Det behövs en översyn på det området.
    Demokratin kan ha nått vägs ände, så att det nu bär utför och laglöshet inträder.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Anderssons smekmånad håller på att ta slut och Lööf har fått pyspunka och passerat bäst-före-datum. Hennes valspråk ”Framåt” borde nu ändras till ”Nedåt”.
      Med fladdrande armar och händer missar hon numera aldrig att ’brunsmeta’ SD och anklaga oppositionen för att de samarbetar med SD.
      Att hon nu tillsammans med V och Mp stöder såssarnas pensionsförslag samt budget innebär att hon äntligen ’kommit ut’ som vänster. Hennes ’mitten’ finns idag bara i hennes drömmar. Dessutom har hon tvingats samarbeta med ’ytterkantspartiet’ V om pensionsuppgörelsen. Även den högborna Lööf tvingas nu samarbeta med partier hon för inte så många år sedan vägrade att samarbeta med (S och V). Högmod gör före fall.

  5. Jonsson

    Ja, en ministerpost i Anderssonregeringen är sista chansen. För Lööf.
    Lööf behöver inte förtydliga sitt partis ”mitten”, eftersom hennes parti; heter just Centern.
    Det är den påstådda bredden som behöver en förklaring, eftersom det varken synts i valresultat eller nu i opinionen. Vari består bredden inom C?
    I en regering skulle C hamna i mitten, mellan kommunism och sossar. Någon bro till den ratade högersidan kan det väl inte röra sig om?
    Det är väl snarare ett försök att lyfta upp och omplacera – den fördolda – nyliberalismen, som åtminstone jag betecknar som ultrahöger. En paradox designad av Lööf, men kanske inte så genial.
    Vad gäller demokrati och den frihet, som den sägs innebära – så är svenskarna fortfarande ett hårt kuvat folk.
    Med tanke på att media är beroende av statsbidrag, så finns ingen levande politisk debatt. Vems ansvar är det?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Instämmer i din kommentar om C och Lööf.
      I Sverige har en levande och allsidig debatt numera hämmats av glåpord som ’blåbrun’, rasistisk etc.
      Betr media har det höga statsbidraget hämmat en levande, politisk debatt. Det är då inte de borgerligas fel.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Tack! Jag bor i Spanien under vinterhalvåret och den gångna vintern har jag haft fullt upp med att renovera den lägenhet jag köpt där. Det har krävt en hel del energi och tid. Därför pausade jag bloggandet. Nu är allt klart i Spanien och jag är tillbaka på bloggen.

  6. LSE

    YES! ÅSA är tillbaka
    Började bli orolig att något hänt och att vi inte skulle få läsa något mer på din blogg.
    Ha nu en bra sommar och slå inte bort så många bollar.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Nu är jag tillbaka med förnyad kraft.
      Ha en bra sommar du också och håll dig på fairway;O)

  7. Basic Rules

    Välkommen tillbaka till denna, – Vår egenhändigt skapade turbulenta och Galna/Woke world !

    Militära kriser som den senaste som var extensiel dvs Kuba krisen, så ser vi nu sen ett antal år tillbaka ett Amerika/Nato/UK som inte vill inse faktiska geopolitiska förändringar både militärt, politiskt och ekonomiskt och att samarbete krävs för vår överlevnad.
    De verkligt farliga är här ”neocons/neoliberals av riktigt dålig kaliber som i USA adm. som Jeff Sullivan, Victoria Nuland i förarsätet, Biden är en puppet. EU.s Ovalda politiska elit/ och totalitära stollar som Michelle, Borell och Ursula von der ”Crazy”, gör livet i väst alltmer outhärdligt inte minst ekonomiskt.
    Det tog ett antal år för mig att vakna både vad gäller EU:s och Natos aggressiva beteende, i efterhand skäms jag för mitt okritiska och lättköpta tyckande – tex att vi i väst vet bäst och bestämmer andra folks bästa – en form av nykolonialism. Natos krig är många och just det – avslöjande .

    Det är helt otroligt hur vansinnigt allt blivit, sämre ledarskap i väst har vi aldrig sett och då kan det gå riktigt åt helvete !
    Ursäkta inlägget är ”out of bounce” men ändå.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ur led är tiden och det mesta känns skakigt nu. Generellt befordras många ’toppar’ över sin kompetens inte minst i Sverige. Utbildning, bildning, yrkeserfarenhet, inre styrka och moral och livserfarenhet blir alltmer sällsynt bland de politiskt /o/ansvariga. Allt fler kommer fr ungdomsförbund och går direkt in i politiken, som därmed blir deras enda födkrok och ’karriär’. Taktik och politisk ’gängbildning’ är förödande och partibok trumfar meriter och kompetens. Likadant ser det ut i andra länder. Därför har Nato, EU, FN m fl inte längre de vassaste ledarna. Wallström är väl ett utmärkt exempel på detta.

  8. Gurkburken

    Vad äger Kakabaveh egentligen? Nu är vi med i NATO. 👍 I den frågan finns bara 2 motståndarpartier vara det ena är på väg ut ur riksdagen, förhoppningsvis. Hoppas nästa riksdagsperiod blir utan politiska vildar. Sverige behöver inte denna kalabalik som varit senaste valperioderna. S och M skulle regera ihop under en mandatperiod i vissa frågor Men då är ju risken att andra partier växer då svensken aldrig blir nöjd. Undrar när medborgarna ska sluta tänka med bankkontot. Snart har vi inte mat på bordet och då får vid försöka äta internet och uttagna bankmedel så får vi se hur det mättar våra magar.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ja, värre än denna mandatperiod får det bara inte bli. Håll tummarna för att mupparna stannar utanför riksdagen kommande 4 år och att politiska vildar tappar sin makt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.