Upploppen – Politiska krafter och kriminella gäng, ett välplanerat angrepp mot vårt samhälle!

Upploppen i Sverige var en koordinerad och planerad attack mot polisen, vårt samhälle och vår demokrati. Högerextrema danskar med rysskopplingar och organiserade grovt kriminella nätverk med ett horn i sidan till Polisen, som båda vill sprida kaos och splittring.

Samtidigt försöker politiska partier förvränga sanningen för egen vinning, i syfte att skuldbelägga samhällsgrupper och specifika religioner. 

 

Upploppen i Sverige under påskhelgen:

Under påsken uppstod väldigt snabbt upplopp som spreds över flera städer i södra Sverige. Grundsorsaken är att den dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Paludan aviserat och dessvärre tillerkänts tillstånd att fara till utsatta områden i svenska städer och bränna koraner. Medienarrativets logik blir då att upploppen är muslimska och en protest mot Rasmus Paludan.

Men sakta men säkert börjar bilden klarna över att det som skett är något annat, något mycket allvarligt. En välkoordinerad attack mot vår demokrati och vårt samhälle.

 

Paludans kopplingar till Ryssland:

När Ryssland invaderade Ukraina införde Danmark precis som övriga länder hårda sanktioner mot Ryssland. Ett parti i Danmark och en specifik politiker i synnerhet var väldigt stark motståndare mot sanktionerna – Paludans och hans parti, Stram Kurs.

Detta var ingen överraskning, för Stram Kurs har sedan tidigare direkta kopplingar till Ryssland – via exempelvis teologen och den tidigare Stram Kurs-kandidaten Iben Tranholm, som även varit krönikör på Russia Today, en rysk propagandakanal. Och Stram Kurs har i debattartiklar i danska tidningar hyllat Putin och hans styre.

 

En koordinerad attack mot polisen – av grovt kriminella nätverk:

Att bränna koranen är inte religionskritik eller yttrandefrihet, utan ett uttryck för uppvigling – i synnerhet i utanförskapsområden med stor andel muslimsk befolkning. Bokbål har en otrevlig historia i vårt Europa, och signalerar en önskan om att strypa det demokratiska samtalet. Samtidigt har Sveriges muslimska församlingar tagit tydligt avstånd från upploppen och attackerna mot Polisen.

Vad som är nytt – och skrämmande – med dessa upplopp, är det koreograferade intryck de ger. Yrkeskriminella män, som ofta inte ens kommer från områdena där koranbränningarna aviserats, bygger på rekordtid upp logistikkedjor som förser dem med i förväg preparerade stenar och vapen. Och våldet var direkt riktad mot Polisen, med målet att orsaka maximal skada vilket också är varför vi sett ovanligt många skadade poliser.

Värt att notera är att upplopp även skett i områden där Polisen avvisat Paludans ansökan om koranbränningar. Inte efter Paludans aktion utan samtidigt eller rentav före.

De frågor vi bör ställa oss är:

 • Hur kunde organiserade kriminella gäng så snabbt organisera protester?
 • vilket sätt blev de informerade om koranbränningarna?
 • Varför organiseras upplopp i områden där Paludans “protest” inte fått demonstrationstillstånd
 • Vem var de maskerade män som uppenbart rest runt till flera av städerna, som flera dagar i förväg förberett sig med slipade stenar, bildäck att bränna, etc?
 • Varför just nu? Paludan har gjort samma en enda gång tidigare i Sverige, för många år sedan. Då i Malmö exakt samma datum som ett historiskt brobyggande möte ägde rum mellan religiösa församlingar, civilsamhälle, m.m. Så plötsligt nu, när Sverige närmar sig NATO-medlemskap och val bestämmer han sig för en turné.

 

Vem försöker vinna på det allvarliga som hänt i Sverige?

Det vi kan se här är att upploppen inte så mycket är en reaktion på koranbränningarna i sig som ett försök att kapa legitimt folkligt missnöje och rikta våld mot ordningsmakten – och i förlängningen ta befolkningen i de utsatta områdena som gisslan. Samtidigt är koranbränningarna i sig en rasistisk uppvigling med tydligt syfte att försöka väcka en motreaktion, som man sedan kan nyttja för att väcka ett folkligt förakt mot invandrare och muslimer. Ett narrativ som SD var ytterst snabba på att sprida och försöka dra nytta av.

Det som allt mer tydligt framkommer är att det som hänt i själva verket är något annat. För det hade ingenting med invandrare eller islam att göra. Upploppen och Paludans auktion var tydligt koordinerade: En högerextrem galning med kopplingar till Ryssland – och grovt kriminella nätverk. I syfte att angripa demokratin och vårt samhälle.

Det är väldigt problematiskt när små, extrema aktörer kapar den nationella debatten med antipolitik som inte löser samhällsproblem eller förbättrar den demokratiska dialogen. Det vi kan göra som medborgare är att vara medvetna om att det finns krafter som vill förstöra vårt samhälle, skapa splittring och otrygghet i egna dunkla syften.

13 kommentarer

 1. tjalle

  Inte ett ord från dig om att Kravallerna underblåstes av utländska islamister, vilket man kan finna på sociala medier . Och som även Morgan Johansson säger. Nu ger jag ju inte så mycket för Morgan Johanssons ord men …..

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Mitt fokus i artikeln var det som ofta aldrig nämns. Men det är helt sant att islamistiska krafter försöker kapitalisera på upploppen och situationen. Om detta däremot skrivs det väldigt mycket. Sedan avvaktar jag lite tills den fulla bilden av upploppens organisering börjar klarna. Då kommer jag givetvis återkomma till detta.

 2. Tomas Andersson

  Ännu en som berättar sanningen, men det är ju fortfarande bara dina tyckanden. Men du är i gott sällskap på VK bloggen , mycket tyckande men lite substans. Beträffande väljare och utbildningsnivå så har enligt SCB vid undersökningen 2018 Miljöpartiet och Liberalerna väljarna med de högsta utbildningarna, inget vinnande koncept alltså. Minskningen av medlemmar i alla partier är ett mycket stort bekymmer, och ännu större bekymmer är hur lite av partiernas ekonomi som idag utgörs av medlemsavgifter. För övrigt är bloggen om elflyg 7/3 2021 den bästa du skrivit.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Tomas, tack för din kommentar! Glädjande att du uppskattade min artikel om elflyg. 🙂 Det tar lite tid för mig när jag ska skriva ihop mina artiklar för jag gör mitt yttersta för att fördjupa mig i en fråga innan jag uttalar mig.

   Gällande partiers ekonomi så är det en stor utmaning för oss. För till skillnad från andra partier som får stora bidrag, offentliga eller hemliga, från andra aktörer. Vi är det parti i Riksdagen med absolut minst budget. Sen är jag en stark förespråkare av att större bidrag till partier ska offentliggöras, vilket rekommenderats av EU, men där Sverige som ett av få länder av någon märklig anledning varit starkt emot.

 3. Björn

  Tror inte att dom nu häktade har så mycket samröre med varken högerextremism eller Kreml om man ser på deras brottsregister och ursprung i alla fall.
  Mycket talar för att det är vanliga upprorsmakare med Islam som religion, men vi får väl avvakta tills det är rättsligt prövat.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Sen är frågan hur många av de som planerade och inledde upploppen tillfångatagits. Men du har rätt i att det är nog klokt att avvakta.

 4. tjalle

  Tror även ni får vara lite kritiska mot er själva i detta fall,ta hit en massa människor och inte ha en plan hur ni hade tänkt integrera dessa i samhället. Bara att ”fösa” ihop dom i samma område och skapa dessa parallella samhällena ,det är självklart att det inte fungerar. Det var en massa protester att staten skulle sicka hem ensamkommna afganer ,jag förstår protesterna .Men hur många av dessa som protesterade gjorde då sen nåt för att hjälpa dom när de fick stanna ?? Jag är för hjälp men inte på det sätt som vi hjälp, vi har nu en mamma med barn från Ukraina i vårt gårdshus . Och har även tidigare i början på 2000 hjälpt andra.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Jag återkommer vid det felaktiga i påståendet att ”ta hit en massa människor”. Den enda gången Sverige aktivt sökt efter utlänningar att komma till Sverige var under 60-70-talet då vi sökte utländsk arbetskraft, bl.a. från forna Jugoslavien. Då fanns inte Miljöpartiet. Då får du istället ställa dig frågan, vad har MP gjort inom migrationspolitiken? Först förhandlat fram en ny migrationspolitik tillsammans med Alliansen 2011, och sedan den tillfälliga utlänningslagen tillsammans med en majoritet av riksdagens partier. Detta medförde att Sveriges utlänningslag varit ytterst restriktiv sedan 2015. Som en följd har antalet asylsökande minskat med över 90 %, till lägsta nivåerna de senaste 30 åren. Nu kommer dock kriget i Ukraina även påverka vår statistik.

   Men jag uppskattar den hjälp som du själv personligen gör! Och det är alltid relevant att ställa sig frågan om vårt samhälle kan hantera väl de antal flyktingar vi tar emot. 2015/2016 gick det inte längre, därför var vi tvungna att införa den tillfälliga utlänningslagen. Men nu är situationen omvänd, i synnerhet här i Umeå och Västerbotten, där vi har lägst arbetslöshet och en stor brist på arbetskraft inom många yrken.

   • tjalle

    Ta hit massa människor var kanske lite bryskt sagt för många av dom kom ju inte frivilligt men vet att många kom av andra orsaker än bara flykt. Men att politiker säger att de var en tillgång och att de gjorde så lite för dom när de kom hit fattar jag inte. Och att sedan inte våga snacka om problemen för att vara rädd att rasistkortet kom fram ,det är bara skit. Nu låter det igen på politikerna som att de är tagna på ”sängen” .Morgan tycker de har gjort ett lysande jobb med mer poliser, men var är resultatet av dessa satsningar. Och som Stenevi säger att i princip bara är en ekonomisk fråga är också skitsnack.

    • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

     Det är en sak att det verkar gå rundgång på ditt resonemang. Likt en vinylskiva där nålen hakat upp sig i ett spår återupprepar du i kommentar efter kommentar samma mantra. Men det vore ju bra om du också läste vad jag svarat.

     1. Jag drar inte och har aldrig dragit ’rasistkortet’.
     2. Din analys är helt fel vilket jag återkommande förklarat.

     Den enda gång som Sverige aktivt ”tagit hit” människor från utlandet var under 70-talet då vi aktivt rekryterade personal från utlandet. De flyktingar som kommit till Sverige sedan dess har gjort det på egen hand av egen vilja, förutom den lilla andel kvotflyktingar som vi i likhet med många andra länder förbundit oss att ta emot.
     I Sveriges ytterst restriktiva och stundtals besynnerliga bedömning av asylskäl, är det tydligt för den insatte att många regelrätta flyktingar av mer eller mindre bisarra skäl inte bedöms ha asylskäl. Exempelvis som när vi in i det sista tvångsdeporterade afghanska flyktingar till Kabul med motiveringen att ”än har inte Kabul fallit”. Med innebörden att om Kabul faller i talibanernas händer så har de asylskäl. Bra att veta när de nu sitter fast i Kabul…

 5. Kenth

  Det hjälper inte med att skärpa straffen…Polisens har tyvärr inget själva men det hela göra
  utan det är de styrande i landet som vill polisen skall agera som den gör. Polisen skall utöva makt
  och ha respekt i samhället…numera liknas dem av stor del av samhällets medborgare
  som fjolliga och klena…men dom är styrda av regering och riksdag vara sådana.
  Jag vet flera F:d poliser som tröttnade på sitt jobb och har annan sysselsättning nu.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Kenth!

   Tack för din kommentar. Det är ytterst polisen som ska göra bedömningen om vilket agerande som är mest lämpligt givet läget. Vi ska ha yttersta förtroendet för våra fantastiska poliser, och om de anser sig ej tillåtna att använda åtgärder som de anser nödvändiga då måste det upp till regering/riksdag.

   Sedan är det vår skyldighet att lyssna och agera för att ge polisen bästa förutsättningar att utföra deras arbete.

 6. Pingback: Paludans besök i Umeå – låt oss stå samlade. Hans försök till uppvigling får ej lyckas. | Nils Seye Larsen (Mp)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.